Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

XII издание на Софийския фестивал на науката

Снимка: beautifulscience.bg

Седмицата, в която бяха раздадени Нобеловите награди, приключва със Софийския фестивал на науката.
Той ще се проведе на 8 и 9 октомври (събота и неделя) в София тех парк.

Новост от тази година е, че Фестивалът на науката отива на училище – организаторите от фондация "Красива наука" залагат на формат, при който български учени посещават различни училища и запознават децата с работата си.


Училищната програма ще продължи през целия месец октомври, а през месец ноември Фестивалът ще гостува на Варна.

"Мисля, че в България вече е преодолян стереотипът за учения като беловлас старец с престилка, гледащ строго зад очилата или пък леко странен. Децата ще видят, че учените са млади, стари, жени, мъже, интересни личности, които отговарят на въпросите ти, или пък не. Защото науката не се притеснява да си признава, когато не знае нещо", казва Ивайло Славов, директор на управителния съвет на фондация "Красива наука".

В общата програма, както винаги има множество презентации, работилници, научно шоу, изложбени пространства и демонстрационни щандове.


Фокусът на фестивала тази година е върху българските учени. Едно от централните събития, "Научната карта на България" представя тъй. нар. Национална пътна карта за научно-изследователска инфраструктура. А на следващия ден е "От любопитството към откритията", в което публиката се среща с шест лица на българската наука от различни поколения: двама ученици, носители на медали и отличия от олимпиади, двама млади учени, носители на награда "Питагор" и двама утвърдени учени, удостоени с награда "Питагор".

Разбира се, както винаги, ще има международно участие и презентации по най-различни теми от лично здраве до нанотехнологии и от изследване на Марс до нови методи за компостиране. Цялата програма можете да разгледате на сайта на фондацията.

Снимки: ФС на Фестивала на науката
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Каравасилев

Еврика! Успешни българи: Никола Каравасилев

Никола Каравасилев печели "Еврика" преди години. Разказва как всичко, което си е пожелал като млад учен, се е сбъднало днес.  Сега той е учител по астрономия в Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" и е сред ръководителите на отборите, които представят България на националните и международни олимпиади по физика и астрономия...

публикувано на 04.12.23 в 17:05

Момчил Панайотов: Горите са много по-уязвими, отколкото ни се иска

Приемаме горите за неизменна даденост и част от пейзажа, а те нерядко са деликатни системи и промяната във факторите на средата, включително климатичните, може да доведат до значителни допълнителни промени. Според Световната метеорологична организация 2023 г. ще бъде най-топлата в история на метеорологичните наблюдения на Земята, като всеки..

публикувано на 03.12.23 в 10:05

Сама жена на фотосафари в Африка

Помня как п ървият път когато тръгнах сама за Африка, близките ми едва не завиха на умряло. Е, видяха, че не само се върнах жива и здрава от Кения, ами бях напълнила цял терабайт памет със снимки и видео, та при второто ми пътуване воят бе значително по-приглушен. Всъщност, ако дамата не е отявлен екстремист, който държи да скита далеч извън..

публикувано на 03.12.23 в 08:05

За смисъла на четенето и възможностите, които то дава

С инициативата "Ден на четенето", която се проведе за първи път у нас, няколко граждански организации призоваха четенето да стане национална кауза, насочена към повишаване на равнището на функционална грамотност, подобряване на умението за извличане и анализиране на информация у младите хора. Сред многобройните учебни заведения, които се включиха в..

публикувано на 02.12.23 в 12:10

Терапия със стволови клетки излекува жена от ХИВ

"Никой не би трябвало да очаква, че излекуването или ремисията е зад ъгъла", гласи обобщено мнението на специалистите за момента, но въпреки това третият случай на пациент, излекуван от СПИН дава надежда в борбата с болестта. Жена е третият пациент в света, излекуван от ХИВ вирус. За лечението ѝ лекарите са приложили иновативен метод на..

публикувано на 01.12.23 в 08:35