Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 млн. души ще се включат в тържествата за юбилея на кралица Елизабет

Елизабет Втора
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 6 февруари кралица Елизабет Втора ще стане първият британски монарх, управлявал седем десетилетия. Това е първият британски монарх, управлявал с такава продължителност.

Кулминацията на тържествата за годишнината ще бъдат събития по време на четиридневен уикенд от 2 до 5 юни тази година.

Какво е бъдещето на Британската монархия?

Повече за историята на управлението на Елизабет и тържествата по повод юбилея разказва в “Нашият ден“ кореспондентът на БНР във Великобритания Веселин Паунов:

“Когато 25-годишната кралица Елизабет е провъзгласена на 6 февруари за 1952 г., Британската империя се разпростира по целия свят, монархията е широко почитана, а телевизорите още са новост. Днес нещата стоят по друг начин, но годишната е впечатляваща. Това са 70-години на трона, платинен юбилей.“

Британската кралица Елизабет II

Какво се случи, откакто Елизабет Втора стана британска кралица?

“Първо, империята доста се сви, след което се раздроби. Докато повечето хора във Великобритания остават лоялни към кралицата и отдават заслуженото за нейните годините на служба, отношението към монархията се промени от безусловно почтително към по-критично вглеждане в кралския двор.

Може да се каже, че след влизането на принцеса Даяна в кралското семейство през 80-те години на миналия век, освен че се появи много блясък, на практика бе поставено началото на епоха на доста трудни отношения на кралското семейство с медиите.“

Как ще се отбележи юбилеят

“Трудно е да се изброят многобройните събития, с които ще бъде отбелязан платиненият юбилей, чиято кулминация ще бъде от 2-ри до 5-и юни, когато населението ще се радва на пет почивни дни. Очаква се повече от 10 млн. да вземат участие.“

Чуйте целия коментар в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на село Охрид – продължаваме да поддържаме духа на селото

Село Охрид се намира в община Бойчиновци, област Монтана. То е красиво селце, дълго около 4 километра и в него живеят над 300 човека. Къщите са разположени по двата бряга на река Ботуня, в полите на планина Пъстрина. Според историците на място на селото е имало живот още по време на траките. По римско през него минавал оживен път от Лом и Оряхово за..

публикувано на 28.10.24 в 17:39

От 1977 до днес: Размисли за времето и радиото със Стойчо Стоев

В рубриката "Културен код", в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, си припомняме спомени от миналото на програмата "Христо Ботев" чрез разказа на дългогодишния журналист и водещ Стойчо Стоев.  В интервю за Terra Култура, Стоев се връща към 1977 година – времето, в което започва своята професионална връзка с радиото , където често..

обновено на 28.10.24 в 14:34

Нови исторически маршрути в София: Разкази за изключителни жени

София – град, който носи женско име, все още няма паметници, посветени на исторически значимите жени, допринесли за обществото. Въпросът защо тези изключителни българки остават в забвение, е в основата на проекта HerStory, който цели да събуди интереса на съвременното общество към техните истории и постижения. В разговор с Веселина Панайотова ,..

обновено на 28.10.24 в 12:00

TEDxSofia 2024: В търсене на ново образование за новото време

На 1-ви ноември Домът на киното ще бъде домакин на TEDxSofia 2024 – събитие, което този път поставя акцент върху образованието.  За да надникнем зад темите, които ще бъдат обсъждани, разговаряхме с проф. д-р Десислава Бошнакова. В ефира на предаването "Нашият ден" тя сподели своята визия за нуждата от промяна в образователните модели и..

обновено на 28.10.24 в 10:50

Чудовището "Телеграм"

Тъмната страна на "чудовището" "Телеграм" – тайни групи за детска порнография, продажба на наркотици и други незаконни дейности – коментират в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Никола Тулечки, лингвист, експерт по данни в "Онтотекст", част от екипа на Factcheck.bg и един от основателите на Сдружение "Данни за Добро" и Десислава Колева,..

публикувано на 28.10.24 в 10:45