Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишните награди на Столична библиотека

16
Столична библиотека
Снимка: Радостина Билярска

За седми път Столична библиотека връчи своите годишни награди за писател и читател. Те се присъждат за най-четени съвременни автори на българска литература и за най-активни читатели – Писател на годината & Читател на годината.

Изборът за най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от електронната система за обслужване. Всички участници в церемонията – наградени и награждаващи, дадоха много висока оценка на усилията на Столична библиотека за популяризиране на четенето и съвременните български автори.
Наградените писатели дариха над 50 свои книги с автографи за фонда на най-новия филиал на Столична библиотека в район „Овча купел“, който предстои да бъде открит през месец февруари т.г.

Столична библиотека благодари на всички свои приятели и читатели за подкрепата през изминалата година.
Събитието уважиха с присъствието си: Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, Мирослав Боршош – зам.-кмет по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ на Столична община, Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ на Столична община, проф. Мариела Модева – зам.-министър на туризма, Юрий Вълковски – зам.-министър на културата, доц. Михаил Груев – председател на ДА „Архиви“, Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, проф. Пламен Дойнов – ректор на НБУ, Трайчо Трайков – кмет на район „Средец“, проф. Ирена Петева – ректор на УниБИТ, Диляна Димитрова – гл. редактор на „Площад Славейков“, Пенка Иванова – директор на дирекция в МОН, д-р Ваня Кастрева – началник на РУО, София-град, проф. Стоян Денчев – председател на Общото събрание на УниБИТ, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Здравка Евтимова, Кристин Димитрова и много други приятели и съмишленици на Библиотеката на София.
Чуйте разговора с Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека. „Човекът, който чете, няма свободна ръка да удря, няма свободна ръка да пише грозни статуси в социалните мрежи. Този човек е малко по-чувствителен. „Рано или късно всичко се превръща в книга…“ се казваше в текст на Борхес. Това, което живеем, ще се превърне в книга и това е оптимистичен край – нещата се превръщат в книга. Нека има и читатели!“ – каза на Георги Господинов – писател на годината на Столична библиотека 2021.

Чуйте разговора с Георги Господинов.
Наградените Писатели & Читатели за 2021 година са:
Писател на годината
1. Георги Господинов (най-четен автор на художествена литература)
2. Захари Карабашлиев
3. Елена Алексиева
Най-четен поет
1. Недялко Йорданов и проф. Цочо Бояджиев поделят първото място.
3. Иван Ланджев
Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература
1. проф. Пламен Павлов
2. проф. Иво Христов
3. Мадлен Алгафари
Най-четен автор на биографични книги
Георги Тошев
Най-четен автор на детска литература
1. Милен Хальов
2. Катя Антонова
3. Сотир и Пенко Гелеви
Специална награда – за съпричастност към духовната кауза на библиотеката – на поета Георги Константинов.
Наградени читатели
Читател на годината – доц. д-р арх. Панайот Савов (41 г.)
Читател на годината (дете) – Александър Маслинков (7 г.)
Най-четящо семейство – семейство Дачеви и децата им Севдалина (12 г.), Иван (11 г.) и Александра (6 г.)
Читател на българска художествена литература – Зорница Шепкова (49 г.)
Сред наградените медии, най-ярко представящи книжовното наследство, дигиталните ресурси и културните събития на Столична библиотека през 2021 г., са: Нова телевизия – новини, БТА, тв предаване „Култура. БГ“ на БНТ, електронното издание на „Дневник“, бТВ радио, медия за култура „Площад Славейков“, журналистката Анжела Димчева.

Снимки – Столична библиотека


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Расим се завръща към живописта

Красимир Кръстев, по-известен като Расим (Rassim), показва свои работи под името "Недовършени творби", които са започнати след 2006 година и са били недовършени и непоказвани. Художникът се завръща към живописта след години на експериментиране с фотографията, видеото и инсталациите. Във фокуса на настоящата изложба е собственото му тяло...

публикувано на 25.05.24 в 10:25
Деян Ангелов и Стефания Колева

Стендъп театър "без гаранция"

Стефания Колева и Деян Ангелов ще ни въвлекат в серия от комични ситуации в стендъп театъра "Без гаранция" . Премиерата е на 27 май в кино "Люмиер" в София . "Без гаранция" е комично състезание без заобикалки, в което всички предразсъдъци трябва да бъдат оставени на резервната скамейка. Кой ще вземе купата? Няма гаранция", споделя..

публикувано на 25.05.24 в 08:25

Българският език като дом, комфорт, сигурност и любов от пръв поглед

Българските медии по света съхраняват езика, културата и историята ни, макар това да се оказва трудна задача. Често журналистите, които списват български списания, вестници или правят онлайн издания и предавания, са напълно сами в това свое патриотично начинание. Ден като 24 май беше подходящото време, за да говорим за общия ни дом, наречен..

публикувано на 24.05.24 в 21:05

В Деня на българската просвета и култура: "Радио ПЕН Клуб"

В Деня на светите братя Кирил и Методий празнуваме българската писменост, която ни обединява и буди гордост във всеки от нас. Усещането за единност е в основата и на специалното издание на предаването "Артефир", в което журналистите-писатели от БНР представят своето литературно творчество под мотото "Радио ПЕН Клуб" . Празничната инициатива е..

обновено на 24.05.24 в 16:13

Алтернативен кинопреглед на съвременните български филми

75 часа съвременно българско кино ще прожектира алтернативният кинопреглед Pop-up Cineplex. От 24 до 31 май в широкия център на София, в екстравагантно място, което има за цел да създаде усещане за истинско кино и свобода на три екрана, зрителите могат да се срещнат с филми от игрален, документален, анимационен, експериментален и късометражен..

публикувано на 24.05.24 в 09:48