Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Мутафчиев:

1500 лв. стартова заплата за работещите в сценичните изкуства – искането ни е навреме и намясто

Христо Мутафчиев
Снимка: БГНЕС

Ако при актуализацията на бюджета не се увеличат парите за работещите в сценичните изкуства от есента актьорите в цялата страна излизат на протест, съобщи председателят на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев. Той е разговарял с министъра на културата Атанас Атанасов и е поискал стартовата заплата в сектора да стане 1500 лева.

“Това не е искане от вчера и днес, то е от 30 години. Още преди 30 години искахме актуализирани заплати. В момента цифрата е 1500 лева, защото стандартът на живот се промени в последните 30 години“. Темата коментира в “Нашият ден“ Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България, и допълни:

“Никой не очакваше такава убийствена инфлация, никой не очакваше, че ще има война, никой не очакваше, че ще има такива цени на газа и такова увеличение от топлофикациите. При заплата от 900 лева – как си представяте, че при 330% увеличение на парно и топла вода, колегите ще могат да се справят. А искаме да имаме семейство и в тази държава да има млади хора – как да стане това?! Искането ни е абсолютно навреме и намясто.“

Проблемът с театралните сгради не е от 30, а от последните 70 години. Те не са нито ремонтирани, нито реновирани. Публиката влиза в стари сгради със стари столове, със стари мокети по земята, с прах. Голяма част от театралните сгради не са и пожарно осъвременени“, посочва още той. Според него хората, които управляват държавата, не виждат проблемите.

Срещата с министъра на културата

“Срещата протече много приятно, говори се с много добър тон. Обясних му всичко, което обяснявам и тук. Той ми каза: “Да, съгласен съм“. Съгласи се с всичко, което му казах, но какво от това, че се е съгласил, от тук нататък трябват действия. Той трябва да проведе своите разговори с министъра на финансите и с министър-председателя, който го е издигнал, след което трябва да се стигне до консенсус, че ще се отделят средства от държавния бюджет за Министерството на културата, които през формата “субсидия“ да стигнат до колегите ни в театрите“, казва още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

“В нашата държава се харчат и крадат достатъчно пари за какво ли не, ако сумираме това, което е необходимо за оправяне на бюджетите на всички театри, както държавните, така и общинските, тя ще бъде просто смешно на фона на всичко онова, което се случва в България“, казва в “Нашият ден“ Димитър Кабаков, бивш директор на театъра в Казанлък по настоящем директор в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" – Плевен.

Проблемът според него е, че “държавата не желае култура и образование, защото те са вредни за нея. Те възпитават хората в мислене.“

“Заплатите са един от проблемите, другият проблем е издържането на сградите на театрите. Да видим колко сгради в областните центрове от десетилетия седят затворени от октомври до април, май, защото тяхното отопление е невъзможно. Да си припомним в какво състояние са тези сгради. Тук става въпрос за това – ще ги има ли театрите?! Театърът в едни град, като Асеновград, Казанлък и Дупница, където са общински театри, които са извън областите, те са културният център на града.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Контекстът е много по-важен от текста, който произвеждат политиците

Предизборните дебати, политиците като "кукувици от часовник" и журналистите като PR-и на политиците – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Георги Лозанов , преподавател във ФЖМК, бивш председател на СЕМ. Какво "грози" журналистите по време на предизборна кампания? "Съзнателно или неволна да станат съучастници в манипулации и..

публикувано на 19.05.24 в 08:45

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45