Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-ранният словесен образ на светите Седмочисленици

Мозайка със Седмочислениците в църквата „Св. Седмочисленици“
Снимка: svsedmochislenitsi.com

Кога и как се появява образът на българските и славянските първоучители и техните ученици като група с общ култ. Въпросът кара д-р Евгени Зашев, гл.ас. в Кирило-Методиевския научен център при БАН, да потърси най-ранните писмени свидетелства за съществуването на единния образ. Открива го в една анонимна служба на гръцки език, отпечатана около 1720 г. във Венеция на разноските на богато семейство, вероятно от арумънски произход, от южноалбанския град Берат (от старобългарското Белград), пъстра многоетническа общност.

"Тази област е част от Охридската архиепископия, чието име по това време, а и до ден днешен гласи: "Архиепископия охридска на Първа Юстинияна и на цяла България". В рамките на този културен ареал възниква и култът към Седмочислениците, той е късен от историческа гледна точка. Тази служба, която е от 1720 г., регистрира явление, което се е случило не повече от 20-30 години преди издаването ѝ."

Обединяването на светците и поредността на имената им не е случайна, смята ученият. "На първо място, разбира се, са славянските първоучители Кирил и Методий, следват охридските светци Климент и Наум, след това една много интересна двойка – Горазд и Ангеларий, и най-накрая Сава. Службата ги подрежда именно по този начин в заглавието. Заглавието се оказва своеобразен семантичен ключ да се разбере структурата на образа на Седмочислениците." Самата дума "седмочисленици" е калка от гръцки и се появява още в първия стих на службата, по-нататък се повтаря 25 пъти, а имената на светците се изреждат около 30 пъти. Д-р Зашев смята, че това е начин да се утвърди общият образ на светците като група.

Забележително е, че в анонимния гръцки текст 25 пъти се казва, че светите Седмочисленици "принадлежат на България" и още десетина, че те са на "Мизия и мизите" (синоним на България и българите в средновековните гръцки текстове). Това не е пречка местната общност да се гордее и да почита славянските духовници. Факт, който се потвърждава и от изобилието от изображения на светците.

Още интересни и важни сведения за създаването на общия образ на българските свети Седмочисленици в югозападния ареал на българското историческо и езиково землище чуйте в записа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Койнов

Даниел Койнов: Математиката е изкуство

"Когато човек прави нещо с любов, това е най-важното. Да се занимаваш с точните науки и в частност математиката, е нещо много красиво. Всяко едно уравнение в математиката или задача в информатиката е уникално и съдържа различни идеи, които се преплитат една с друга, това е едно изкуство", категоричен е младият талант Даниел Койнов. "Аз,..

публикувано на 15.06.24 в 10:20

УАСГ е престижно класиран в световните университетски класации

УАСГ е класиран в топ 100 на 35 място от общо 1320 световни университета в областта на архитектурата и строителното инженерство. Тази висока позиция е следствие на успешното участие на талантливите студенти в организираните в последните години конкурси и работата на преподавателите им.  "Това признание е много значимо както за университета..

публикувано на 14.06.24 в 17:00

Светлото Средновековие

Свикнали сме – като дойде реч за Средновековието, да прикачваме към него епитета "тъмно". С прозвището "тъмни" и изобщо "средни" векове този период от историята на човечеството се сдобива в епохата на Ренесанса; Петрарка е, който въвежда прилагателното в употреба. Само че той ни е подвел: Средновековието изобщо не е тъмно, а е един доста..

публикувано на 13.06.24 в 09:01
Владимир Дворецки и Цвета Николова

С Владимир Дворецки "Назад-напред" в света на Кевин Айърланд

"Ако потърсите в интернет стихотворения на Христо Ботев на английски, най-вероятно ще попаднете на негови творби, преведени от Кевин Айърланд". Така известният журналист и преводач Владимир Дворецки започва представянето на мемоарната книга "Назад - напред" на уважавания новозеландски литератор Кевин Айърланд, за когото малко се знае в България. А..

публикувано на 12.06.24 в 14:13

Големите надежди…

Под това мото премина разговорът ни с участниците в Националния симпозиум по урология. Наш екип беше в Сандански, където традиционно се събират специалистите, за да обсъдят най-важните промени и новости в урологията. В ефира на седмичното издание на програма "Христо Ботев" първи се включи доц. Владислав Младенов. Лекар от средното поколение, но с..

публикувано на 11.06.24 в 16:30