Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Данте и въздушното перо“ в официалната селекция на „Master of Art”

Снимка: masterofartfilmfestival

Новият български документален филм „Данте и въздушното перо“ на режисьора Димитър Липовански и продуцента Христина Бобокова е в официалната селекция на тазгодишния международен фестивал „Master of Art”. Сценарист е Цвета Ненова, дигиталният монтаж е на Теодор Мечев, продукцията – на Арена Медиа.


Филмът е посветен на Фестивала за съвременно изкуство „Процес - Пространство“ и на неговия създател Димитър Грозданов.

„Селектирахме филма „Данте и въздушното перо“ за „Master of Art“, защото ни запознава с фестивал, който напомня пърформансите на Анди Уорхол в Ню Йорк, а се е появил в Балчик и Русе” – разказва директорът на филмовия фестивал Найо Тицин.


„Лентата показва един феномен на съвременното българско изкуство и неговото влияние върху творците от епохата на българския демократичен преход. Фестивалът „Процес - Пространство“ започна преди 30 години и не е прекъсвал нито за миг, въпреки предизвикателствата и промените“, допълва изкуствоведът Христина Бобокова.


Снимки: „Master of Art
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нощният рицар Кирил Недков и любовта към актьорската игра

Когато носиш няколко дини под мишница, все се надяваш никоя от тях да не падне до финалната права. Не толкова за да докажеш, че си успял да ги пренесеш цели, колкото за да се насладиш на момента, в който към дините ще можеш да добавиш и малко сиренце. Точно този миг на наслада обаче често ни убягва, защото винаги успяваме да излъжем съзнанието си, че..

публикувано на 03.06.23 в 08:45

"Кулата" – една модерна приказка за модерния объркан свят

Една нова българска пиеса започва сценичния си живот в Театър 199 "Валентин Стойчев". Пиесата е на младия актьор Борис Кръстев, който спечели с нея конкурса за нова българска драматургия, организиран от Театър 199 на името на голямата актриса Славка Славова. Творбата му беше отличена в конкуренцията на още 45 текста, участващи в конкурса...

публикувано на 02.06.23 в 14:50

С името на Ботев

Всяко поколение има своя Ботев. Това е така, защото универсалните истини се четат различно от всяко поколение.  Денят 2-ри юни се свързва с няколко точки върху картата на България, които непременно са важни за отбелязването на паметта на Ботев и падналите за свободата и независимостта на отечеството. Враца, Калофер, Ботевград. Как възприемаме света на..

публикувано на 02.06.23 в 14:17
Веселин Начев

Веселин Начев – "Фигурално"

Четвъртата изложба на художника Веселин Начев в галерия "Стубел" не е просто продължение на предишните три. Тя дори не е непременно естествената следващата стъпка в неговата творческа  хронология. Със заглавието си "Фигурално – живопис" тя е като придихание, като артефакт между обичайния ритъм, като осъзнаване да се спре времето.  Веселин Начев и..

публикувано на 02.06.23 в 13:32

"Балада за изгубените планини" – мост между културите

Днес, 2 юни, в деня на празника на Италианската република, от 19 часа в Софийската градска художествена галерия ще бъде представена новата книга на един от италианските преводачи на българския автор Йордан Радичков Данило Манера "Балада за изгубените планини". Преводът от италиански е дело на младия преводач Нина Караманова. В представянето ще..

публикувано на 02.06.23 в 11:40