Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Маринов: Няма такова нещо като самоунищожаващ се вирус

Снимка: Pixabay

Никой освен Китай не прави нищо срещу разпространението на вируса. Много малко други държави правят нещо сериозно, за да се спре разпространението. Постоянно ни се говори как ще спре разпространението на вируса – казва в “Нашият ден“ Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

Пълно унищожаване на вируса – възможно ли е?

"Единственият вирус, който е унищожен в човешката популация, е едрата шарка. Не е унищожен изведнъж в цялото човечество, но е бил напълно унищожен в края на 70-те години.

В много държави в Европа не е имало никаква едра шарка още в края на ХIХ и началото на ХХ в. Това се прави лека-полека и държава по държава. Ясно е, че в Африка, в Афганистан и такива държави ще се забави много по-дълго. Това не означава, че целият свят трябва да вдигне ръце и да се откаже от борбата с вируса. Това просто е пълна абдикация.

Много тъжно е да се види как много хора, които се водят епидемиолози, ни учат как трябва да се научим да живеем с вируса, което е безумие. С този вирус не може да се живее. Това означава съкращаване на продължителността на живота наполовина, ако нямахме ваксини. И може би около 60-65 г. с ваксина. В момента продължителността на живота е над 80 години в много държави на Запад, в България не е, но би могла да бъде.

Качеството на живот би могло също да бъде много ужасно, като настъпват увреждания. Вие може да оцелеете, но да си загубите бъбречната функция и да трябва да сте на диализа. Това не е особено качествен живот.

Вариантът Делта има страшно много разновидности, тъй като имаше такова гигантско заразяване по целия свят, че той се разклони на множество разновидности. Много от тях са внасяни в Япония. Дори ако една от тях е натрупала мутации, това, което се получава, е, че тази версия изчезва. Няма такова нещо като самоунищожаващ се вирус, това е безумие."

Омикрон

"В момента върви кампания, която да убеди хората, че Омикрон ще бъде лека версия и всичко ще е наред на базата на едно интервю с д-р от Южна Африка.

Слушах интервю с лекар от интензивно отделение в Йоханесбург, която горчиво се оплакваше от това, че в момента са затрупани с деца на възраст под 5 години, които са на вентилатори, на кислород и т.н., което изобщо не се връзва с идеята ни, че Омикрон е станал по-лек."

Повече за варианта Омикрон можете да чуете от д-р Георги Маринов в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бохумил Храбал през 1985 г. (Фотография на Хана Хамплова).

110 години от рождението на Бохумил Храбал

В днешните "Епизоди от живота" се занимаваме с Бохумил Храбал , който е роден на 28 март 1914 г. Днес се навършват 110 години от неговото рождение .  Може да се каже, че Храбал е един от "най-човеколюбивите автори", не само в Чешката, но в Европейската и Световната проза. Произведенията му са превеждани на близо 30 езика, като популярността им..

публикувано на 28.03.24 в 09:11

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията, Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22

Тенденциите в лечението на белодробен рак

Академия по молекулярна патология и персонализирана медицина на тема "Рак на белия дроб" ще се проведе от 4 до 6 април в София. Първите два дни ще бъдат в мултидисциплинарен формат. Водещи експерти и специалисти от всички медицински специалности, които участват в диагностиката, лечението и проследяването на пациенти с рак на белия дроб, ще изнесат..

публикувано на 27.03.24 в 13:51