Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Гергана Николова:

Джипито е необходимо, пациентът не може сам да избере точния специалист

Снимка: Pixabay

Необходими ли са промени в практиките на общопрактикуващите лекари?

Предлаганите идеи включват „отвързването“ на пациента от ангажимента да посещава точно определен общопрактикуващ лекар и освобождаването му от друга страна да ползва услугите на различни специалисти по обща медицина. Това да стане след внедряването на пълното електронно пациентско досие, което изготвят именно личните лекари.

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС:

“Няма как да се промени системата, която е в цяла Европа, където има общопрактикуващ лекар, който е пазач на портата и трябва да осъществява регулацията. Пациентът няма медицински познания и не може да прецени какво му се налага като консултация със специалист.

Когато се прави една реформа, трябва да се знае какво ще се случва и по какъв начин и как това ще се отрази на достъпа на пациенти.

Най-малко бихме могли да зададем въпроса – направленията, които в момента при нас са като регулативен стандарт, в досието на пациента ли ще бъдат и колко права ще има той. В момента лавираме по някакъв начин, но средно годишно за едни пациент се пада дори не цяло направление.

Има заявка за промяна, но една система би трябвало да се надгражда. В никакъв случай, особено в момента, в който излизаме от пандемията, където системата беше безкрайно натоварена, когато бежанският поток отново усилва натиска върху нея, не трябва да тръгваме да правим революционни промени.

Електронното здравеопазване нищо не променя. Това, че някой ще има достъп до вашето електронно досие, имам пациенти, които познавам от 30 г., това познание не би могло да се замести от прочитането на едно досие. Това са особени отношения между лекари и пациент, изграждани с години.

В отдалечените райони, където един лекар обслужва девет населени места, това че един човек може да посети специалиста, който иска, е добре, но той няма къде да отиде, защото в тези девет селца това е лекарят.

Днес е планирана среща, която ще се проведе между представители на БЛС и представители на Здравната комисия в парламента, защото нещата, които са заявени не са написани никъде като конкретни предложения. Още повече, че бихме желали да видим това нещо най-малко като финансова рамка.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милен Митев: Разговорът за българската история и култура трябва да започне от обществените медии

Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция обявиха съвместната инициатива под надслов "14 века България в Европа". На обща пресконференция генералните директори на трите обществени медии заявиха намерението си да работят заедно за реализирането на тази инициатива. Те се стремят да насочат..

обновено на 03.06.24 в 11:57

Книга за съвременното китайско общество беше сред акцентите на Панаира на книгата в София

В рубриката "Епизоди от живота" поглеждаме към Панаира на книгата в София. Сред многобройните събития, привличащи вниманието на читателите, се открои премиерата на книгата "Съвременното китайско общество – устройство и начин на живот". Този изключителен труд е издаден по повод 75 години от установяването на дипломатическите отношения между България..

обновено на 03.06.24 в 10:03

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05