Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерният фестивал "Мотив" в подкрепа на български музиканти

Публиката ще гласува за кауза в помощ на родните ни изпълнители

Снимка: @ModoBulgaria

Фестивалът "Мотив" е естествено продължение на поредицата за камерна музика "Мотив", която спечели сърцата на публиката с виртуозните изпълнители от световна величина преди пандемията.

"Мотив" се завръща с нови вълнуващи концерти в три последователни вечери тази есен от 30 септември до 2 октомври от 19.30 ч. в София.

Публиката ще участва активно в избора на благотворителна кауза, която ще обедини събраните средства след фестивала за подкрепа на талантливи български музиканти.

Венета Нейнска (вляво) и Невена Праматарова
Фонд "Здраве" за музиканти с професионални проблеми в напреднала възраст,
стипендия за млад български музикант до 18 години, обучение по артистичен мениджмънт, както и закупуване на инструмент за млад български музикант са част от идеите, които екипът на "Мотив" предлага да бъдат подкрепени.

Почитателите на камерната музика ще могат да се включат и с други предложения за кауза в помощ на българските музиканти.


Програмата на фестивала включва:

30.09 (петък)от 19.30 ч.: Венета Нейнска (пиано) с есенцията от задълбочено проучване за големия български композитор-архитект Димитър Ненов (1902-1953), прожекция на музикално-документалния филм "Димитър Ненов и измеренията на изяществото", създаден от Венета Нейнска в партньорство с видеопродуцента Ясен Харалампиев, както и шедьоври за пиано от Ненев, Лист и Шопен.

1.10 (събота) от 19.30 ч.: Акапелната група Spectrum Vocal Band - В Световния ден на музиката и месец преди 10-та си годишнина, групата ще представи своето акапелно вокално изкуство, смесвайки джаз, поп, и етно мотиви. Spectrum е букет от брилянтни гласове на изключително талантливите: Боряна Йорданова (сопран), Весела Морова (алт), Даниел Николов (тенор), Янко Янков (баритон), Константин Бейков (бас).

2.10 (неделя) от 19.30 ч.: Дуото Лора Маркова (цигулка) и Сион Найман (виолончело) ще ни въведе в света на Паганини, Й.С. Бах, Лигети, Мартину и Равел.В своето развитие през годините, младите музиканти се доказват и утвърждават като едни от най-изявените солисти – представители на българската струнна школа, лауреати на многобройни национални и международни конкурси.

Повече информация за събитието може да откриете тук.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пристрастяващият ефект на Вагнер – "Валкюра" на Кастелучи и Алтиноглу в Брюксел

Кралският театър "Ла Моне" в Брюксел продължи представянето на монументалната тетралогия "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер с втората творба от цикъла - "Валкюра", в серия от осем представления. Начело на постановъчния екип е отново италианецът Ромео Кастелучи, който създава режисурата, декора, костюмите и осветлението на продукцията. От..

публикувано на 25.02.24 в 09:35

Владимир Атлантов: Животът ми на артист бе предопределен

На 19 февруари Владимир Атлантов отпразнува 85-ия си рожден ден. Наричат го руският вокален феномен, най-прочутият руски тенор от втората половина на ХХ век. Критиците са единодушни: "Рядко се среща драматичен тенор с толкова красив тембър, мощ, темперамент и удивителна искреност, която пленява дошлите в театъра. Атлантов е рядък диамант! Дарен свише..

публикувано на 24.02.24 в 07:50

"Дама пика", опера в три действия, седем картини, от Пьотр Илич Чайковски

Музика: Пьотр Илич Чайковски Либрето на Модест Чайковски и с участието на композитора, изградено върху едноименната повест на Пушкин. Първа постановка: Петербург, Мариински театър Премиера: 7 декември 1890 г., диригент – Е. Направник. Действащи лица: • Герман – тенор • граф Томски – баритон • княз Елецки – баритон • Старата Графиня –..

публикувано на 23.02.24 в 14:29
Сикстинската капела - реконструкция през 1480 г.

Музиката в Сикстинската капела около 1490

В последните години на XV век Сикстинската капела е съвсем нова. Създадена по нареждане на папа Сикст IV, на когото е и кръстена, тя е завършена през 1482 г. и представлява епицентърът на папското богослужение, макар и не всички литургии да са се провеждали там. Знае се, че личният хор на върховния понтифекс е пеел в Сикстинската капела около 40 пъти..

публикувано на 20.02.24 в 09:10
Атанас Кръстев, Валерия Христова-Димитрова, Гергана Иванова и Мартина Табакова

Красива програма с творби за флейта, виолончело и пиано

Гергана Иванова, Мартина Табакова и Атанас Кръстев предлагат на публиката в камерна зала "България" по-рядко изпълнявани произведения от Йозеф Хайдн, Йохан Хумел, Филип Гобер и Жак Ибер на 20 февруари 2024 година. "Аз съм много щастлив, че имаме възможност да направим този проект. Смятам, че тези произведения не се познават много добре от..

публикувано на 19.02.24 в 12:05