Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Панайотова: В Кения работехме, все едно че правим спектакли за Бродуей

Снимка: ГХГ - Пловдив

Елена Панайотова и Атанас КъневПрофесионалният фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова подреждат в Пловдив своята съвместна фотоизложба "Далеч от Африка". В над 150 фотографии изложбата представя програмата "Артисти за деца", ръководена от Елена Панайотова в продължение на няколко години в Кения, а преди това и в България (2002 - 2017 г.).

През 2016 година програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света.

"Аз преживях всичко отново с тази селекция на хиляди снимки. Това не са просто сафари снимки или красивата Кения, а е вътре животът на хората, на нашите приятели – на децата, с които сме работили години наред.

Това не беше терапевтична работа – тя има такъв ефект, но трябва да кажем, че това беше работа на артисти, затова нарекох програмата "Артисти за деца", които създаваха истинско изкуство с тези деца – с костюми, с кукли... Ние работехме, все едно че правим спектакли за Бродуей.


След като това е свършено в толкова далечна Кения, може би по някакъв начин споделянето на този проект в България ще вдъхнови. Да вдъхнови и да направи диалог с артисти, с държавни институции как това да бъде вкарано в образованието. Защото 15 години е много дълъг период от време – това е почти половината от активния ми живот, и наистина през опита мога да кажа, че това наистина има дългосрочен ефект. И дай боже, тази изложба да спомогне да се приоритизира навлизането на изкуството в образованието в България", сподели Елена Панайотова в "Артефир".

Осъществяването на изложбата "Далеч от Африка" е финансирано от Националния фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства".

Експозицията може да бъде видяна от 3 до 23 август в Градската художествена галерия на Пловдив.

Снимки: ГХГ - Пловдив, Петър Пешев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25
Кадър от филма „Триумф“

"Триумф" е големият победител на "Златна роза" 2024

Новият филм на Петър Вълчанов и Кристина Грозева триумфира с пет награди на 42-рия Фестивал на българското кино "Златна роза". "Триумф" получи голямата награда за най-добър филм заради припомнянето, че дори най-абсурдните начинания могат да ни доведат до прости истини и осъзнаване на наивността. Филмът взе и отличията за сценарий и най-добра женска..

публикувано на 27.09.24 в 10:05

"Тортила флет" по Джон Стайнбек – нов спектакъл на театър "Кредо"

60-ият юбилеен сезон на театър 199 "Валентин Стойчев" започва с премиера на спектакъла "Тортила флет", създаден по мотиви от едноименния роман на Джон Стайнбек на театър "Кредо". Спектакълът разказва "историята на Дани, приятелите на Дани и къщата на Дани и как тия три неща станаха едно" – история за група скитници и една къща на..

публикувано на 27.09.24 в 08:25