Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Керала – три истории за душата на най-южния индийски щат

7
Снимка: Магдалена Гигова

"Kerala travel mart", най-големият туристически пазар в Индия, бе открит за 11-и път.

В индийския щат, който се смята за люлката на Аюрведа, на всяка минута пристигат по двама чужди туристи и 35 местни. За да се подобри балансът, на събитието бяха поканени туроператори от близо 70 държави.

При откриването станаха ясни широките интереси на местния туристически борд за развитие на нови продукти като пътешествия с кемпер из Керала, приключенски туризъм с гмуркане, рафтинг и т.н., без да се забравят клиниките, курортите и болниците с аюрведична медицина, както и историческите, кулинарните и фестивалните турове сили акцентите върху живота на село и националните паркове. Изводът е: 2022 е годината на Керала в туризма! А аз на място се убедих в това.


И научих три истории, които ще споделя с вас…

През първия си ден в люлката на Аюрведа научих, че Керала я е "открил" Васко да Гама. Мореплавателят бил повече търговски ориентиран, отколкото обзет от идеята да пръска католическата вяра по света, та побързал да натовари корабите си с подправки. И се върнал за още. На португалците им се усладили и останали в Керала стотина години. Домът на Васко да Гама все още може да се види в Олд Кочи – старата част на столицата. Класическа португалска постройка с две стълбища. Сред елегантните вили, надничащи зад полудялата зеленина е и къщата, в която е сниман прочутият филм "Най-екзотичният Мариголд хотел" с Джуди Денч и Маги Смит. Холандците също са се разписали в Керала с едновековен престой, докато британците са се застояли повечко. При изключителен етнически мир и разбирателство. Затова всеки индуист с гордост ще ви покаже съхранената многовековна синагога, евреинът ще ви заведе до джамията, а тамилът се гордее с католическата катедрала. Вярвайте ми, по-добре поддържани и пълни с хора за всяка меса църкви не съм виждала дори в Европа. Същевременно цяла Керала е опасана със знамена със сърп и чук, понеже от десетина години се управлява от комунистическата партия. И плакатите с образи на Ленин и Карл Маркс са екзотична гледка на фона на поредния индуистки храм.


В Керала научих още една затрогваща история. Край зеленчуковия пазар, попаднах на синагогата Прадеши, построена през 1568 година. Индира Ганди през 1968 година присъства, когато празнуват нейните четири столетия. А иначе първата синагога в Керала е някъде от 4-ти век. Когато един ентусиаст решил да възстанови храма Прадеши, въпреки че в Кочи отдавна почти няма евреи, най-големите дарители били от други вероизповедания – индуисти, католици, мюсюлмани, тамили. Най-ревностен бил професор по история, който дори не живеел в същия град. Давал цялата си заплата за новото съграждане на храма, който бил руина. Семейството му се отрекло от него, защото предпочитал чужда вяра пред нуждите на близките си. Той продължил да дарява и да живее в оскъдица. Година след година ... Когато се пенсионирал, отново превеждал всичко на синагогата. Защото бил убеден, че всяка вяра трябва да си има храм. Нищо, че бил индуист. Синагогата я има, но в нея вече идват неколцина престарели юдеи да четат тората. Младите са се преселили в Израел. Е, напразна ли е била саможертвата на професора?!

Розова полиция на площад "Васко да Гама" в Керала. Ако срещнете патрулка в бонбонен цвят сигурно ще помислите, че сънувате психеделично. И аз реагирах така. После реших, че рекламират някаква женска стока. Но полицайката в колата изглеждаше доста истинска. Оказа се, че Pink police защитава дами от всякакви посегателства. В колата има още един полицай-мъж и шофьор. Въоръжени са само с палки и по-често са омиротворители. Усмиряват побойници, прибират в изтрезвителя пияници, извеждат в защитено жилище...

Йешода е на 14 години и се радва на завидна слава в Индия, не само в родната си Керала. Защото със собствени сили е създала напълно безплатна библиотека с над 6000 тома. Всичко започнало, когато била на 10 и като батко си започнала да ходи в градската библиотека. Само че там искали членски внос, макар и минимален, и тя осъзнала с детския си ум колко много хора не могат да си го позволят. Тогава започнала да събира книги, като начало със семейните четива, и ги раздавала на всеки, който поиска. Начинанието се разчуло и се разраснало като добър пожар. Отвсякъде започнали да ѝ носят книги. Библиотеката, тръгнала от нейната стая, в момента е превзела ателието на баща ѝ, който е художник, и рискува да прелее из къщата. Всеки си има прилежна читателско "досие" със снимка, подписва се когато взима книга...изобщо Йешода е изпечена библиотекарка. Но не такава се вижда в бъдещето си, а като адвокат на онеправданите. На избора ѝ е повлиял брат ѝ, който освен студент по право е изкусен художник. И пример, до който да се вдига на пръсти 14-годишното момиче.


Снимки и видео: Магдалена Гигова
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисувай като учен

Националният природонаучен музей при БАН ви кани на работилница за научна илюстрация, които организира заедно с Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ). На 2 юли Наталия Стамболова ще проведе две работилници на тема "Рисуваме теменужки в ботанически стил... или както би казал ученият – растения от семейство Теменугови"...

публикувано на 01.07.22 в 09:10

Смъртта на Ботев – от чужди или от свои?

В българската история има две събития, които продължават да задават въпроси и да нажежават емоциите – предателството на Левски и смъртта на Ботев. Забележително е, прочее, че с личностите на двамата светли българи са свързани и други още две загадки, разбунвали умовете – къде е гробът на Дякона и къде е покосен Ботев. Тоест, за двамата..

публикувано на 30.06.22 в 08:10

Еврика! Успешни българи: Иван Радев

Иван Радев е курсант в Националния военен университет "Васил Левски" в Шумен, факултет "Артилерия, ПВО и КИС". За постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката Иван Радев става носител на стипендията на името на акад. Димитър Мишев. Според преподавателя му проф. Борислав Беджев, той..

публикувано на 27.06.22 в 17:05

Не натискай червеното копче

Помните ли коя беше Саманта Смит? (Ако отговорът е положителен, значи сте от рисковата група.) Саманта Смит е американската ученичка, която написа писмо до тогавашния Главен секретар на руската комунистическа партия Юрий Андропов с въпрос наистина ли става и си ляга с мисълта за червеното копче? Т.е. командата за започване на ядрена война със САЩ...

публикувано на 27.06.22 в 14:20

Образование и възпитание чрез кино – защо не?

Към края на фестивала "Срещи на младото европейско кино" на 28 юни в София ще се проведе Европейска конференция "Кинообразование в училище". Над 40 експерти в областта на киното и педагогиката от културни организации и университети от България, Германия, Испания, Италия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Северна Ирландия, Турция, Финландия, Франция,..

публикувано на 27.06.22 в 08:00