Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

220 години от рождението на Виктор Юго

Снимка: 81sou.org

Тази година с навършват 220 години от рождението на френският писател, драматург и общественик Виктор Юго. Смятан за един от най-известните и важни френски писатели, дали отражение както върху литературния, така и върху политическия живот на страната, той заема видно място в историята на френската литература през 19-и век, работи по обновлението на поезията и театъра. 

Първата му творба, която възпява романтичния герой, е пиесата „Ернани“. Трагедията разказва за личните спомени на Юго, натрупал по време на честите си пътувания до Испания, разказани с голямо въображение. Още с поставянето си за първи път на сцената, драмата предизвиква бунт, защото разказва за конфликта между испанския крал и благородника - разбойник Ернани. Едни от най-известните му творби са „Парижката Света Богородица“ и „Клетниците“. 

Освен литературни изяви, той има и политически речи в Камарата на лордовете, в Учредителното събрание и Законодателното събрание, по въпроси, засягащи смъртното наказание. Преди 144 години Виктор Юго произнася реч пред парламента на Франция във връзка с Априлското въстание. 

Тези и други факти от живота му коментира литературоведът доцент Йордан Ефтимов:

„Виктор Юго стъпва на литературната сцена едва 19-годишен със стихосбирката „Оди“, на 27 години вече е автор на голям роман и на пиеси, около 30-ата си година е много активен общественик и политик. Оказва голяма подкрепа на поляците, малцина в България си представят какво се случва тогава, когато България е под турско робство, поляците са разделени между Прусия, Австро-Унгария и Русия и нямат собствена държава доста време, преживяват го като робство. Юго подкрепя Познанското въстание, кърваво потушено от Прусия, и опита на Краков да извоюва независимост. Подкрепя и движението на Гарибалди, дори и със събиране на пари. Изказва се и за потушаването на Априлското въстание. Истината е, че западноевропейците смятат, че българския е диалект на сръбски език. Когато пише във вестник „Рапел“, коментирайки потушаването на въстанието на България, пише една ключова фраза: „Цивилизацията е в народите, варварството е в правителствата.“

Талантът на Юго е забелязан от крал Луи XVIII. Юго допринася за обновлението на поезията и театъра по времето на Романтизма през XIX в. От поетическа гледна точка и похватите, които използва, Юго е новатор – използва не само класическото римуване на двустишия, но се опитва да използва и по-сложни.

Чуйте повече подробности от звуковия файл.

Снимки – 81sou.org и БНР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Киноваканция" в Бургас

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" за трета поредна година в Бургас. Най-новите български игрални, документални и анимационни  филми ще могат да видят любителите на киното до 16 юни в зала "Тончо Русев" на Дома на Нефтохимика – Бургас.  Обединяващата тема  в тазгодишната селекция е "Силата на волята". Организаторът на събитието Кремена..

публикувано на 15.06.24 в 16:40

"Workshop Еленов‘24" – изкуството на фокус

"Семейно радио" излъчва директно от сцената в кино "Кабана" на фестивала в памет на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов. Участват негови ученици, деца и тийнейджъри от артателиетата, родители и представители на институциите. В продължение на три поредни дни от 11:00 до 15:00 ч. на сцената на Кино "Кабана" се провеждат артработилници..

обновено на 15.06.24 в 14:57
сцена от спектакъла „Онзи, другият Ню Йорк“

Границите на България и животът на българските артисти в Ню Йорк

Като се затопли времето – и това навън, и това вътре в нас, на човек рязко започва да му е тесен градът. Пътува му се. Например за да опознае границите на България, но не тези, за които картата говори, а онези, които сам си рисуваш – в съзнанието, в действията, в мечтите си. Точно така може да навлезе в живота на българските артисти в Ню Йорк,..

публикувано на 15.06.24 в 09:15

Съвременни артисти изследват идеята за съвместния живот

Тази събота вечер, 15 юни, с видеопрожекции в подлеза на Царевец, до Орлов мост в София, започва третото издание на платформата на Института за съвременно изкуство "Суперпозиции".  През 2024 г. то носи мотото "Living Together / Живот заедно" и е курирано от Катя Ангелова и Лукреция Чипители.  Всяка вечер до 22 юни видеата могат да бъдат гледани в..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шесто издание на конкурса "Слави Шкаров" в Русе

Oт 18 до 22 юни Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе е домакин на Националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров". Конкурсът носи името на един от най-талантливите ни театрални режисьори на ХХ век – Слави Шкаров, творил на русенска сцена повече от 20 години. За втори път конкурсът се провежда в новия формат, въведен..

публикувано на 15.06.24 в 08:55