Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как фондация от Добрич създаде работа за хора с интелектуални затруднения

Снимка: facebook/fondationstnicolay

В последно време сме свидетели на това как държавата постепенно се оттегля от подкрепата – такава, каквато я даваше до момента – за украинците, избягали от войната у нас.

Многото доброволчески организации обаче, които се ангажираха с помощ за тези хора, продължават своята работа. Така беше и по време на Covid кризата. Така, за съжаление, е години наред и в социалната сфера, където всеки момент ще се осъществят едни прекрасни реформи и нещата ще потръгнат.

До идването на този "всеки момент“ голяма част от добрите практики във връзка с  хората в неравностойно положение и хората с увреждания се осъществяват от неправителствения сектор, където има и много доброволци.

Обобщената представа на много българи за тези НПО-та като за хора, които се мотаят насам-натам, а разни глупави спонсори от чужбина им плащат за това, не отговаря на реалността. Много от тях се трудят усилено, срещу ниско или никакво възнаграждение, а двигател на тези усилия е усещането за кауза, което имат

Една фондация в Добрич прави това вече четвърт век. За нея, за социалното предприятие "Чудната градина", което оцелява вече три години, развива се и отвоюва от хаоса и пущинака нови пространства, разказва в “Нашият ден“ Мария Методиева, управител на градината.

"Чудната градина", въпреки приказното си име, е съвсем реално място в Добрич. Това е първото в града социално предприятие с такива мащаби – 22 души с увреждания отглеждат цветя и зеленчуци и сами продават продукцията си на пазара.

Създадено е преди година от Фондация "Свети Николай Чудотворец, която вече две десетилетия подкрепя хора с интелектуални затруднения.

Социалното предприятие се намира в сърцето на Добрич и разполага с пет оранжерии. Преди това мястото е било необработваема площ и младежите са изринали тонове боклуци, за да превърнат едно неприятно място в своя градина. А човекът зад всички усилия е именно Мария Методиева, която показва, че всеки човек може да води достоен живот, ако получи необходимата подкрепа. Сега тя ръководи цялата дейност с помощта на д-р Хасан Ефраимов. Тя е филолог и експерт по социални проблеми, той – лекар и писател. И двамата са далече от земеделието, но вече са го превърнали в свое занятие.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: facebook/fondationstnicolay
По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Светла Коева: За езиковите технологии и езиковите ресурси

Тя е една от най-авторитетните езиковеди в страната . Научните ѝ интереси са в областта на компютърната лингвистика и обработка на езика. Научно и професионално, тя е основен изследовател и координатор при осъществяване на няколко големи и сериозни проекта дигитални бази с езикови ресурси – българският WordNet (БулНет), Българският национален..

публикувано на 04.07.22 в 15:10

Има ли имотен балон?

Достигнаха ли горната си точка бързо растящите цени на имотите? Основателно ли е да се говори за имотен балон? Какви са нагласите на купувачи и продавачи в периода на засилваща се инфлация? “Нашият софтуер обикаля всички имотни портали, в които има обяви за имоти. Събираме ги на едно място при нас. Идеята е, че човек, който търси имот, за наем..

публикувано на 04.07.22 в 11:36
Илиян Василев

Илиян Василев: Русия има големи интереси у нас и затваряне на посолството би било прекален подарък

Защо за една част от политиците е по-важен въпросът дали Кирил Петков е взел еднолично решение, а не търсят отговор на въпроса дали решението на премиера в оставка е правилно за България – коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев“ Илиян Василев , бивш посланик на България в Русия, анализатор, продуцент на предаването "Алтернативата". Нуждата..

публикувано на 04.07.22 в 11:20

Курсове по български език за украинските бежанци

На 4 юли стартира едномесечен интензивен курс по български език за украински бежанци . Инициативата е на академия "Никола Тесла" и близо 150 души ще бъдат част от тези напълно безплатни курсове. През последните три месеца екипът се справя със собствени сили, за да реализира обучението на украинците, потърсили спасение в България. Добрата новина е, че в..

публикувано на 04.07.22 в 11:10

Д-р Ивалина Трендафилова е новият кавалер на Националната награда "13 века България"

Новият кавалер на Националната награда "13 века България" за млад талант в съвременното изкуство и наука е д-р Ивалина Трендафилова.  Националният дарителски фонд "13 века България" връчи престижното отличие за втори път в Балната зала на Двореца. Химикът д-р Ивалина Трендафилова стана вторият кавалер на Националната награда "13 века България" за..

публикувано на 04.07.22 в 10:38