Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича и втората концесия в Белащица

Димитър Куманов, сдружение „Балканка: Скептичен съм, че кариерите в селото ще бъдат спрени

| обновено на 03.02.22 в 09:27
Снимка: facebook/groups

След дългогодишно недоволството на местните жители изтича срокът на втората концесия в Белащица. Едно и също находище се експлоатира от две фирми, като концесионният договор на втората от тях изтича на 3 февруари. Това ли е краят?

Темата коментира в “Нашият ден“ кметът на селото Костадин Николов:

“Първо, в тази кариера има много шум, второ, запрашеността е голяма и е голям кошмар за жителите на село Белащица.

Прахолякът е огромен, постоянно се взривява, постоянно минават голям поток от автомобили, които притесняват местните жители.

Имаме три водоизточника, които не са включени във водопреносната мрежа заради кариерите. Белащица има страшен недостиг на вода.“

Според Закона за кариерната дейност една кариера не може да бъде използвана повече от 50 години, така че всяко начало има и край.

“Откакто съм станал кмет на селото, никоя от двете фирми не е потърсила контакт с мен. Концесионерната такса се е плащала в Община Родопи, но в селото и стотинка не е влезнала – нита за инфраструктура, за абсолютно нищо. Селото не е имало никаква изгода от дейността.“


Темата коментира в “Нашият ден“ Павел Гемишев, общински съветник в пловдивската Община "Родопи", представител на инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица”:

“Като инициативен комитет сме имали една среща, която беше с присъствие на представители на Министерство на енергетиката  на концесионера, чиято концесия изтече през миналата година.

Тогава се извърши една проверка на терена. За съжаление в нашата страна органите, които трябва да извършват проверка и да контролират такъв тип дейности, не са на нивото, на което трябва да бъдат.

При проверката бяха извършени някакви замервания, влезна се в някакви спорове. Нашите опасения за това, че не се спазват редица условия, заложени в Концесионния договор, се оправдаха. Но така или иначе представителите на Министерството на енергетиката към онзи момент, по мое мнение, се държаха неадекватно.

Ако трябва да бъдем точни, негодуванието и протестите на населението в село Белащица са от много време, те са още от 90-те години и преди това. На база на тази съпротива от населението беше направен този обходен път със средства на общината, за който тя изтегли кредит над 2 млн. лева.

Но с годините и инвеститорският интерес от страна на хора, които живеят в Пловдив, и развитието на селото, обходният път се превърна в централен на новата зона на Белащица и старата част на селото. Имаше редица жалби и срещи, които имаха частичен успех, но не са това, което трябва да бъде в една европейска страна.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Променя ли се схващането на властта по отношение на концесионните договори?

Темата коментира в “Нашият ден“ Димитър Куманов от сдружение „Балканка”:

“Навсякъде в България проблемът с миннодобивната дейност е един и същ. В мига, в който някъде започне някаква такава дейност, независимо какво се случва след това и дали хората спазват всички видове решения и условия, всеки си прави каквото иска.

В решенията винаги се поставят условия, но после тези условия не се спазват от инвеститорите и няма кой да ги проверява, защото те са каймакът на бизнеса в България. Миннодобивната дейност е недосегаема."

Закон за концесиите

"Типичен пример е това, което стана със Закона за концесиите, защото независимо от дефектите по приемането, той е приет и е в сила. Съгласно този Закон, концесиите се удължават безсрочно, колкото пъти поиска инвеститорът, толкова пъти се удължават.

Това не беше така, но заради такива случаи като този в Белащица Законът беше променен, така че съм доста скептичен, че кариерите там ще бъдат спрени – поне от Министерство на енергетиката.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимки: facebook/groups

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или..

публикувано на 30.06.24 в 09:20
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15