Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Арттерапия с подходящата книга"

"Впрегни звезда в колата си" – логотерапевтична книга за изкуството на живота

Нова книга на "изследователката на смисъла" проф. Елизабет Лукас

"Който усеща “смисъла“, който си поставя цели, ще върви напред!“, казва проф. Елизабет Лукас. Предизвикателствата в “късметлийската игра на живота” са многобройни, немалко са и собствените блокажи във вътрешния свят на човека. Невинаги е лесно и да придвижим напред собствената си “житейска кола”.

От своя житейски и изключително богат терапевтичен опит проф. Елизабет Лукас разкрива в новата си книга колко е важно “да впрегнем звезда в колата си” (Леонардо да Винчи).

Тези думи съдържат символика, която особено добре приляга на ориентираното към “смисъла“ житейско консултиране на Виктор Франкъл. Защото логотерапията, като течение на психотерапията, не трябва да се разбира като помощно средство за изваждане на затъналата в тинята на душевните неволи "кола на живота“. Тя не се рови в отломките на миналите дни, между които може да са заседнали колелата на колата ни. Целта е по-скоро да изправи "колата на живота“ до онзи хоризонт на смисъл и ценности, който може да я пренесе през отломките и трудностите.

Това е и мотото, под което е създадена и книгата "Впрегни звезда в колата си“ на проф. Лукас – изпълнена с многобройни примери от нейната логотерапевтична практика и с извадки от житейски мъдрости – плод на десетилетна практика. Те целят да насърчат читателите умело да направляват „колата“ си през турбуленциите на нашето време. Вярвайки, че дори и в най-тъмната нощ някъде там блести малка звезда, предназначена точно за нашата „кола“, от самото начало и без край.

"Възгледът на логотерапията, относно целта на психотерапията, е да доведе личността до достоен човешки живот, да я подпомогне в изграждане на по-достойна представа за самата нея. Значимостта на такива учени като Виктор Франкъл и Елизабет Лукас се крие в това, че ни отвеждат отвъд идеите, до които самите те са достигнали. Отварят нови хоризонти, така че човек може да надгражда и да твори, както своята лична история, така и тази на общността в която живее!“, споделя психотерапевтът Десислава Манева при представянето на книгата.

Според издателя Мая Христова многото примери от "живия живот“, пречупени през брилянтното логотерапевтично майсторство на проф. Лукас, които тя споделя в книгата си “Впрегни звезда в колата си“, дават кураж – независимо от това на какъв етап от живота си се намира човек. И както казва авторката проф. Лукас: "Хора, защитени от "базисно доверие“, са в безопасност – да идва, каквото ще!“

Чуйте разговора с Мая Христова и Десислава Манева

Елизабет Лукас е водещ специалист по логотерапия. Смятана е за един от най-значимите и ярки последователи на Виктор Франкъл в световен мащаб. Клиничен психолог, лицензиран психотерапевт и супервизор с над 30 години професионален опит, изключително богат и в работата с деца и семейства. Изнасяла е лекции в редица университети и е обучила цяло поколение.

Снимки – elisabeth-lukas-archiv.de, HMR Logos
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За фотографиите като документи и доказателства на престъпленията

За фоторепортерите, които две години снимат пълномащабната военна операция на Русия срещу Украйна.   За войната, която отне живота на много от тях и нанесе чудовищни страдания на милиони.   И за фотографиите като документи и доказателства на престъпленията.  Разговор с издателя Манол Пейков за фотографската книга на ФотоЕвиденс “Украйна – война и..

публикувано на 25.02.24 в 20:50

Как да се освободим от емоционално незрелите хора

Американската клинична психоложка Линдзи Гибсън изследва емоционалната незрялост в новата си книга "Да се освободим от емоционално назрелите хора". Авторката предлага стратегии за трансформиране на връзките с емоционално назрелите хора в нашето обкръжение и трайно освобождаване от незаслужените очаквания и емоционални капани в отношенията с тях...

публикувано на 24.02.24 в 09:20
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40