Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Владимир Зиновиев: Енергетиката ще има тотално различна форма и архитектура

Колкото по-ефективно се гарантира свободната конкуренция, толкова по-малко ще бъдат рисковете пред енергийната система и сигурността

Владимир Зиновиев
Снимка: УНСС

В състояние ли България да извърви трудния път за сигурност и устойчиво енергийно развитие? Ако оставим настрана темата за социалната справедливост, то по отношение на политическата справедливост сме на прав път?

"Има съществено несъответствие до разбирането на засегнатите социални групи от населението и по отношение на управлението на плановете за тези политики, за постигане на този преход. От друга страна, има конфронтация. Дори на ниво ЕС се водят сериозни дебати в посока дали природният газ може да е горивото на прехода, и от друга страна, доколко може да се гледа на ядрената енергетика като зелена енергия. Различните държави и различните икономики със сериозна индустриална ориентираност, в това число и енергийна индустрия, се развиват по един съвсем различен начин. Те интерпретират по интереси техните национални икономики и политики в индустрия и енергетика“. Това заяви за "Нашият ден“ доц. д-р Владимир Зиновиев, директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура в УНСС.

"Енергетиката – такава, каквато я познаваме и в България, и в Европа, а в голяма степен и в световен мащаб – ще претърпи тотално преосмисляне и ще изглежда тотално различна по форма и архитектура“, допълва експертът. 

Повече можете да чуете от звуковия файл.

Няма демократично управление, при което гражданите биха били готови да подкрепят политика, която ги лишава от самостоятелност и благосъстояние за сметка на чуждестранни корпоративни интереси. Колкото по-ефективно се гарантира свободната конкуренция, толкова по-малко ще бъдат рисковете пред енергийната система и сигурността в резултат от все още доминиращата енергийна зависимост от руския газ не само в България, но и в Европа.

"Новите технологии, които навлизат, все повече са свързани с цифровата енергетика. Например защитата на един фотоволтаичен парк, в който инвеститорите комуникират с wi-fi връзка. Това може да бъде точка на уязвимост. И като стигнете до критичната инфраструктура, хакерски атаки са повод за съществени проблеми и стресове в системата", посочва доц. д-р Владимир Зиновиев. 

Повече можете да чуете от звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Светла Коева: За езиковите технологии и езиковите ресурси

Тя е една от най-авторитетните езиковеди в страната . Научните ѝ интереси са в областта на компютърната лингвистика и обработка на езика. Научно и професионално, тя е основен изследовател и координатор при осъществяване на няколко големи и сериозни проекта дигитални бази с езикови ресурси – българският WordNet (БулНет), Българският национален..

публикувано на 04.07.22 в 15:10

Има ли имотен балон?

Достигнаха ли горната си точка бързо растящите цени на имотите? Основателно ли е да се говори за имотен балон? Какви са нагласите на купувачи и продавачи в периода на засилваща се инфлация? “Нашият софтуер обикаля всички имотни портали, в които има обяви за имоти. Събираме ги на едно място при нас. Идеята е, че човек, който търси имот, за наем..

публикувано на 04.07.22 в 11:36
Илиян Василев

Илиян Василев: Русия има големи интереси у нас и затваряне на посолството би било прекален подарък

Защо за една част от политиците е по-важен въпросът дали Кирил Петков е взел еднолично решение, а не търсят отговор на въпроса дали решението на премиера в оставка е правилно за България – коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев“ Илиян Василев , бивш посланик на България в Русия, анализатор, продуцент на предаването "Алтернативата". Нуждата..

публикувано на 04.07.22 в 11:20

Курсове по български език за украинските бежанци

На 4 юли стартира едномесечен интензивен курс по български език за украински бежанци . Инициативата е на академия "Никола Тесла" и близо 150 души ще бъдат част от тези напълно безплатни курсове. През последните три месеца екипът се справя със собствени сили, за да реализира обучението на украинците, потърсили спасение в България. Добрата новина е, че в..

публикувано на 04.07.22 в 11:10

Д-р Ивалина Трендафилова е новият кавалер на Националната награда "13 века България"

Новият кавалер на Националната награда "13 века България" за млад талант в съвременното изкуство и наука е д-р Ивалина Трендафилова.  Националният дарителски фонд "13 века България" връчи престижното отличие за втори път в Балната зала на Двореца. Химикът д-р Ивалина Трендафилова стана вторият кавалер на Националната награда "13 века България" за..

публикувано на 04.07.22 в 10:38