Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерният фестивал "Мотив" в подкрепа на български музиканти

Публиката ще гласува за кауза в помощ на родните ни изпълнители

Снимка: @ModoBulgaria

Фестивалът "Мотив" е естествено продължение на поредицата за камерна музика "Мотив", която спечели сърцата на публиката с виртуозните изпълнители от световна величина преди пандемията.

"Мотив" се завръща с нови вълнуващи концерти в три последователни вечери тази есен от 30 септември до 2 октомври от 19.30 ч. в София.

Публиката ще участва активно в избора на благотворителна кауза, която ще обедини събраните средства след фестивала за подкрепа на талантливи български музиканти.

Венета Нейнска (вляво) и Невена Праматарова
Фонд "Здраве" за музиканти с професионални проблеми в напреднала възраст,
стипендия за млад български музикант до 18 години, обучение по артистичен мениджмънт, както и закупуване на инструмент за млад български музикант са част от идеите, които екипът на "Мотив" предлага да бъдат подкрепени.

Почитателите на камерната музика ще могат да се включат и с други предложения за кауза в помощ на българските музиканти.


Програмата на фестивала включва:

30.09 (петък)от 19.30 ч.: Венета Нейнска (пиано) с есенцията от задълбочено проучване за големия български композитор-архитект Димитър Ненов (1902-1953), прожекция на музикално-документалния филм "Димитър Ненов и измеренията на изяществото", създаден от Венета Нейнска в партньорство с видеопродуцента Ясен Харалампиев, както и шедьоври за пиано от Ненев, Лист и Шопен.

1.10 (събота) от 19.30 ч.: Акапелната група Spectrum Vocal Band - В Световния ден на музиката и месец преди 10-та си годишнина, групата ще представи своето акапелно вокално изкуство, смесвайки джаз, поп, и етно мотиви. Spectrum е букет от брилянтни гласове на изключително талантливите: Боряна Йорданова (сопран), Весела Морова (алт), Даниел Николов (тенор), Янко Янков (баритон), Константин Бейков (бас).

2.10 (неделя) от 19.30 ч.: Дуото Лора Маркова (цигулка) и Сион Найман (виолончело) ще ни въведе в света на Паганини, Й.С. Бах, Лигети, Мартину и Равел.В своето развитие през годините, младите музиканти се доказват и утвърждават като едни от най-изявените солисти – представители на българската струнна школа, лауреати на многобройни национални и международни конкурси.

Повече информация за събитието може да откриете тук.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Валентин Пейчинов отново в България

Световноизвестният българо-американски оперен бас, дългогодишен солист в Метрополитън опера в Ню Йорк и вокален педагог – маестро Валентин Пейчинов е в България по повод новите Майсторски класове, които организира в родината. Тази година събитието е част от програмата на 55-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Маестро Валентин..

публикувано на 01.07.24 в 16:35
Виктор Янакиев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Виктор Янакиев – класически музикант

През 1992 година родителите на Виктор заминават за Аржентина, където основават класически оркестър. Там се ражда Виктор, който като дете говори само испански и английски език. След завършване на средното си образование той идва в България и решава да остане тук. Защо? За аржентинския фолклор, "двете различни Аржентини", тангото, китарата, певеца,..

публикувано на 01.07.24 в 13:19

Българският "Лоенгрин" – празник на вокалното изкуство и оркестрово майсторство

"Неделният следобед" на 30 юни бе посветен изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър "Лоенгрин" в..

публикувано на 01.07.24 в 12:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 31 юли 2024 г.

1 юли Изпълнения на Алина Ибрахимова (цигулка) и Седрик Тибергиан (пиано). 3.00 часа – Хавергал Брайън (1876-1972), "Легенда". 3.08 часа – Еужен Изаи (1858-1931), Елегична поема за цигулка и пиано, оп. 12. 3.23 часа – Цезар Франк (1822-1890), Соната за цигулка в Ла мажор. 3.53 часа – Лили Буланже (1893-1918), Ноктюрно. 3.56 часа – Цезар Франк..

публикувано на 30.06.24 в 10:40

Британският критик Грегор Таси – впечатлен от солистите, хора и оркестъра на Софийската опера

Днешното издание на "Неделния следобед" е посветено изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър..

публикувано на 30.06.24 в 08:05