Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлината на фара и "Черната книга на правителственото разхищение в България"

Снимка: chernakniga.bg

Седмото поред издание на документа за правителственото разхищение и за разследванията, направени от журналисти, е вече факт. Книгата, издадена от фондация „Фридрих Науман“, целяща да събере разследвания за проблемно изразходване на средства с пари от държавния бюджет или от европейски проекти, за 2021 година обобщава 15 различни случая от национално и регионално значение. В тазгодишното издание на „Черната книга“ са включени разследвания за парите от еврофондовете, похарчени за негодни маски, за милионите, похарчени без обществена поръчка от Министерството на отбраната, за строителството на „Арена Бургас“, за клиничните пътеки в болница „Лозенец“ и др.

За да разкажат за своите разследвания, в студиото на „Мрежата“ са главната редакторка на сайта „Зов нюз“ Мария Димитрова (разследване на скандална история за конфликт на интереси в една малка община) и журналистката от в. „Капитал“ Десислава Николова (историята за похарчени пари от еврофондовете за негодни предпазни маски и историята за корупцията в болница „Александровска“).

Превзетата държава

Десислава Николова: „Историите, разказани в „Черната книга“, са морална присъда. (…) Моят апел към хората е да внимават за кого гласуват, да внимават кои хора ще ги представляват в Народното събрание. Погледнете кого точно избирате, проследете историята на този човек, вижте по какъв начин той е работил за обществото при предишните си постове и тогава гласувайте. България е сравнително малка държава и професионалният път на повечето от нас е пред очите на обществото… Ако нямаш моралния критерий да кажеш, че не искаш този човек да те представлява, че той не бива да заема повече постове, чрез които да борави с обществени пари, с обществено доверие, с обществена надежда, да не говорим за здравето на хората, то тогава? Когато обществото развие тази нетърпимост, то едва тогава можем да вярваме, че сме свършили работа си повече от добре. Ние няма да спрем.“

Мария Димитрова: „Мислейки за това как хората да повярват в силата си и пречупвайки това през призмата на случилото се във Враца тези дни, виждам, че отново се задават много въпроси за доверието към медиите и тук аз не съм голям оптимист. Ние, малкото хора, които останахме да работим чиста журналистика и не се поддадохме на различни влияния, просто не успяхме да се преборим да остане тази чистота в професията ни. В повечето случаи колегите броят „кликове“, а не търсят фактите, доказателствата, някои станаха просто платени писари на различни политически партии и кампании и нашата професия изгуби тежестта си пред обществото, изгубихме доверието и това е нещо много трудно възстановимо, според мен. (…) Медиите започнаха да харесват сензационното, но това не е нашата професия. Отказвам да правя такива неща."

Десислава Николова: “Разколебана съм да бъда категорична за това дали ние държим да отстояваме правата си и да наказваме тези, които ги нарушават.“

Мария Димитрова: „Говорим, наистина, за превзета държава.“

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10