Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Арттерапия с подходящата книга"

"Впрегни звезда в колата си" – логотерапевтична книга за изкуството на живота

Нова книга на "изследователката на смисъла" проф. Елизабет Лукас

"Който усеща “смисъла“, който си поставя цели, ще върви напред!“, казва проф. Елизабет Лукас. Предизвикателствата в “късметлийската игра на живота” са многобройни, немалко са и собствените блокажи във вътрешния свят на човека. Невинаги е лесно и да придвижим напред собствената си “житейска кола”.

От своя житейски и изключително богат терапевтичен опит проф. Елизабет Лукас разкрива в новата си книга колко е важно “да впрегнем звезда в колата си” (Леонардо да Винчи).

Тези думи съдържат символика, която особено добре приляга на ориентираното към “смисъла“ житейско консултиране на Виктор Франкъл. Защото логотерапията, като течение на психотерапията, не трябва да се разбира като помощно средство за изваждане на затъналата в тинята на душевните неволи "кола на живота“. Тя не се рови в отломките на миналите дни, между които може да са заседнали колелата на колата ни. Целта е по-скоро да изправи "колата на живота“ до онзи хоризонт на смисъл и ценности, който може да я пренесе през отломките и трудностите.

Това е и мотото, под което е създадена и книгата "Впрегни звезда в колата си“ на проф. Лукас – изпълнена с многобройни примери от нейната логотерапевтична практика и с извадки от житейски мъдрости – плод на десетилетна практика. Те целят да насърчат читателите умело да направляват „колата“ си през турбуленциите на нашето време. Вярвайки, че дори и в най-тъмната нощ някъде там блести малка звезда, предназначена точно за нашата „кола“, от самото начало и без край.

"Възгледът на логотерапията, относно целта на психотерапията, е да доведе личността до достоен човешки живот, да я подпомогне в изграждане на по-достойна представа за самата нея. Значимостта на такива учени като Виктор Франкъл и Елизабет Лукас се крие в това, че ни отвеждат отвъд идеите, до които самите те са достигнали. Отварят нови хоризонти, така че човек може да надгражда и да твори, както своята лична история, така и тази на общността в която живее!“, споделя психотерапевтът Десислава Манева при представянето на книгата.

Според издателя Мая Христова многото примери от "живия живот“, пречупени през брилянтното логотерапевтично майсторство на проф. Лукас, които тя споделя в книгата си “Впрегни звезда в колата си“, дават кураж – независимо от това на какъв етап от живота си се намира човек. И както казва авторката проф. Лукас: "Хора, защитени от "базисно доверие“, са в безопасност – да идва, каквото ще!“

Чуйте разговора с Мая Христова и Десислава Манева

Елизабет Лукас е водещ специалист по логотерапия. Смятана е за един от най-значимите и ярки последователи на Виктор Франкъл в световен мащаб. Клиничен психолог, лицензиран психотерапевт и супервизор с над 30 години професионален опит, изключително богат и в работата с деца и семейства. Изнасяла е лекции в редица университети и е обучила цяло поколение.

Снимки – elisabeth-lukas-archiv.de, HMR Logos
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветя от Украйна

В епизод 464 "Трамвай по желание" среща своята публика с творчеството на забележителната българска художничка Зара Мащенко, представена от своя син, режисьора Виктор Тръпков. Поводите за този спектакъл в памет на художничката са два: скорошната изложба на нейни творби в централна столична галерия и съдбовната ѝ връзка с украинската култура. В..

публикувано на 12.08.22 в 11:45

Българското кино и "Оскар"-ите: сага с продължение

Виктор Божинов изтегли филма си "Бягство" от конкурса за определяне на българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм, след като в края на миналата седмица бяха обявени деветте заглавия, предложени от Националния филмов център. Решението си режисьорът и продуцентите на филма Галя Тонева и Кирил Кирилов съобщиха с писмо до изпълнителния директор..

публикувано на 11.08.22 в 10:40

Сцената на "Vox populi" e новото артпространство на открито в София

В разгара на лятото, когато повечето театри вече са спуснали завеси, София се сдоби с ново артпространство на открито. Сценичният павилион се намира в Княжеската градина, до Паметника на Съветската армия, и се казва "Vox populi" – по името на Студиото за документален театър "Vox populi", което тази година празнува десетия си рожден ден. Новото средище..

публикувано на 11.08.22 в 08:25
Мирослав Пашов

Театърът на храбрите

В епизод 463 "Трамвай по желание" отбелязва Денят на храбростта с гостуване на директора на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов в 70-годишнината от основаването на легендарната сцена. Сградата на театъра, разположена в самия център на София, е построена през 1936 година като киносалон "Роял". Тежко пострадала по време на бомбардировките през..

публикувано на 10.08.22 в 17:05
Израелската джаз певица Дафна Леви и композиторът Кристиян Бояджиев в Банско

За 25-и път джазът завладя Банско

Най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал – се откри на 6 август и продължава до 13 август. Площадът в центъра на града е препълнен всяка вечер с почитатели на джаза, а началото даде виртуозният Ангел Заберски-син, неговият Биг бенд и Милица Гладнишка, които откриха празничното издание на Банско джаз фестивал. В първата..

публикувано на 10.08.22 в 14:10