Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ало, Космос! Говори Виктория Танева!

Снимка: hello-space.eu

Независимо колко необятно и недостижимо е едно място, ако направим крачка към него и пожелаем да го изследваме, то лека-полека ще започне да разкрива своите тайни пред нас. Необятността не е нищо повече от възможност, а ние сме малките хора, достойни за големи възможности. В това вярва 17-годишната Виктория Танева, която не би заменила Френската гимназия, в която учи, за нищо на света. Дори и за космоса, в който за момента лети само в книгите, филмите и мечтите си.

Преди да се заплени от мистерията му, Виктория попада в дълбините на киното. То я провокира да си зададе първия въпрос за Вселената, който води след себе си купища такива. Така започва и магията на познанието. Тя осъзнава, че колкото повече чете и учи, толкова повече разбира колко не знае, и това я впечатлява и привлича.

За Виктория космосът е процес, който се развива не само информативно, но и исторически. Той разказва за развитието на човечеството, което не се уморява да търси и намира. Също като нея.

Именно това търсене я води и до тазгодишното издание на научния фестивал "Ало, Космос! Говори България!", който отново даде възможност на децата, чиито мечти се простират чак до космоса, да задават въпроси към НАСА за бъдещето на човечеството отвъд Земята. В рамките на ден Виктория става доброволец, който влиза в ролята на лидер на личните асистенти и намира не само познанието, от което има нужда, но и съмишленици – хора, посветени на науката, с които се учи на екипна работа. Това е ново предизвикателство за 17-годишното момиче. От работата си по фестивала тя разбира, че екипността е еквивалент на сплотеност и носи отговорност, не по-малка от тази на лидера.

Според Виктория човек няма как да стане лидер, ако не знае какво означава да бъде воден. Само когато сме готови да поемем нужната отговорност и имаме и необходимите знания, можем да бъдем подготвени да водим хора, които ни вярват и в които ние вярваме. Всеки един ден имаме шанса да се усъвършенстваме, затова, за да можем да полетим в космоса, първо трябва да повярваме в себе си тук, на Земята.

Виктория Танева достига до тези изводи благодарение и на срещата си с американската астронавтка Анна Фишър – първата майка, отишла в космоса. Фишър гостува, макар и дистанционно, във второто издание на "Ало, Космос! Говори България!", организирано от българския "Атлантически клуб", и сподели своя опит с любопитните деца, взели участие във фестивала.

Човек трябва да вярва в себе си, а мечтите му са тези, които ще го напътстват в живота, смята Виктория. За нея полетът в необятността на космоса би могъл да бъде реализирана мечта. Тя не спира да му се обажда и е сигурна, че макар професията ѝ, която тепърва ще упражнява, да не бъде изцяло свързана с космоса, има ли възможност да достигне до него – ще се възползва.

България също иска да се обади на космоса отново, мотивацията да се организира трето издание на фестивала е много голяма, твърди 17-годишната ученичка във Френската гимназия. Тя е на мнение, че страната ни има голямо участие в космоса, макар и често то да остава скрито за голяма част от нас. Интерес към космическото пространство има, просто не е достатъчно провокиран. Фестивали като "Ало, Космос!" обаче могат да променят това.

Вървим към прогрес и всеки изминал ден наблюдаваме такъв. А и ако успеем да опознаем себе си като малък космос, защо да не опознаем и по-големия?!

Целия разговор с Виктория Танева чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Проф. Веселин Дафов

В търсене на идеите и хората, които променят света

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните..

публикувано на 19.04.24 в 09:35

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25