Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите проекти в Регионалния исторически музей - Търговище

Магдалена Жечева, директор на РИМ - Търговище, в програма "Христо Ботев"
Снимка: Божидар Любенов

Селището за първи път се споменава в данъчния регистър на Османската империя от 1573 година, с името Ески Джумая (Стар Петък). През 1658 година градът става административен център, а от 1934 година той e преименуван на Търговище.

Решението да се създаде музей в Търговище е взето през 1951 година. На обществени начала се правят първите стъпки по организацията и предоставяне на експонати и през 1953 година е открита постоянната музейна експозиция. РИМ-Търговище е наследник на Окръжния исторически музей, утвърден като самостоятелен институт през 1960 г. Регионалният исторически музей съхранява уникални колекции, като най-старите експонати са датирани от 7 хилядолетие пр. н.е. Те са разпределени в няколко основни отдела:

• Археология – с постоянна експозиция, разположена в сградата на бившето училище "Хаджи Руси", представяща този регион от праисторически времена до Средновековието, с уникална енеолитна култова сцена от с. Овчарово… Една от най-интересните колекции е на Кралевското съкровище. Златните и сребърните предмети са открити при проучването на тракийска надгробна могила, при село Кралево. На 7 километра от Търговище се намират останките на древния град Mиcиoниc. Πpeз 1962 година пpoф. Димитъp Oвчapoв oтĸpивa ĸpeпocт от V - VІ вeĸ, cъc зaпaзeни cтeни, виcoĸи дo 3 - 4 мeтpa. Приема се, чe градът Мисионис e възникнал още в античността и е продължил да съществува чак дo ocмaнcĸoтo нaшecтвиe в ĸpaя нa XІVвeĸ.;

• Постоянната етнографската експозиция, подредена във възрожденската Хаджиангелова къща, представя бита, традициите и народните вярвания на местното население …;

• История на България XV-XIX век и нова и най-нова история, са другите два интересни отдела, които съхраняват музейните богатства…

Временните изложби на музея се представят във фоайето на старото училище в града, известно като Славейковото училище – днес "Св. Седмочисленици", паметник на културата с национално значение. Друг интересен музеен обект е къщата музей "Никола Симов-Куруто" – виден български революционер – знаменосец на Ботевата чета. В една от експозициите са представени и документи за Ескиджумайския панаир, който е бил сред най-големите панаири в този регион през XVIII и XIX в. Панаирът е посещаван от търговци от цялата Османска империя, както и от Западна Европа. В своите пътеписи Феликс Каниц отбелязва, че австрийски кораби са превозвали до Русе тонове стоки специално за панаира. Интересът към Ескиджумайският панаир изгубва своето значение в началото на 20 в.

Госпожа Магдалена Жечева, директор на Регионалния исторически музей - Търговище, представи изложбите и новите проекти. В разговор по телефона д-р Дарин Димитров, кмет на община Търговище – поздрави служителите на музея и слушателите на предаването. По негово мнение, музеят е една от най-активните институции в града…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двоен рожден ден на Арт театър на 22 май

С едно красиво музикално пътешествие  Арт театър ще отпразнува 32-рия си рожден ден  на 22 май от 19 ч .  на Арт сцената на "Шипка" 34. Тогава рожден ден има и актрисата Милена Червенкова – директор на театъра и художествен ръководител на Арт студията. В новия спектакъл на Арт театър "Музикално пътешествие" можете са чуете песни на 15 езика!..

публикувано на 15.05.24 в 17:50

RBG – червено, зелено и синьо

На 17 май, петък , от 19:00 ч. на сцената на Младежки театър "Николай Бинев" в София ще бъде представен танцовият спектакъл RGB. RGB е повече от танцово представление, това е спектакъл, който обединява танц, визуални изкуства, светлинни картини и звукова среда. Магията на светлината е основният вдъхновител на хореографите и танцьорите в..

публикувано на 15.05.24 в 17:10
 Георги Връбчев

Сборник от поетични опуси, посветени на България

Последната книга на Георги Връбчев "На Майка България" е сборник от поетични опуси, посветени на България, българския народ и българската нация.  Включва творби като "На Иван Вазов", "На Свети Княз Борис Първи", "На Христо Ботев", "На Цар Симеон Велики", "На Свети Климент Охридски", "На Димчо Дебелянов", заглавното "На Майка България" и още..

публикувано на 15.05.24 в 16:29

Carpe diem – изложба живопис на Георги Щърбев в галерия "Астри"

От Града на седемте тепета до Града на седемте хълма – от Пловдив до Рим и Помпей – един художник грабва мига (Carpe diem*), за да го претвори във вечност и обратното – да превърне вечността в миг.  Георги Щърбев гостува с изложбата си Carpe diem на столичната галерия "Астри“.  Ето какво пише за твореца галеристката Вихра Пешева:  "Той е роден и..

публикувано на 14.05.24 в 15:45

"Двама" на Станислав Памукчиев – от днес в галерия "Арте"

Вгалерия "Арте" от днес е подредена самостоятелната изложба на художника проф. Станислав Памукчиев. Изложбата е озаглавена "Двама" и включва 12 живописни платна и подготвителни рисунки към интерпретираната тема. Интригуващото в случая е, че изложбата "Двама" неочаквана авторефлексия, различно лице на този утвърден в нашето съвременно изкуство..

публикувано на 14.05.24 в 15:22