Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатичният модел не е прогноза за времето

Както всяка наука и климатологията работи с прецизен научен апарат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Хората са привързани към мненията си, но науката и климатичните модели не са въпрос на мнение. Ако не си добре информиран за това как нещо работи, не си в правото си да го коментираш в популярна платформа“, „Изглежда той смята, че моделираме бъдещия климат по начина, по който го правим за времето. Звучи интелигентно, но е напълно сбъркано“, „Словесна салата от безсмислици“, това са част от реакциите на световната научна общност по повод изявлението на канадския психолог и автор на книги Джордан Питърсън, който в подкаста на Джо Роган заяви, че „климатичните модели са ненадеждни и тъй като климатът е твърде комплексен, не може да бъде моделиран правилно“.

Това не е първият път, в който учени опровергават твърдения, направени в подкаста на Роган, The Joe Rogan Experience, който има 381 милиона потребители и 172 милиона последователи.

Случаят повдига за пореден път въпроса за отговорността на медиите и важността по експертни теми да се питат съответните експерти.

Симеон Матев
Затова в „Лабиринти на познанието“ климатологът Симеон Матев подчертава разликата между климат и време.

„Времето е състоянието на атмосферата в настоящия момент, на различни елементи на метеорологията, докато под климат разбираме статистическата съвкупност от състоянието на времето за период от минимум 30 години, в които трябва да натрупаме безброй много данни, за да направим оценка на климата на определено място.

Колкото до надеждността на моделите, учени от Калифорния се заеха да проверят данните от моделите, (а математическото моделиране датира от поне 50 години). Според направената засечка се оказа, че 95% от моделите се оказват точни в прогнозите си какво ще се случи с времето през годините.“


Чуйте и каква беше в климатично отношение 2021 година с поставените температурни рекорди екстремните температури в Европа и Канада и наводненията в Германия, както и за подценената, но опасна роля на метана в парниковия ефект.

Снимки: Елмира Джома, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между проблемите и решенията в здравеопазването у нас и по света

Така обобщихме разностранните теми, обсъждани по време на международната конференция с участието на лекари от Югоизточна Европа. В преките включвания от събитието поставихме акценти върху изготвения здравен анализ и коментар на обществените нагласи. Автор на тази част от дискусията, която коментирахме в студиото, бе проф. Андрей Кехайов, президент на..

публикувано на 15.05.24 в 14:35

Директивата на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени и деца

На 8 май Съветът на ЕС прие Директива за борба с насилието над жени и деца . Причината е разрастването на проблема през последните години. П рез 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България, а регистрираните случаи на домашно насилие срещу жени са 1359. Повтарям: регистрираните! Колко са в действителност – едва ли някой има представа. И..

публикувано на 14.05.24 в 13:25

Еврика! Успешни българи: Баян Гечев

Баян Гечев е ученик от 12 клас на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Носител е на множество медали – златни, сребърни и бронзови от международни олимпиади по астрономия и астрофизика. Последният от тях е от олимпиадата в Япония през 2023 г. Екипът ни беше впечатлен от името му – Баян. Рядко се намират хора, които да нарекат сина..

публикувано на 13.05.24 в 17:05
доц. Ваня Мичева

Да бъдем великоразумни, великонравни и великодействени, но не велеречиви и велехвалени

В средновековните писмени паметници от IX – XI век се срещат поредица от сложни думи, образувани с прилагателните "велик" и "велии" (със същото значение). Те са се отнасяли до нравствени и духовни качества на човека, най-вече положителни, но и отрицателни като "велеречив", т.е. който говори надменно или "велехвален" – който много се хвали...

публикувано на 13.05.24 в 16:07

Фолклорните области на България: Епизод 2 – Странджа

Втория епизод от поредицата "Фолклорните области на България" посвещаваме на Странджа. Странджанската област заема най-югоизточния край на България. На запад тя се простира до селата Факия, Желязово и Горно Ябълково. На север – до град Царево, на изток – до Черно море, а на юг достига до турската граница. За музикалния фолклор и неговото..

публикувано на 13.05.24 в 15:10