Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джентълменството – дума с размито значение или осезаема необходимост

Инж. Ангел Илиев (вляво) и доц. Румен Бостанджиев
Снимка: личен архив

Много съвременни обикновени и публични личности често определят себе си и постъпките си тъкмо с това качество – джентълменство. Същевременно обаче в нашето общество някак все по-видими стават тъкмо обратните на джентълменството прояви – социална и поведенческа компетентност, голяма неловкост в разговорите и лоши маниери. 

Кои са факторите, довели до това? Къде и кои са джентълмените и какви изобщо са предизвикателствата пред мъжката идентичност днес – за всичко това е темата на разговора в предаването „Какво се случва“ с доц. Румен Бостанджиев – доктор по медицина, специалист психиатър, сексолог и психотерапевт, и инженер Ангел Илиев. Те разказват за своята инициатива „The Gemts“, която има за цел да насочва общественото внимание върху мотивирани хора от областта на изкуството, науката и културата и да търси прояви на благородство и аристократичен дух.

Чуйте разговора в „Какво се случва“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 май - отбелязваме Деня на радиото и телевизията

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия.  На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник. Попов е смятан за един от бащите на радиото заедно с италианеца Гулиелмо Маркони. След 1945 година 7 май става..

обновено на 07.05.24 в 10:02
Мануела Малеева

Мануела Малеева: За спорта и личната обществена отговорност

За спорта, темите на деня и личната отговорност на всеки, за да бъде светът по-добър, в "Нашият ден" говори легендарната българска тенисистка Мануела Малеева . Малеева споделя, че в днешно време твърде много теми предизвикват в нея тревожно чувство. Сякаш вече свикнахме с войната в Украйна и агресията на Путин, но всъщност този конфликт..

публикувано на 07.05.24 в 08:54

Светлата седмица от Гергьовден завършва с Тома Неверни

От Светли понеделник на Гергьовден, по нишката на Светлата седмица до Томина неделя и след неделната молитва на папа Франциск с великденското си послание към братята и сестрите от православните църкви, прозвучава: "Не на войната! Да, на диалога!". Гергьовден и родният културен туризъм. Какво предлага България? Какво е празникът на празниците в..

публикувано на 06.05.24 в 19:00

Георги Пеев: Даряването на органи е най-високият акт на хуманност

На връх Гергьовден честитим имения ден на журналиста Георги Пеев, който е гост в предаването "Terra Култура". В предаването той споделя и за вълнуващото си приключение от покоряването на върха Ухуру в планината Килиманджаро, което е осъществено през декември 2023 година. Георги Пеев има две трансплантации - на сърце и на бъбрек. Пеев обсъди..

обновено на 06.05.24 в 12:23

Гергьовден и родният културен туризъм. Какво предлага България?

На връх Гергьовден доц. д-р Соня Алексиева, PR експерт и член на Управителния съвет на Асоциацията за реклама и комуникации в туризма, е гост на предаването "Terra Култура". В него тя представя важността на този ден в българския културен календар и неговата роля за културния туризъм. По думите на доц. Алексиева около 200 000 българи празнуват..

обновено на 06.05.24 в 11:32