Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Арттерапия с подходящата книга"

"Впрегни звезда в колата си" – логотерапевтична книга за изкуството на живота

Нова книга на "изследователката на смисъла" проф. Елизабет Лукас

"Който усеща “смисъла“, който си поставя цели, ще върви напред!“, казва проф. Елизабет Лукас. Предизвикателствата в “късметлийската игра на живота” са многобройни, немалко са и собствените блокажи във вътрешния свят на човека. Невинаги е лесно и да придвижим напред собствената си “житейска кола”.

От своя житейски и изключително богат терапевтичен опит проф. Елизабет Лукас разкрива в новата си книга колко е важно “да впрегнем звезда в колата си” (Леонардо да Винчи).

Тези думи съдържат символика, която особено добре приляга на ориентираното към “смисъла“ житейско консултиране на Виктор Франкъл. Защото логотерапията, като течение на психотерапията, не трябва да се разбира като помощно средство за изваждане на затъналата в тинята на душевните неволи "кола на живота“. Тя не се рови в отломките на миналите дни, между които може да са заседнали колелата на колата ни. Целта е по-скоро да изправи "колата на живота“ до онзи хоризонт на смисъл и ценности, който може да я пренесе през отломките и трудностите.

Това е и мотото, под което е създадена и книгата "Впрегни звезда в колата си“ на проф. Лукас – изпълнена с многобройни примери от нейната логотерапевтична практика и с извадки от житейски мъдрости – плод на десетилетна практика. Те целят да насърчат читателите умело да направляват „колата“ си през турбуленциите на нашето време. Вярвайки, че дори и в най-тъмната нощ някъде там блести малка звезда, предназначена точно за нашата „кола“, от самото начало и без край.

"Възгледът на логотерапията, относно целта на психотерапията, е да доведе личността до достоен човешки живот, да я подпомогне в изграждане на по-достойна представа за самата нея. Значимостта на такива учени като Виктор Франкъл и Елизабет Лукас се крие в това, че ни отвеждат отвъд идеите, до които самите те са достигнали. Отварят нови хоризонти, така че човек може да надгражда и да твори, както своята лична история, така и тази на общността в която живее!“, споделя психотерапевтът Десислава Манева при представянето на книгата.

Според издателя Мая Христова многото примери от "живия живот“, пречупени през брилянтното логотерапевтично майсторство на проф. Лукас, които тя споделя в книгата си “Впрегни звезда в колата си“, дават кураж – независимо от това на какъв етап от живота си се намира човек. И както казва авторката проф. Лукас: "Хора, защитени от "базисно доверие“, са в безопасност – да идва, каквото ще!“

Чуйте разговора с Мая Христова и Десислава Манева

Елизабет Лукас е водещ специалист по логотерапия. Смятана е за един от най-значимите и ярки последователи на Виктор Франкъл в световен мащаб. Клиничен психолог, лицензиран психотерапевт и супервизор с над 30 години професионален опит, изключително богат и в работата с деца и семейства. Изнасяла е лекции в редица университети и е обучила цяло поколение.

Снимки – elisabeth-lukas-archiv.de, HMR Logos


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътеводител из римския свят от Марк Сидоний Фалкс и Джери Тонър

"Обиколете Римската империя в нейния разцвет с Марк Сидоний Фалкс и неговия придружител, не особено изтънчения брит, д-р Джери Тонър", приканват издателите на книгата "Голямата обиколка на Римската империя".  Изглежда, че авторите са двама, но всъщност е един в две роли. Д-р Джери Тонър, който е ръководител на Катедрата по класическа филология и..

публикувано на 29.03.24 в 13:29

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист  Виктор Костов . Преди дни в зала "България" се случи един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи изключителни..

обновено на 29.03.24 в 10:31
проф. Милена Братоева, д-р Мона Каушик, Лора Хаджийска, Георги Стаменов и Стефани Николова

Може ли изучаването на хинди да бъде и преживяване?

На Световния ден на езика хинди в предаването за култура, коментари и анализ "Какво се случва" гостуваха преподаватели и студенти от специалност Индология в Центъра за източни езици и култури към СУ "Свети Климент Охридски", катедра Класически изток. Хинди е един от най-разпространените езици в света и основният език в северните и централните..

публикувано на 29.03.24 в 09:55