Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой: Яна и Димитър Бурови

Oтговорността да разнасяш славата на българската цигулкова школа

Димитър Буров и Яна Бурова
Снимка: varnasummerfest.org

За традициите в музикалната култура на град Варна, за съхранението и предаването им в едно варненско семейство – разказват двама потомствени цигулари. На сцената на Главния герой в ефира на "Нашият ден" застават двама варненски музиканти с международна известност, уважавани цигулари и педагози – Яна Бурова и Димитър Буров. В момента и двамата известни музиканти живеят със семействата си в Англия, но винаги намират време през лятото да посетят Варна.

Тяхната майка – Грета Бурова, е една от най-уважаваните цигулкови преподаватели във Варна. Именно тя дава старт на музикалното обучение на двете си деца, които от ранна детска възраст изучават тайните на цигулковото изпълнение. 

"Първият ми досег с цигулката беше, когато съм била на пет години. Имам спомени как майка ми правеше всичко на игра и след това ме запозна с г-жа Широпова, при която аз започнах обучението си, която беше страхотен преподавател", споделя Яна Бурова и допълва, че винаги е имала време за игра, но е трябвало да се упражнява.

За първия досег до цигулката, за щастливото детство и за спомените разказва Димитър Буров. "Нещата винаги си били в някакъв баланс, но имаше от време на време конфликт между това колко трябва да стоиш вкъщи и колко да се упражняваш и да свириш, а твоите приятели играят. Щастлив съм, че продължихме в това поприще и че след това животът ни се разви по интересен начин със заминаването в Лондон."

И двамата музиканти са ученици на известния цигулар и музикален педагог Ифра Нийман. Може би това е решаващият момент за кариерата и на двамата цигулари. През 1988 г. Димитър Буров получава пълна стипендия от Британския съвет, за да продължи музикалното си образование в Гилдхол Скул – Лондон, в класа на известния музикален педагог. 

Ето какво разказва той: "Ифра Нийман беше изключителен педагог и цигулар, който беше поканен в България чрез Минчо Минчев, който е неговият първи ученик от България. И след това той установи едни майсторски класове, които се провеждаха през година, идваше в България и беше уредил една стипендия от Британския съвет, даряваше я на цигулар, бъдещ негов ученик, който той смяташе, че ще просперира".

През 1998 г. Яна Бурова завършва бакалавърската си степен в известното училище за музика и драма "Гилдхол“ при световноизвестния професор. "Първите две години бяха много труден период на адаптация, заради езика и всичко останало, и съм безкрайно благодарна, че този шанс ми се отдаде“, казва тя.

Минчо Минчев е първият български цигулар, който проправя път за българските музиканти пред този именит педагог. "Той беше първият цигулар, който учи и завърши при него. Той имаше погледа в бъдещето да прецени колко ценен един такъв педагог би бил за България",  допълва  Димитър Буров. Мичо Димитров, Кеворк Мардиросян, Ваня Миланова и Васко Василев са част от учениците на именития музикален педагог Ифра Нийман.

За разликите да си музикант в България и в чужбина 

Няма разлика дали си музикант в България, дали си музикант в Англия, дали си музикант в Америка. "Да си музикант за всеки е нещо много лично. Персонално за мен да си музикант означава да изразяваш себе си по един малко по-особен начин чрез музиката, т.е. да не я използваш вербално, а да използваш други средства, за да можеш комуникираш с другите хора, какво усещаш като твоя реалност", твърди Яна Бурова.

А брат й Димитър допълва: "Това, което правим, обединява, дава ни поле да се изразим по един начин, който няма значение в коя част на света си. Чувството на необходимост да изразяваш нещо, да комуникираш по някакъв друг начин става с класическата музика и е нещо много ценно".

Димитър Буров имаше майсторски клас в рамките на Международния музикален фестивал "Варненско лято“ 2022. 

На 30 юли от 19.00 часа в Градската художествена галерия на Варна цигуларката Яна Бурова и пианистката Сибила Константинова ще изпълнят три сонати за цигулка и пиано от композиторите Бетовен, Бодуров и Бабаджанян. 

Двете инструменталистки търсят творби на композитори, по-малко познати на българската публика, каквато е сонатата за цигулка и пиано от Арно Бабаджанян. Тя е композирана през 1959 г. и е посветена на Дмитрий Шостакович. Избрали са тази творба заради музикалната палитра, през която преминава арменският композитор и която е предизвикателство за изпълнителите. Това ще е първото изпълнение в България на сонатата. Премиера ще бъде и изпълнението на сонатата за цигулка и пиано на Димитър Бодуров.

Тя е написана през 2012, но версията за цигулка и пиано е специално адаптирана за този дует. Базирана е върху фолклорен лайтмотив, който от игрив танц се трансформира в сериозен диалог, после в ламент и накрая отново в танц.

Целия разговор с цигуларите Димитър Буров и неговата сестра Яна Бурова можете да чуете в звуковия файл.

* Яна Бурова започва обучението си по цигулка на 5 годишна възраст при Снежина Фурнаджиева след което постъпва в музикалното училище „Добри Христов“ във Варна, където учи под ръководството на Румяна Колева. През годините на обучението си Яна печели много награди на много авторитетни музикални конкурси. През 1998 г. цигуларката е приета в известното училище за музика и драма „Гилдхол“ и учи при световноизвестния професор Ифра Нийман. През 2004 г. е приета магистратура и завършва с отличие при виртуоза Васко Василев в TrinityCollegeofmusic. През същата година печели  първа награда за най-добро изпълнение на концерт от класически композитор. Участвала е в майсторски класове на проф.Минчо Минчев, Ваня Миланова, Максим Венгеров.  Яна Бурова изнася концерти в България, Германия и  Англия като солист и камерен музикант в най-престижните  зали, като StMarin-in-theField, ChelmsfordCathedral, KingsPlace,St. JamesPiccadilly, ImperialCollage. През 2013 г. дебютира на сцената на световноизвестната камерна зала WigmoreHall. Свири заедно с Чилингириян квартет и Людмил Ангелов на BulgarianCultureFestival. През 2006 г. излиза неин компактдиск  с произведения от български композитори.  

Димитър Буров завършва Музикалното училище в родния си град, а след това Националната музикална академия в София. Още докато учи той се явява на конкурси и печели международни награди. получава пълна стипендия от Британския Съвет, за да продължи музикалното си образование в Гилдхол Скул – Лондон, в класа на известния цигулар и музикален педагог  Ифра Нийман, което завършва през 1991 г. Две години по-късно получава магистърска степен и специализира камерна музика с Дейвид Такено и Ерик Грумберг. Димитър Буров развива успешна кариера като преподавател, изпълнител, цигулар и виолист.  Следва интензивна международна кариера като концертиращ артист. Участва като солист и камерен музикант в редица фестивали в Англия и успешно партнира с камерни състави като "Chilingirian", "Carducci", "Tippett Quartets", "London Mozart Trio", "Molto Musica Ensemble", "St Martin in the Fields" и други. Той свири в престижните зали Wigmore Hall, Kings Place, St John Smiths’s Square.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05