Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Има ли имотен балон?

Снимка: Добромир Видев

Достигнаха ли горната си точка бързо растящите цени на имотите? Основателно ли е да се говори за имотен балон? Какви са нагласите на купувачи и продавачи в периода на засилваща се инфлация?

Васил Люнчев“Нашият софтуер обикаля всички имотни портали, в които има обяви за имоти. Събираме ги на едно място при нас. Идеята е, че човек, който търси имот, за наем или продажба, идва и ни казва, след което ние му пращаме директно информация. Така нашите потребители са първите, които научават за дадена обява и не изпускат нищо от пазара“, казва в “Нашият ден“ Васил Люнчев, създател на интернет платформа за имоти.

“Събираме данни от всички обяви от 2015 г. насам. Това, което сме забелязали в последните седем години, е, че всяка година цените на имотите растат. Миналата година те са нараснали четири пъти повече, отколкото при предишните години.“

Според него “основните неща, които влияят на покачването на цените на имотите, са лихвите, които са ниски, но това е дългосрочна тенденция, която е от много години насам. Докато инфлацията, която се повиши точно миналата година, някак накара хората да се чувстват така сякаш парите им се обезценяват, когато седят в банките и искаха да ги сложат в имоти, което увеличава желанието за покупка на недвижимо имущество.“

“Движението на цените на имотите зависи най-вече от инфлацията, дали тя ще върви надолу. Това, което виждаме на пазара, е, че започнаха да липсват определени имоти. По някаква причина хората дори не проверяват“, посочва още той.


Профил на купувача

“Това са хора, които по-скоро имат спестявания, но не е задължително тези спестявания да стигнат за цял апартамент. Цените на наемите не вървят нагоре“, казва още Люнчев.

Галин Гавраилов

“В момента пазарът е изключително жив и динамичен и с позитивно отношение към покупката и продажбата. Намираме се в една стабилна и благоприятна среда“, казва в “Нашият ден“ Галин Гавраилов, регионален мениджър за град София на една от големите агенции за недвижимо имущество и допълва:

“Обикновено летният период е доста активен. Лятното тримесечие между юли-август и септември е или първо, или второ по активност в покупко-продажбите на имоти в исторически план. Хората използват летният период да направят ремонт, да купят имот и да го ремонтират.“

“Една голяма част от пазара се дължи на продажби на двустайни и тристайни апартаменти, което представлява 80% от трудовия пазар. Има лек ръст в търсенето на извънградски имоти“, казва още той.

Чуйте разговорите в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Ангелов

В един горещ августовски ден…

Така започват приказките, нали? Така започна и при нас във все още хладното утро на 5 август, когато вече бяхме на язовира "Долна вóда", където ни чакаха безброй деца, запленени от идеята за риболов. По-точно, прегърнали мотото "Детето-риболовец може и без дрога" – една прекрасна идея, защитавана от Диана Любенова, която се вписва идеално в изпълнението..

публикувано на 11.08.22 в 16:30
Общество по интегрирана  постурология

Как да научите повече за здравето си от стойката на тялото?

Постурологията е наука за правилната стойка и е свързана със способността на човешкото тяло да поддържа баланс. За изучаването ѝ се използват методите от отоневрологията, неврологията, офталмологията и ортодонтията. Неправилната стойка на тялото крие заплаха за общото здраве на пациентите. Колко здрави или колко болни сме, анализирайки стойката на..

публикувано на 11.08.22 в 13:20
доц. Жана Казанджиева

Доц. Жана Казанджиева: Най-важните 2 квадратни метра в живота – нашата кожа

Кога и как страда човешката кожа?  Очакванията са през 2025 г. половината от европейското население да има алергични изяви – било от страна на белия дроб, на уши-нос-гърло или на кожата. Сериозен е проблемът при малките деца. При тях атопичният дерматит за 10 години е нараснал три пъти – от 8 на 20-30 процента. Причината е във все повечето алергени в..

публикувано на 10.08.22 в 16:45
Проф. Христо Хинков

Проф. Христо Хинков за психиатричната стигма и реакцията на обществото

Какви демони измъчват съвременния човек и "отключват" страхове, неврози, отчаяние? Психоанализа на хората от вчера и от днес, защо станахме агресивни, яростни, гневни? Има ли терапия за промяната в мисленето и в ценностната ни система? Психичното здраве на българина се влошава и реакцията от страна на държавата, на обществото, на институциите..

публикувано на 09.08.22 в 08:25

На гости в село Голям чардак

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора. До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт. Според свидетелства..

публикувано на 06.08.22 в 09:05