Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-ранният словесен образ на светите Седмочисленици

Мозайка със Седмочислениците в църквата „Св. Седмочисленици“
Снимка: svsedmochislenitsi.com

Кога и как се появява образът на българските и славянските първоучители и техните ученици като група с общ култ. Въпросът кара д-р Евгени Зашев, гл.ас. в Кирило-Методиевския научен център при БАН, да потърси най-ранните писмени свидетелства за съществуването на единния образ. Открива го в една анонимна служба на гръцки език, отпечатана около 1720 г. във Венеция на разноските на богато семейство, вероятно от арумънски произход, от южноалбанския град Берат (от старобългарското Белград), пъстра многоетническа общност.

"Тази област е част от Охридската архиепископия, чието име по това време, а и до ден днешен гласи: "Архиепископия охридска на Първа Юстинияна и на цяла България". В рамките на този културен ареал възниква и култът към Седмочислениците, той е късен от историческа гледна точка. Тази служба, която е от 1720 г., регистрира явление, което се е случило не повече от 20-30 години преди издаването ѝ."

Обединяването на светците и поредността на имената им не е случайна, смята ученият. "На първо място, разбира се, са славянските първоучители Кирил и Методий, следват охридските светци Климент и Наум, след това една много интересна двойка – Горазд и Ангеларий, и най-накрая Сава. Службата ги подрежда именно по този начин в заглавието. Заглавието се оказва своеобразен семантичен ключ да се разбере структурата на образа на Седмочислениците." Самата дума "седмочисленици" е калка от гръцки и се появява още в първия стих на службата, по-нататък се повтаря 25 пъти, а имената на светците се изреждат около 30 пъти. Д-р Зашев смята, че това е начин да се утвърди общият образ на светците като група.

Забележително е, че в анонимния гръцки текст 25 пъти се казва, че светите Седмочисленици "принадлежат на България" и още десетина, че те са на "Мизия и мизите" (синоним на България и българите в средновековните гръцки текстове). Това не е пречка местната общност да се гордее и да почита славянските духовници. Факт, който се потвърждава и от изобилието от изображения на светците.

Още интересни и важни сведения за създаването на общия образ на българските свети Седмочисленици в югозападния ареал на българското историческо и езиково землище чуйте в записа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Йордан Калайков: От нас зависи да настроим себе си да приемаме ежедневието си

Проф. Йордан Калайков издаде книгата "Педагогически размисли и прозрения". Той е професор, доктор на науките, писател и художник. Публикувал е над 70 книги в областта на образованието и 17 книги с проза, поезия и есеистика. Негови разкази и есета са издавани в сп. “Пламък”, сп. ”Везни”, “Литературен вестник”, “Литературен форум” и др. Негови..

публикувано на 22.06.24 в 09:30
Гледка от стария град

Ронда – град на бикоборци и бандити

Ронда е един от най-старите градове в Европа. Разположен е в южната част на Испания, на 100 км североизточно от Малага в Андалусия. Наричат го "селище на тореадори и бандити". Защо го свързват с бикоборците? Обяснението за бандитите е лесно – пътят до Ронда върви по ръба на дълбока пропаст, а самият град е разположен високо в планината върху две..

публикувано на 21.06.24 в 16:40

Цвета Балийска за театъра и децата с нарушено зрение

Цвета Балийска е актриса и режисьор. Създател на Театър и академия "Драмеди", както и на много други инициативи за театрално изкуство. Умело използва театъра, както като изразно средство, така и като педагогически подход при работата си с деца от различни възрастови групи. Работата я среща и с деца със зрителни увреждания, с които създава..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Следващата седмица българският отбор по математика участва в Младежката балканиада

"В математиката ме привлече това, че е подредена и че нещата зависят от самите себе си, а не от мнението на околните", споделя в предаването "Следобед за любопитните" доц. Ивайло Кортезов, който вече е написал над 16 000 математически задачи и завършва с отличие НПМГ в София. Математиката за него е "най-великата игра".   Писането на нови..

публикувано на 20.06.24 в 19:05
Д-р Георги Лазаров

Училище за родители

Много често на възрастните хора убягват елементарни практики и доказани профилактични мерки, които гарантират безпроблемното израстване в детска и юношеска възраст. Естествено, медицинската наука, практика и превантивните ѝ възможности нарастват постоянно, не можем да проследим всичко, но ние, като родители, трябва да питаме и да се информираме, за..

публикувано на 20.06.24 в 09:31