Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечер на музиката и поезията в "Перото" организира програма "Христо Ботев"

В памет на Екатерина Йосифова и Рада Панчовска

Снимка: Ани Петрова

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 4 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб "Перото" на Националния дворец на културата. Поводът е Световният ден на музиката и Националният ден на поезията, който се отбелязва на 1 октомври, както беше през всички предишни години. Причините са ясни, това са изборите, твърдят организаторите. Водещи са Силвия Чолева и Бойко Ламбовски. Музиката е в ръцете на музикантите от Биг бенда на БНР.

Журналистката Силвия Чолева, поетеса и една от организаторките на събитието, разказва в "Нашият ден" защо е избрала за отправна точка творчеството на поетесата Екатерина Йосифова. 

Екатерина Йосифова

"Поезията е нещо, което успява – както и литературата, както и музиката – да ни детоксикира. Вади ни от бита и от тези конкретни неща, които ни заобикалят, за да знаем постоянно, че у нас има дух, че ние не сме само материални същества.

Идеята е жени поетеси да бъдат тази вечер "на сцената“. Това са съвременни български поетеси. Старах се, те да бъдат от различна възрастова група. Хора, започнали по-отдавна своя творчески път, и съвсем млади хора, които по някакъв начин са свързани с поезията на Екатерина Йосифова", посочва Силвия Чолева.

Литературата е част от живота и в нея се отразяват много неща. Има едно стихотворение на Екатерина Йосифова, което се казва "Потребност от поезия“, където четем:

"Заради живеенето, заради безвластието, заради движението със всякакви посоки, заради истинността, по-голяма от истините.“

Стихове ще четат Мила Миндова, Кристин Димитрова, Миглена Николчина, Аксиния Михайлова, Боряна Кацарска, Белослава Димитрова. Съвсем младите Габриела Манова и Преслава Виденова, Мирела Иванова, Ана Цанкова, Мариана Георгиева.

Рада Панчовска

"Една друга наша поетеса си отиде, която е много важна за българската литература, това е Рада Панчовска. Тя винаги е стояла в тишина и не беше от шумните хора. Ето какво пише Иван Теофилов за нея: "Тя е един, в най-добрия смисъл, литературен отшелник и дълбоко вкоренен в творчеството си. Литературните шумотевици не я занимават, светските привички са ѝ чужди. Няма да я видите и на телевизионни екран да говори разточително, елитарно и сложно и да изтъква своята значимост. При това не страни от средите и редовно посещава литературните събития, но винаги с едно незабележимо присъствие, което ѝ дава възможност да наблюдава, вместо сама да бъде наблюдавана", казва  Силвия Чолева. 

Целия разговор със Силвия Чолева можете да чуете в звуковия файл. 

В "Артефир" Силвия Чолева споделя още: "Предложих един дълъг списък с авторки. Трябва да се каже, че тази година поводът не е приятен, но все пак е важно да се покаже жест към паметта на Екатерина Йосифова. Само жени ще четат както свои, така и на Екатерина Йосифова стихотворения.

Този празник на поезията и музиката е повод да се чуе поезията, да се чуе определена музика. Поезията и музиката винаги са били свързани още от самото си зараждане и ми се струва, че тази комбинация е прекрасна, допълва Силвия Чолева.

Силвия Чолева

"Напоследък поезията се превръща в бегли маркирания в социалните мрежи. Стойностната поезия е далеч от това. По начало социалната мрежа не може да даде задълбочена информация, така че аз лично винаги препоръчвам на хората да търсят книгите“, казва Силвия Чолева.

"Ще бъдат представени поетеси, които творят в съвремието ни, които са с утвърдени имена и пишат по различен начин. Поезията у нас често пъти залита в някаква мода. И виждаш едни стихотворения, които много си приличат, защото сега се пише по този начин. Това за малка литература, като нашата, е доста вредно", твърди Силвия Чолева.

Свои стихове ще представят Ана Цанкова, Аксиния Михайлова, Боряна Кацарска, Белослава Димитрова, Габриела Манова, Преслава Виденова, Мирела Иванова, Мариана Георгиева, Мила Миндова, Кристин Димитрова, Миглена Николчина и др.

Ето едно стихотворение на Екатерина Йосифова:

"Нови стръкчета под снега, 

всеки режим заслужава бунт“.

Какво още разказа поетесата Силвия Чолева, чуйте от звуковия файл.

Снимки – Ани Петрова, БГНЕС, nationallibrary.bg, личен архив на Белослава Димитрова
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10