Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Малко читалище оцелява като туристическа дестинация – как?

| обновено на 26.05.22 в 08:00
3
Снимка: личен архив

От "живите библиотеки“ до живото наследство от бабини времена – как читалището в едно малко градче поддържа интереса към културните традиции от региона?

Читалището в град Момин проход отдавна си е спечелило авторитета на една от най-дейните културни институции в община Костенец. Членовете на екипа му предпочитат да търсят решения за оцеляването си като културна институция, вместо да бездействат, оплаквайки се от предизвикателствата, пред които са изправени всички културни сфери през последните две години.

"След като сме читалище – културна институция, опазила българщината, трябва да продължаваме да я пазим тая българщина, а не да стоим и да чакаме. Работим основно по проекти“, разказва в “Нашият ден“ Бойка Кичукова, която оглавява читалището като секретар през последните 12 години.

Проектите са насочени към опазване и популяризация на специфичното културно наследство на региона. Така екипът на читалището е създал напълно действаща занаятчийска работилница, която оживява характерните за миналото занаяти.

Един от най-характерните сред тях е плетенето на колани на дъска, но са възстановени също тъкачеството, плетената дантела, традиционните за тази етнографска област шарени чорапи и дантелата на кене.

За да стигат до повече деца хора запазените от миналото традиции, читалището решава да добави към дейностите си и туроператорски услуги, чрез които дава възможност повече млади хора да се запознаят отблизо с тях и дори да опитат сръчността си в различни занаяти, кулинарни практики и фолклорни танци.

"В седмицата поне два пъти или три пъти при нас пристигат деца от цяла България които ние запознаваме с нашия местен бит и култура“, разказва още Кичукова.

С книги е свързана и друга инициатива на читалището, озаглавена „Жива библиотека“, в която по-големи деца се обличат като любими герои и разказват на по-малките какво ги е впечатлило най-много в дадена книга или история.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: личен архив
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
яз.

Обезщетение за земя

Съвети на адвоката: адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси Златка Димчева от София. "Завели сме дело срещу Столична община за обезщетение в размер на средния пазарен наем на земеделска продукция, тъй като имаме имоти в чашата на язовир "Искър", т.е. под водата. Делото е заведено освен срещу Столична община и като втори ответник –..

публикувано на 01.07.22 в 16:15

Закъснения и отмяна на полети – права, решения, обезщетения

Проблемът със закъсненията и отмяната на полети в различни авиокомпании в Европа е отново актуален. Случайно или обичайно е това? Какви са решенията? Как могат да бъдат обезщетени пасажерите?  Защо една българка в продължение на 3 дни не успя да се прибере в страната от летището в Айндховен? Частен случай на Сибила Лилова . Ето какво разказва тя в..

публикувано на 01.07.22 в 12:15

Градските неравенства и политиките, нужни за премахването им

София е била на първо място в Европа по зелени площи, а днес само се смята за едно сравнително зелено място за живеене. Най-големият, богат и бързоразвиващ се град в България в действителност губи качеството си на живот. Всичко и всички са в София, но градът е сегрегиран. Оказва се, че именно той трябва да бъде подложен на интеграция, а не..

публикувано на 01.07.22 в 12:05
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: Ако изтеглим нотата за руските дипломати, показваме беззъба политика

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че няма да промени решението за изгонване на 70 руски дипломати и служители. Кирил Петков предлага Асен Василев за премиер, отхвърля руския ултиматум “Явно от встъпването в длъжност на министър-председателя Петков, той пое на ръчно управление част от функциите, касаещи външната политика на страната..

публикувано на 01.07.22 в 11:09

Стартира световната инициатива "Месец юли без пластмаса"

За пета година в България се провежда инициативата "Юли без пластмаса“, част от глобалното движение Plastic Free July. Кампанията цели да насърчи хората да ограничат употребата на еднократна пластмаса в ежедневието си и така да спомогнат към борбата със замърсяването с подобни отпадъци. В рамките на един месец кампанията ни предизвиква да..

публикувано на 01.07.22 в 10:50