Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Георги Лозанов: У нас постистината изцяло налага подкрепа за Путин

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Какво е „путинизъм“, как би следвало гражданите да го разбират, кой и през какви канали го прокарва в България коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев“ доц. Георги Лозанов, медиен анализатор, преподавател във ФЖМК.

"Путинизъм“ е нова държавна идеология в Москва, която дойде след една пауза на политически режими, за които имаше надежда, че ще помогнат на Русия също като други източноевропейски държави да тръгне по пътя на демокрацията. Това се оказа напразна надежда. Вместо това се появи новата идеология на путинизма – идеология, според която държавата не зачита човешките парва, а Западът е основен враг. Заедно с това обаче има и един много агресивен национализъм, който прераства в нацизъм, налагащ собствената нация като по-висша от другите. В днешна Русия има такова нацистко самовлюбуване като на нация, която има своя собствена съдба – да води света и да сменя дневния му ред. "Путинизмът" е идеология, която се налага със сила. Тя не е избрана доброволно, защото никой не избира авторитарни режими по собствена воля. Путин съвсем естествено превърна либералната демокрация в свой враг, а нахлувайки в Украйна се опитва да превърне това в атака срещу либералната демокрация и да смени дневния ред на света, както на времето комунизмът се надяваше.“

Хибридна война

"Путинизмът" се налага чрез хибридна война и ние сме един от най-активните фронтове, защото няма никакво съмнение в претенциите на Русия да разраства своето влияние – след Украйна ще е Молдова, а после сме ние. Ако хибридната война успее, няма да се стигне до "гореща“ война. В Украйна хибридната война не успя и затова те в момента там плащат с живота, домовете и съдбите си. В България нищо чудно да успее и да се окаже, че "петата колона“ на Путиновия режим доброволно и стъпвайки върху настроенията на някаква част от електората, ще вземе властта и реализира клишетата на Путин, което може да доведе до излизането ни от НАТО с референдум, например – това е една много тъжна перспектива за нас.

Манипулацията и постистината

"Хибридната война, известно е, е износ от Изток на Запад на пропаганда и корупция. 

Корупцията създава "петата колона“, а пропагандата трябва да убеди през манипулации онези, до които не достигат корупционните блага.

Манипулацията тече през силна атака към либералната демокрация, понякога с аргументи, но от това, че могат да бъдат изтъкнати проблеми на либералната демокрация ирационално, без никаква логика се минава към извода, че ако либералната демокрация има някакви проблеми – то Путин е прав, а путинистите са добрите. Няма такова нещо! Огромният проблем е Путин. Понеже тази манипулация е хитра и изисква известна образованост, по отношение на простите хора тя върши работа. Трябва да има здрав разум, защото няма съмнение, когато сравняваш един либерален начин на живот с диктаторски режим, кое да избереш.

Това е то постистината – когато мненията се откъснат от фактите на базата на своята креслива агресивност и успеят да убедят хората, че това е тяхното собствено мнение. А когато хората разберат, че това е против тях, вече да е късно. В момента постистината изцяло налага подкрепа за Путин и режима му, особено в ситуация на агресивна война, в която незаслужено умират хиляди невинни хора. Животът на тези хора е станал на пух и прах заради бесовете и фантазиите на един диктатор. В България влиянието на постистината е особено силно, защото от цяла Европа само ние според проучванията имаме 43% хора, които вярват, че НАТО е виновно за войната в Украйна. Може ли толкова да си затваряме очите за очевидното – да видиш кой къде е нахлул и да кажеш – НАТО е виновно.“

Традиционните медии

"Традиционните медии трябва да спазват професионалните стандарт, в демократичния свят всяко мнение може да бъде изказано публично, освен ако не е престъпление. Агресията на Русия е престъпление. Убиването на хора е престъпление. Затова тези, които подкрепят и оправдават това поведение на Русия, не бива да бъдат допускани до ефир. Това не значи, че не могат да бъдат критикувани либералната демокрация, Байдън или българските политици – напротив трябва да бъдат критикувани. Въпросът е в следващата крачка, на която медиите нямат право да допускат изводи като – щом либералната демокрация има недостатъци, значи Русия  е права. Това е недопустимото. Какъвто и да е Байдън, Путин не може да убива хора в Украйна или в собствената си страна. Тази връзка е абсолютно ирационална, но върху нея се крепи цялата пропагандна магия. Етическите и професионалните стандарти на нашата професия изискват журналистите да не допускат  оправдаването на насилие.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22