Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Главен герой

Проф. Светла Коева: За езиковите технологии и езиковите ресурси

Снимка: БГНЕС

Тя е една от най-авторитетните езиковеди в страната. Научните ѝ интереси са в областта на компютърната лингвистика и обработка на езика. Научно и професионално, тя е основен изследовател и координатор при осъществяване на няколко големи и сериозни проекта дигитални бази с езикови ресурси – българският WordNet (БулНет), Българският национален корпус и др. 

Днес в ролята на Главен герой влиза езиковедът проф. д-р Светла Коева, ръководител на Секцията по компютърна лингвистика при БАН и дългогодишен директор на Института за български език към БАН.

Ето какво споделя проф. д-р Светла Коева: "Моето призвание е компютърната лингвистика, тъй като аз станах докторантка по структурна, приложна и математическа лингвистика. Тогава преди 30 години компютърната лингвистика се наричаше математическа. Преди това съм завършила българска филология. Това е малко странно, защото, докато съм била ученичка, винаги всички около мен са смятали, че ще кандидатствам с математика и промених решението си в последните месеци на 11 клас".

Съвременното езикознание е точна наука, твърди езиковедката. И допълва: “Фактът, че се разбираме по между си, е, че езикът се подчинява на правила, които сме овладели, докато сме били малки. Когато учим чужд език, трябва да разберем правилата, за да можем успешно да го използваме“.

Компютърната лингвистика се занимава с теоретични и приложни изследвания в областта на компютърната обработка на естествените езици.

"Тя е красива, точна и полезна наука и съчетава области като математиката, лингвистиката, информатиката – все точни науки. Приложенията на компютърната лингвистика вече от доста време обикалят и все повече навлизат в нашия живот и все повече ни помагат при обработката на различен тип информация", казва проф. д-р Светла Коева.

В съвременния глобализиран свят езиковите бариери възпрепятстват междуезиковата комуникация и свободния поток на знания и информация. Езиковите технологии, особено многоезиковите, могат да помогнат за преодоляването на езиковите бариери и да внесат значителни подобрения в областта на търговията, администрацията, политиката, комуникацията и междукултурното разбирателство. 

Цялото интервю с проф. д-р Светла Коева можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Ангелов

В един горещ августовски ден…

Така започват приказките, нали? Така започна и при нас във все още хладното утро на 5 август, когато вече бяхме на язовира "Долна вóда", където ни чакаха безброй деца, запленени от идеята за риболов. По-точно, прегърнали мотото "Детето-риболовец може и без дрога" – една прекрасна идея, защитавана от Диана Любенова, която се вписва идеално в изпълнението..

публикувано на 11.08.22 в 16:30
Общество по интегрирана  постурология

Как да научите повече за здравето си от стойката на тялото?

Постурологията е наука за правилната стойка и е свързана със способността на човешкото тяло да поддържа баланс. За изучаването ѝ се използват методите от отоневрологията, неврологията, офталмологията и ортодонтията. Неправилната стойка на тялото крие заплаха за общото здраве на пациентите. Колко здрави или колко болни сме, анализирайки стойката на..

публикувано на 11.08.22 в 13:20
доц. Жана Казанджиева

Доц. Жана Казанджиева: Най-важните 2 квадратни метра в живота – нашата кожа

Кога и как страда човешката кожа?  Очакванията са през 2025 г. половината от европейското население да има алергични изяви – било от страна на белия дроб, на уши-нос-гърло или на кожата. Сериозен е проблемът при малките деца. При тях атопичният дерматит за 10 години е нараснал три пъти – от 8 на 20-30 процента. Причината е във все повечето алергени в..

публикувано на 10.08.22 в 16:45
Проф. Христо Хинков

Проф. Христо Хинков за психиатричната стигма и реакцията на обществото

Какви демони измъчват съвременния човек и "отключват" страхове, неврози, отчаяние? Психоанализа на хората от вчера и от днес, защо станахме агресивни, яростни, гневни? Има ли терапия за промяната в мисленето и в ценностната ни система? Психичното здраве на българина се влошава и реакцията от страна на държавата, на обществото, на институциите..

публикувано на 09.08.22 в 08:25

На гости в село Голям чардак

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора. До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт. Според свидетелства..

публикувано на 06.08.22 в 09:05