Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кафе „Европа“ 2022: открита дискусия между европейски журналисти и граждани

Събитието в литературен клуб „Перото“ е част от програмата на Председателството на Франция на Съвета на ЕС

Снимка: institutfrancais.bg

Френският институт в България подготвя културна програма, посветена на Председателството на Франция на Съвета на Европейския съюз. Френското ротационно председателство започна в началото на 2022 година и ще продължи до месец юни. Един от основните приоритети е задълбочаване на културата, изкуството и образованието – сфери, които са изключително важни за силата и сплотеността на Европа.

По инициатива на Френския институт в Париж на 5 март 2022 г. от 11 ч. 30 европейски града ще се включат в отворената дискусия кафе „Европа“ за свободата на пресата и нейното бъдеще. Събитието е продължение на дългата европейска традиция  на дебати и срещи и в него ще участват медии и граждани.

Френският институт в България се присъединява към инициативата, като организира две събития в София и във Варна.

В София в литературен клуб „Перото“ дискусията ще се проведе между журналистите Светослав Иванов от BTV и Мариан Нагушевски, главен редактор в TV5 Monde.

Във Варна в кафенето на културен център „Морско казино“ публиката ще се срещне с журналистката на свободна практика Ива Георгиева и с Вероник Барондо от Arte.

Във фокуса на дискусията ще бъдат въпросите, свързани с доверието в медиите, политическата и икономическата им независимост, бъдещето на професията в контекста на дигиталните и технологичните сривове, дезинформацията и фалшивите новини.

Пиер Колио, директор на Френския институт в България, разказа в „Артефир“ за събитията организирани от Френския институт в България, посветени на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Повече информация за предстоящите събития можете да намерите тук


БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан,..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви"..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред..

публикувано на 22.02.24 в 16:09
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18