Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 март – Ден на вулканолога

Доц. д-р Йоцо Янев: Вулканите имат много силно влияние върху климата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Каква е връзката между вулканите и промените в климата и какво е влиянието им върху живота днес?

На 30 март 1956 г. на Камчатка се случва мощно изригване на вулкана Безименни. На височина до 45 км се вдига облак пепел. Това е първото изригване на острова, детайлно изучено от вулканолозите. В негова чест 30 март се отбелязва като "Ден на вулканолога".

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. д-р Йоцо Янев от секция “Петрология”, Геологически институт, БАН:

“Вулканите имат много силно влияние върху климата – както в техните близки околности, така и далече, включително за глобалния климат на Земята.

Известно е изригването на вулкана Кракатау, състояло се на 26 август 1883 г. между островите Ява и Суматра. Далече в стратосферата се изхвърля голямо количество вулкански прах, който два пъти обикаля цялото земно кълбо и създава една пелена, която пречи на слънчевата топлина и светлина да достига до земята. Известно е, че годината след това изригване е позната като година без лято. Вулканското изригване е имало влияние върху климата на цялата планета.

Далечната геоложка история преди 25 млн. години, в края на палеозоя, в продължение на няколко милиона години, което е един кратък интервал за геоложката история, грамадни изригвания се осъществяват на територията на сегашна Индия и Сибир.

Тези изригвания предизвикват измиране на 90% от животните на Земята и се подготвя настъпване на “царството на динозаврите“.

Друг известен случай с промяна на климата е изригването на вулкана Лаки в Исландия през 1783 – 1784 г., който, освен че погубва голяма част от животните на остров Исландия, предизвиква много силни киселинни дъждове, тъй като се изхвърля сяра в атмосферата. Дъждовете унищожават реколтата на голяма част от Западна Европа.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимки: www.bgd.bg, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полет отпразнува приема на България в Шенген по въздух

Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) осъществи полет в чест на приемането на страната ни в Шенгенското въздушно пространство (4-7 април) . По думите на организаторите тази частна инициатива цели да популяризира широко новите възможности, които Шенген по въздух отваря за гражданите, туризма и бизнеса в България и Европа. Лекият..

публикувано на 09.05.24 в 12:56

FX Gambit, или как да реализираме на пазара малките си финансови спестявания?

В последното издание на рубриката "Денят делово"  Боян Атанасов , софтуерен инженер и изобретател с дългогодишен опит в САЩ, сподели своите виждания и опит в областта на личните финанси и иновациите. След като емигрира в Германия още на 20 години, Атанасов постига по-късно успехи в Америка, където се премества и работи за престижни компании..

обновено на 09.05.24 в 12:44

Юлиан Попов: Проблемите в градската инфраструктура са комплексни

В рубриката "Темите на деня" на поредното изданието на предаването "Нашият ден", бившият министър на околната среда и водите, Юлиан Попов, обсъди няколко ключови теми, свързани с екология, климатични промени и урбанизация. Попов подчерта икономическото значение на околната среда , разглеждайки я не само като фон на нашето ежедневие, но и като важен..

обновено на 09.05.24 в 10:06

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

На 9 май се отбелязва Денят на Европа, който е в чест на историческата декларация на Шуман от 1950 година. Тази дата е символ на сътрудничеството, единството и мира между европейските народи. Основните теми от декларацията продължават да бъдат актуални дори 74 години след тяхното формулиране. Тази дата така също символизира началото на..

обновено на 09.05.24 в 09:12

За свободата да знаеш

Овцефермата в пловдивското село Строево отглежда 500 овце от породата Лакон, а началото е поставено през 2015 г. Мандрата към фермата съществува от 2019 г., а в производството е ангажирано цялото семейство. Мария Василева се занимава основно с мандрата, но с нея разговарям в момент, когато е ангажирана и с храненето на агнетата. Във фермата..

публикувано на 08.05.24 в 17:00