Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Еврейските строители на съвременна България

4
Снимка: La Estreya

България е млада държава, въпреки 1300-годишната си история. И тази млада държава е трябвало да бъде издигната, както се казва, на голо поле. В процеса на това издигане вземат активно участие и нашите еврейски сънародници, особено в областта на промишлеността, правото, леката индустрия…16-ят брой на списанието за еврейска история, изкуство и култура "La Estreya" е посветено тъкмо на тези хора, които с дейността си са превърнали България от изостанала в сравнително добре развиваща се средна по вътрешен продукт европейска държава.

Имената Искович и Леви, Асеов и Арав, Фаденхехт и Меворах, Бераха и Бенатов, Бакиш и Клейтман са се записали с неизтриваеми букви в българската история, немислима без тях. В същото време за тях знаем малко, много малко.

В това издание на "Премълчаната история" се поправя тази несправедливост заедно с Михайлина Павлова, главен редактор на сп. "La Estreya", Максим Бенвенисти, председател на Института за съхранение на паметта на българските евреи към Консисторията на ОЕБ "Шалом", д-р Зорница Велинова, историк, преподавател в СУ и Немската гимназия в София, носител на званието "Най-добър учител по история", и д-р Ивайло Начев, главен асистент в Института по балканистика на БАН, преподавател в СУ.


Снимките са предоставени от Михайлина Павлова
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35