Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Петров и неговите "20 прелюдии за пиано"

Снимка: apollonia.bg

За първи път виртуозът на пианото Живко Петров издава ноти. "Моето щастие" нарича той книгата албум "20 прелюдии за пиано", която имаше премиера на “Аполония” 2022. Празниците на изкуствата са мястото, където Маестрото винаги успява да представи пред почитателите си своите идеи и мечти.

"20 прелюдии за пиано" е новата форма, под която Живко Петров разголва душата си и кани слушателите да навлязат в нея. Книгата съдържа композициите от двата солови албума на пианиста "After 4" и "Ten" – представени не само под формата на ноти, ценни за всеки музикант, който иска да пресъздаде музикалния свят на Петров по свои начин, но и съхранени на флашпамет, както и фотографии и размисли на Маестрото, които са като встъпителни думи за инструменталистите. Текстът въвлича в настроението на пиесите – музикалните картини, които Живко Петров рисува на пианото.


"За да ти се върне енергията, трябва да я споделиш и да бъдеш искрен в това, което правиш“, казва той. “Само тогава можеш да продължиш напред. Когато споделиш своите идеи и ги дадеш, всъщност аз ги давам, така че да могат да се свирят и да се докоснат хората до това, което аз усещам – ето това е разголване.”

За Живко Петров споделянето е следващият етап на щастието.

"Много ми се иска тази линия да продължи, защото тя някак си е прекъсната. Преди време много се издаваше музика на български автори, сега това нещо го няма, изчезна. А има страхотна музика на млади български композитори, да не изброявам имена, които пишат прекрасно и има какво да кажат. Издателите, ако подходят и рискуват да започнат да издават наново български композитори, би било хубаво и за нас", допълва още той.


Маестрото се слива с музиката всеки път, когато докосне пианото.
Той е пример за думите на Ницше, че когато дълго стоиш загледан в бездната, бездната започва да гледа теб. Така и Живко Петров се гледа с музиката и разказва чрез нея. Говори за любовта, живота, тишината и смирението.

"Егото няма как да ни напусне напълно, нас – артистите. Най-малкото, за да се качиш на сцената, ти трябва самочувствие, но говоря за смирението и приоритета, че всъщност не самият изпълнител и автор стои над голямото изкуство, а музиката. Тя, ако е в пирамида, трябва да бъде на пиедестал. А ние сме само хора, на които по някакъв начин ни е даден талант и отгоре някаква идея, длъжни сме просто да я облечем. Музиката е нашето изразно средство за връзка с обществото, ние така разговаряме с хората."

Живко Петров определя музиката като свой път - чуйте в звуковия файл.


Снимки: ФС на Празници на изкуствата "Аполония"
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Orchestre tout puissant Marcel Duchamp

Всемогъщият оркестър "Марсел Дюшан" в София

Афробийт , (пост)пънк , авангарден поп , инди-джаз … каквото и да кажем за музиката на Orchestre tout puissant Marcel Duchamp (или Всемогъщия оркестър "Марсел Дюшан"), ще е хем точно в целта, хем крайно недостатъчно. Възникнал преди 18 години в независим скуот (завзето градско пространство) в Женева, днес Оркестърът наброява 12 души с две..

публикувано на 07.05.24 в 19:52
Проф. Пламен Джуров

Проф. Пламен Джуров – един диригент, една епоха

През последните близо 50 години името на проф. Пламен Джуров се утвърждава като емблема и запазена марка за висше художествено майсторство в извайването на музикалната тъкан чрез висока ерудиция, богата душевност, себеотдаденост на любимото изкуство – музиката, винаги търсещ нови пътища и неизследвани хоризонти, вдъхновен експериментатор и не на..

публикувано на 07.05.24 в 08:33
Чик Кърия и Пако де Лусия - двама приятели и двама от

Приказни сюжети в развитие

От 7 май (02:00-03:00), в три последователни нощи по същото време започва "Музиката, която обичам" с нов (стар иначе) водещ - може и да го разпознаете на една от снимките. В мини-поредици за поне по месец и нещо ви очаква за начало следното: 7.5 - Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на Програма..

публикувано на 06.05.24 в 23:08
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05