Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната на пътя, от която остава само въпросът "Защо аз?"

Снимка: @WhyMeShortFilmBG

Последните малко повече от две години ни превърнаха в статистика. Всеки от нас става безизразна графика, която просто отминава. И ако животът ни днес се диктува от статистиката, то войната на пътя винаги е следвала тази диктатура. За България тя не говори нищо добро.

Според последните данни на Евростат, изчислени през 2018 г., България е на челно място в ЕС по загинали в катастрофи с коли. Жертвите и ранените във войната по пътищата растат с всеки изминат километър, като само за първите три месеца на 2022-ра са загинали 99 души в над 1100 катастрофи.

След сблъсъка на моторното превозно средство с човешкото тяло продължава да диша само един въпрос, който дълго отеква в съзнанието на тези, които остават живи и след удара – "Защо аз?".


Режисьорът Христо Порязов намира начин да изрази несъгласие с употребата на алкохол и наркотици по време на шофиране, като заснема късометражния игрален филм, озаглавен именно "Защо аз?". Филмът има конкретна цел – да събуди отговорност в нас: активните шофьори и бъдещите такива; пешеходците; гражданите на държавата, която държи челното място по фатални катастрофи; предпочитащите да употребяват алкохол и наркотични вещества, но извън колата, и най-вече тези, които без мисъл се качват в нея след същата тази употреба и застават зад волана.

Филмът разказва за българската действителност и представя реален случай на пътя от преди десет години. Един от многото такива. В главната роля е Тодор Каракитуков, който по време на снимките е едва на 7 години, но осъзнава тежестта на сюжета.

Христо Порязов
В Седмицата за борба с наркотиците "Защо аз?" беше представен пред пловдивската публика в Дома на културата "Борис Христов". В края на лятото обаче се предвижда и турне в различни български училища, с което ще се отбележи и началото на учебната година. Христо Порязов си сътрудничи с Българската асоциация на пострадалите при катастрофи за тази филмова обиколка. Режисьорът има идея филмът да влезе ако не в образователната ни система, то поне в неформалната такава, като бъде излъчван в повечето автошколи, които подготвят младите шофьори в България.

Подробностите чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илиян Лалев

Черните рисунки на Илиян Лалев

Галерия "Стубел" представя самостоятелна изложба "Черни рисунки" на художника Илиян Лалев, едно от знаковите имена на съвременната художествена сцена.  Това е експозиция, която привлича вниманието върху тревожни актуални събития в днешното битие. Темите са поднесени естетски, смислено, с висока визуална култура. Заглавията са: "Някъде в Сицилия",..

публикувано на 29.03.24 в 08:50

Насилието като фарс в Сатиричния театър

На 29 март в Сатиричния театър "Алеко Константинов" е премиерата на спектакъла "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано. Поставката е на Николай Младенов, а сценографията е дело на Кирил Наумов. Режисьорът Николай Младенов определя пиесата, като забавно-ироничен крими трилър, който ни отвежда в света на един непознат за българската публика автор...

публикувано на 29.03.24 в 08:05

"Вълните на морето са жени" – филм, който не се очаква от турски режисьор

"Вълните на морето са жени" в случая не е стихотворението на Евтим Евтимов, а българското заглавие на филмовата история на Аслъхан Юналдъ. Нейният пълнометражен игрален дебют е изпълнен с напрежение трилър, чието основно действие се развива на яхта върху лазурните вълни на Егейско море. Зрителите проследяват историята на млада жена, която се завръща в..

публикувано на 28.03.24 в 16:59

Опиянението на чувствата във "Вино от глухарчета"

Спектакълът "Вино от глухарчета" на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" се опитва да дефинира битката между живота и смъртта, между светлината и мрака, между младите и старите. Надяваме се спектакълът да насърчи децата и семействата да говорят повече помежду си, да отнесат видяното със себе си у дома, да искат да открият "машината на времето"..

публикувано на 28.03.24 в 15:35
Рене Карабаш, Мари Врина, Захари Карабашлиев (от ляво надясно)

Българска литературна инвазия във Франция

Българските книги звучат на френски език и присъстват в литературния живот на Франция. Париж, Страсбург, Лион – това е пътят на литературния тур, който в момента осъществява преводачът Мари Врина заедно с писателите Захари Карабашлиев, Рене Карабаш и Ангел Игов по инициатива на Българския културен институт в Париж. В тура участва и преведеното на..

публикувано на 28.03.24 в 12:50