Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски

"Народната политология" като фактор и въздействие

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

Всекидневните разговори за политика или още нещо за "народната политология" като фактор и въздействие. 

Политологът Страхил Делийски говори по темата в "Нашият ден":

"Къде на шега, къде на истина, аз употребявам понятието "народен политолог". Нямам предвид някакво йерархизиране на политическото знание. Става въпрос за различни методологии. Ето, народният политолог има за основа на своята методология непосредствения всекидневен живот, в който той участва. Медийният политолог, от своя страна, е човек, който интерпретира през вече наложени медийни рамки и дневен ред. Академичният политолог пък използва някоя налична теория, за да обясни политическия свят. Това са три различни версии за политиката. Големият проблем, според мен е, когато тези три версии започнат да нямат нищо общо помежду си. Това означава, че теорията трудно се свързва с всекидневния живот, че дневният ред на медиите е различен от дневния ред на тези, които го преживяват. Това означава, че някъде в използването на словото ние сме разкъсали реалността, която ни заобикаля. Със сигурност това е сигнал за някаква криза на колективния смисъл.

Ключов проблем за тази тежка поляризация и за разминаването на различните политологии е именно в това, че в критична ситуация ние сякаш забравяме да мислим критично и да си даваме сметка, че информацията, която ползваме, е била създадена, за да свърши някаква работа. 

Ако липсва уважение към чуждото мнение, тогава нашето общуване – вместо размяна на мисли, ние получаваме надвикване, крясъци и обиди. Това вече не е общуване, не е продуктивно за смисленото конструиране на общата ни реалност. 

Едно от предимствата на народната политология е, че при нея липсва претенцията за всичкознание и за универсална валидност на гледната точка. Народният политолог, съмнявайки се в онова, което мисли, той започва да мисли истински.

Демократичният свят се гради върху специфична култура на общуването. Идеята, че всеки има право на глас, и това е победа на една голяма битка за политическо равенство. Демокрацията е именно функция на този тип култура на общуване – осъзнаването, че всеки човек е един глас, че всеки глас е равен на всеки друг глас, гледната точка на всеки един е еднакво валидна на всяка друга гледна точка."

Чуйте повече от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Голямата диктовка": Коя дума затрудни най-малките участници?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" обсъждаме значението на "Голямата диктовка", проведена в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Това събитие предизвика голям интерес и събра участници от различни възрасти, които имаха възможността да демонстрират своите умения по правопис. В интервю за предаването д-р Ивета..

обновено на 03.06.24 в 13:24

Милен Митев: Разговорът за българската история и култура трябва да започне от обществените медии

Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция обявиха съвместната инициатива под надслов "14 века България в Европа". На обща пресконференция генералните директори на трите обществени медии заявиха намерението си да работят заедно за реализирането на тази инициатива. Те се стремят да насочат..

обновено на 03.06.24 в 11:57

Книга за съвременното китайско общество беше сред акцентите на Панаира на книгата в София

В рубриката "Епизоди от живота" поглеждаме към Панаира на книгата в София. Сред многобройните събития, привличащи вниманието на читателите, се открои премиерата на книгата "Съвременното китайско общество – устройство и начин на живот". Този изключителен труд е издаден по повод 75 години от установяването на дипломатическите отношения между България..

обновено на 03.06.24 в 10:03

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20