Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 октомври: Ден на архитектите, строителите, зидарите и Свети Тома

На 6 октомври православната църква почита Тома, един от дванадесетте апостоли, учители и последователи на Иисус. Наричат го Неверни, защото не повярвал във Възкресението на Христос, докато не му се явил и не пипнал раните му. На 6 октомври имен ден празнуват Тома, Томислав, Томислава. Той е бил строител по професия. В деня на Св. апостол Тома в България отбелязваме Деня на архитектите, строителите и зидарите.

Кой са важните теми на деня?

“Българската строителна индустрия зае едно подобаващо сериозно място в нашия живот и нашата икономика. Това е един успех, който е много значим. Това е най-големият процент в страните от Централна и Източна Европа. Благодарения на това се ползваме с изключителното уважение и респект от страна на ЕК и нашите колеги от европейските страни“, казва в ефира на “Нашият ден“ инж. Валентин Николов, изпълнителен директора на Камарата на строителите в България и допълва:

“Вече има методика, която е приета от Министерския съвет, тя беше разработена с нашето експертно участие. Това се случи в седмицата преди изборите. Това е един добър старт, който изисква много работа. Готови сме и работим по въпроса, съвместно с изпълнителната власт и в много скоро време се надяваме тази работа да даде практически резултати по отношение на обществените поръчки.

Въпросът за корупцията и нагласените обществени поръчки е много сложен и съпътстващ проблем на пазарната икономика. Истината е, че всички ние – и малки, и средни, и големи в строителния бранш, искаме да има ред и порядък, който да се спазва от всички. Тогава да може напред да излизат най-добрите, тези, които работят най-качествено и най-добре по отношение на изискванията на пазара и на потребителите“.

“Спирането на подобни процеси е трудна задача, но те трябва да бъдат ограничени в максимална степен, да бъдат заклеймявани и изключение в практиката. Има начин фирмата изпълнител да избира подизпълнители, които са регистрирани в централния професионален регистър на строителните фирми. В голяма степен това е гаранция, че подизпълнителят отговаря на определени изисквания, непосочени в закона и на него може да се разчита много повече, отколкото на някой, който не се съобразява с тези изисквания“, посочва още той.

Войната в Украйна

“Много е тъжно да виждаш неща, които са построени преди десетилетия и столетия се разрушават варварски, войната е нещо страшно. Разрушаването на това, което е създадено и построено, на което хората са се радвали много време, това е много тъжна картина. От икономическа гледна точка войната оказа много голямо отражение върху строителния бранш. Точно беше започнало известно успокояване на инфлацията, породена от пандемията и от прекъсване на световните доставки, изведнъж инфлацията се завихри с нова сила и по отношение на горива, енергия, строителни материали и на практика всичко“, казва още инж. Валентин Николов в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит, от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечносъдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта по-рано пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в Националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с проблема.   Това..

обновено на 25.04.24 в 06:48
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24