Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

(Не?) Победими пандемии. Кои пандемии? И защо (не?) победими?

"Паневропа – България" обединява авторитетни учени и експерти около реалната възможност да подобрим здравната осведоменост и качеството на живот

Снимка: adn.bg

За да разберем кои са тези не/победими пандемии е достатъчно да се върнем малко назад, по време на локдауните, когато като че ли човечеството се обедини около идеята, че едно общество е толкова по-здраво, колкото по-здрави са отделните му членове – всеки един от нас.

Освен за щамове и проценти заболеваемост, говорихме и за начина на живот, за опитите да загърбим определени вредни навици и да усвоим нови – такива, които да ни помогнат да живеем по-добре. Две години по-късно всички тези неща отново приличат на новогодишните обещания, при които се заричаме от първи януари да спрем цигарите или да спортуваме повече, а в средата януари, се оказва, че чисто новият ни спортен екип не е бил облечен нито веднъж.

С Covid 19 се посправихме, но проблеми – като затлъстяването, прекомерната употреба на алкохол, пушенето и вездесъщата дигитална зависимост – са все така разпространени, да не кажем пандемични.

За да помогне решаването на тези проблеми "Паневропа – България" с председател Гергана Паси обедини научната мисъл и обществената отговорност на екип от авторитетни учени и експерти в своите области около една обща цел – реалната възможност да подобрим здравната осведоменост и качеството на живот на хората. Експертите изготвиха доклад, наречен: "(не?) Победими пандемии". Кои пандемии? И защо (не?) победими? – в които се представят решения за справяне с вредите от рисковото поведение. 

Изводите от доклада ще бъдат представени в петък, 14 октомври, от 10.30 мин. в Пресклуба на БТА.

Авторите на доклада са:
• доц. Милена Георгиева – част от екипа на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология – БАН;
• проф. Георги Момеков – председател на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичния факултет на МУ, София;
• Детелина Стаменова – психотерапевт, психолог и социолог, член на Дружеството на психолозите в България;
• Аркади Шарков – макроикономист, експерт в икономика на здравеопазването, устойчивото развитие и данъчната политика, част от Експертен клуб по икономика и политика (EКИП).

Повече за целите на доклада чуйте от разговора с Детелина Стаменова.