Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Касиел Ноа Ашер: Театър „Азарян“ се нуждае от спасение

Снимка: ndk.bg

Артистите и режисьорите в театър „Азарян“ са поставени в трудна ситуация поради високи наеми за залата. Театърът, кръстен на големия актьор и театрален учител – професор Крикор Азарян, е застрашен от това да не функционира повече като сцена, твърдят артисти, притеснени, че е възможно да се стигне до фалит на театъра, както се случи с Червената къща, с ДНК – център за танц и пърформанс, които също са част от предприятието „Национален дворец на културата“. В момента пространството търси спасителна формула, за да оцелее“, твърди актрисата Касиел Ноа Ашер:

Касиел Ноа Ашер„Театър „Азарян“, като част от частното дружество НДК, се докарва до фалит последните години от лоши политики. Неслучайно този театър е кръстен на Крикор Азарян, за да има различна сцена, която да предлага малко по-различен театър. От една година, откакто моето представление „Нощта на покера“ се сблъскваме с битка с вятърни мелници. Техническият екип там е много отдаден. Но голям проблем има със сайта, който непрекъснато се бъгва, става невъзможно за хората да си купят билети с два клика. Липсват разпространители на събитията, които истински да се грижат за събитията, които са сключили договор с НДК. В тези времена тези хора са изключително важни.

Дълговете на НДК са огромни, но когато ти не пускаш парно на своята публика, ти гониш тази публика. Ние, артистите, можем и на студ, и на пек, но ни е неудобно от нашата публика. Театър „Азарян“ трябва да се развива с повече инициативи, освен представленията, няма почти никакви събития. Понякога изпадаме в невъзможност да си продадем на билетите на желаещите, които искат да дойдат. Трябва да имаме много по-голямо разбиране от ръководството на НДК, имам усещане, че докато се стигне до компромисно решение, се минава през много излишни нива, има фатално забавяне на всичко, което се играе там.

На ежегодния празник на нашия професор Крикор Азарян, благодарение на САБ, ние направихме страхотен концерт в негова чест, имах възможност да отправя молба и настояване към министъра на културата – Атанас Атанасов, да защити, да застане с всички механизми, които Министерството притежава, въпреки че театър „Азарян“ е частно дружество, да помогне за излизане от тази кризисна ситуация, вероятно е възможно да се гласува за ежегодно субсидиране, като сцена с особен статут. Умоляваме всички да се бърза, защото с всяко едно ново представление, става все по-трудно, живеем в чудовищни времена, с готовност, отдаване всички можем да спасим театър „Азарян“.

Темата за театър „Азарян“ ще бъде продължена в „Артефир“.
Повече чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Русев с черно-бял дебют в киното

Един градски филм, който да представя драмата на интелигентния, чувствителен човек в България – това представлява дебютът в игралното кино на режисьора Петър Русев. "Апостол: един нежен рицар в Бруталия" е черно-бялата история на талантлив млад мъж, който от дълго време страда от главоболие и това го прави неработоспособен. Напътстван в кратките си..

публикувано на 20.05.24 в 16:15

Българите Woomb подгряват пост-пънк легендите Whispering Sons

Макар да съществуват отскоро, това лято за българската формация Woomb ще е, меко казано, натоварено. Предстоят им серия от концерти и фестивали.  Още тази седмица Woomb ще свирят на шоукейс конференцията Spike  в Пловдив, а преди това в София, във вторник, 21 май, ще подгряват белгийците Whispering Sons . В сърцето на Woomb стоят..

публикувано на 20.05.24 в 16:10

"Рисуващите артисти" – микс от индивидуалности

Изложбата "Рисуващи артисти" в софийската галерия "Финес" обединява десет български актьори в любовта им към изобразителното изкуство. Организирана е от Олег Чернев, който вече има три самостоятелни експозиции на фотопейзажи, а идеята е заимствана от инициативата на Игор Марковски "Пеещи артисти". "Трябваха 18 месеца, за да се стигне до..

публикувано на 20.05.24 в 14:20

Изложбата "Великден" представя най-новите творби на Велин Динев

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" се насочваме към изложбата "Великден" на художника Велин Динев в столичната галерия "Сердика". Изкуствоведката Диана Драганова-Щир коментира симфонията от платна, асонанси и света в митове и легенди, пресъздадени от автора. В предаването се включва и самият Велин Динев. В ателието си..

обновено на 20.05.24 в 12:58
Мария Мира Хрисова и Нейка Кръстева (от ляво надясно)

Нейка Кръстева представя Илия Темков – един рицар на музиката

Странният мъж на масата до прозореца, който говори за музика – това е диригентът, музиковедът, просветителят, основателят на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", основоположникът на музикално-образователните лектории в България Илия Темков. В "Terra Култура" разговаряме с Нейка Кръстева , журналист и автор на книгата "Илия Темков –..

публикувано на 20.05.24 в 11:30