Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромира Костова: Проектът за пробив на водната палата в Пловдив прилича на корупционна схема

| обновено на 28.10.22 в 08:32
Снимка: bg.wikipedia.org/wiki/Пловдив

Защо проект в Пловдив има белези на корупционна схема и предизвиква вълна от недоволство?

Спорният проект е “Пробив на водна палата – Транспортен възел на две нива за връзка на бул. Цар Борис ІІІ Обединител и бул. Марица – юг и основен ремонт на бул. „Руски” – в участъка от кръстовище на Централна гара до бул. ”Шести септември”.

“Зелено движение“ изрази остра позиция срещу него. Според движението и гражданите на града той е концептуално сбъркан, вреден за качеството на въздуха, зелената система и градската среда. Пробивът ще има негативно въздействие върху качеството на въздуха, което ще вкара още повече автомобили в централната градска част“, смятат от движението.

Нещо повече тази градска магистрала минава буквално под прозорците на едно от най-големите пловдивски училища и игрища, където спортуват над 2000 деца. В проекта е заложено и премахването на дълготрайна дървесна растителност, зелена зона по действащия общ устройствен план на града.

“Кметът и администрацията в Пловдив заявиха желание да изтеглят 130 млн. лева заем за важни инфраструктурни проекти. Тогава се проведе едно обществено обсъждане проформа, на което бяха представени набързо за около две-три минути някакви визуализации, които хората не разбраха“, казва в ефира на “Нашият ден“ Добромира Костова, съпредседател на “Зелено движение“, общински съветник в Пловдив, както и председател на Постоянната комисия устройство на територията и жилищна политика към общински съвет и допълва:

На базата на това обществено обсъждане Общинският съвет гласува четири или пет инфраструктурни проекта за Пловдив. Да бъде взет заем, за да се осъществят. Още тогава казахме, че информацията не е достатъчна, че не може да се вземе такова решение, особено, когато става въпрос за взимане на заем. Но така се случи, че мнозинството в Общинския съвет гласува този заем. По време на тази една година община Пловдив започна да осъществява един от проектите, въпросният пробив при водната палата, което е на едно от най-големите кръстовища в града. Той прави подземен пробив, това е буквално до самата река Марица.

Този проект се осъществява на тъмно, без тази информацията да достига нито до гражданите на Пловдив, нито до нас общинските съветници.

Имаше и съвет, който трябваше да следи как се изразходват средствата по заема, но Община Пловдив отказваше и не даваше информация за това какво ще представлява самият проект. В един момент всички бяхме изненадани, включително и ние общинските съветници с т.нар. първа копка.

Тогава изведнъж хората реагираха, става въпрос за нещо, което беше крито от обществото в продължение на една година, че вече се копае. Изсичат се дървета, цялата зона покрай река Марица буквално се унищожава. Така се стигна и до общественото недоволство.

Този проект категорично няма да доведе до подобрения на трафика, Пловдив има огромен проблем с трафика, но съвременните градоустройствени практики, неща, които вече са доказани от редица световни урбанисти, е, че проблеми с трафик не се борят чрез създаване на условия за още повече трафик, а чрез създаване на алтернативен начин за придвижване на гражданите.

Трябва да работим в посока на това да предлагаме алтернатива на хората доброволно да слязат от колите, а не като им създаваме още повече условия да се качват на тях. Този проект се прави уж, за да облекчи трафика, но фактически това, което ще се получи, е, че просто ще се концентрира още повече трафик в центъра на града, и ще има още по-замъръсен въздух, тъй като трафикът е половината от проблема на Пловдив за въздуха. Няма никаква градоустройствена мисъл в целия план“.

Защо проектът има белези на корупционна схема?

“На първо място, защото беше крит. От самото начало не можем да разберем защо толкова се крие това, което се прави по този проект. На второ място е това, че се извършва на инженеринг – нещо, което изключва конкуренцията и взимането на решения на светло. На трето място, защото аз лично бях член на обществения съвет, който с решение на Общински съвет трябваше да следи как се изразходват средствата по проекта. На нас информация как се изразходват средствата по проекта не ни беше дадена“, посочва още тя в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: wikipedia.org/wiki/Пловдив
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Контекстът е много по-важен от текста, който произвеждат политиците

Предизборните дебати, политиците като "кукувици от часовник" и журналистите като PR-и на политиците – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Георги Лозанов , преподавател във ФЖМК, бивш председател на СЕМ. Какво "грози" журналистите по време на предизборна кампания? "Съзнателно или неволна да станат съучастници в манипулации и..

публикувано на 19.05.24 в 08:45

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10