Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Хаджиев

180° – Лаборатория за иновативно изкуство

В разгара на лятото – свеж полъх в културния пейзаж на столицата – Фестивалът за експериментално изкуство 180°. Това е деветото издание и от 23 до 29 юли 180° окупира пет артлокации, пет културни пространства в столицата – Топлоцентрала, Гьоте-институт, Студентски дом, "Фабрика 126" и "Дъ степс" – за да покаже различни лица на съвременното изкуство.

180° е алтернативата за млади артисти, които искат да се отдалечат от правилата в изкуството и да развият своите иновативни идеи. 180° е светът, в който традициите не са това, което бяха. 180° представя познатите ни изкуства в различна, неочаквана светлина.

Тази година 180° – Лаборатория за иновативно изкуство – отново ще предостави пространство за взаимодействие между експерименталните музика, танц, театър и визуални изкуства в столицата.

На 23 юли Топлоцентрала София от 19:30 ч. в деня на откриването си 180° представя пърформанс на ученици от столичните училища по изкуствата, създаден в рамките на лабораторията за креативност (част от 180° Community Lab 2022), ръководена от артистите Ксения Раввина, Михаела Добрева и Александър Хаджиев. Също така по традиция 180° ще провокира публиката с експериментална изненада с отворен край, която ще представи всички участници и темата на фестивала.

На 25 юли в Топлоцентрала София от 18:30 ч. Резултати и панел от симпозиума "Ролята на изкуството в обществото". Симпозиумът "Ролята на изкуството в обществото" е част от програмата 180° Community Lab, която тази година задава един от най-важните въпроси за развитието на културата – каква е ролята на изкуството и артистите в обществото. През последните години изкуството често е поставяно в категорията "развлечение и свободно време", но дали това е истинската му функция? Необходима ли е промяна? Каква трябва да бъде тя? Има ли обществото нужда от изкуство? Доколко независим е свободният сектор?

За поредна година Гьоте-институт подкрепя идеята и организацията на фестивала за иновативно изкуство 180° с надеждата, че подобни инициативи допринасят за креативното и хоризонтално общуване с фокус върху теми, важни за развитието и позиционирането на изкуството и културата в обществото. Събитието, което се провежда на територията на института, се фокусира върху лаборатория за студенти и млади професионалисти. На 28 юли, от 19:30 часа Student Lab° (Студентска лаборатория) – в партньорство с Ансамбъл Модерн (Германия), ръководен от Дитмар Визнер.

Научете повече подробности около темата на деветото издание на фестивала и пълната му програма в прикачения файл или на сайта на 180°.

Какво разказва за Фестивала 180° Александър Хаджиев, чуйте от звуковия файл.

Снимки – 180° - Лаборатория за иновативно изкуство, Гьоте-институт
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03