Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Флоренци за Флоренция като сцена на 17-годишен развод

Редовните слушатели на "Покана за пътуване" няма как да не си спомнят участието на Мариана Филева преди година. Тя е единствената жена в света водач на ловни сафарита на толкова високо ниво. Любовта я отвежда в Италия, а случайността я въвежда в трудния за проникване Международен сафари клуб, в който членуват Джордж Буш, Доналд Тръмп и още 50 хиляди елитни ловци.

Днес рязко сменяме посоката и амплоато. Под псевдонима Мариана Флоренци моята гостенка написа романа "Италианска съпруга". Затова няма да говорим за африкански зверове, а за италиански мъже. Една словесна разходка из Флоренция ще отговори на въпроса ми наистина ли италианците са перфектни ухажори и ужасни съпрузи.

Докато разкрива тази тайна, авторката на романа ни представя онези кътчета от града, които са ѝ предлагали утеха и спасение по време на брака ѝ, както и при дългия развод по италиански, точил се цели 17 години.

При предишното си гостуване в "Покана за пътуване" Мариана Филева с писателски псевдоним Мариана Флоренци каза „Аз съм равновесието между нафуканите надувковци от Милано и Ню Йорк и безкрайно примитивните хора от гората. Може да си мислим, че са далече назад цивилизационно, но от гледна точка на свързаност с природата те са много, много по-напред от нас".



Разговорът с нея преминава от Флоренция към Милано, където се премества да живее, следвайки своята "география на чувствата".

Снимки и видео: 54fr Мариана Флоренци

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мнемониката – тренировка за мозъка

"Мозъкът ни се тренира с решаване на задачи, като с напредване на времето те трябва да се усложняват – казва Анастасия Димитрова, преподавател и водещ на курсове и тренинги по "Мнемоника" и "Скоростно четене". – Решаването на креативни проблеми е важно, а почивката не е нищоправенето, а поемане на нова задача." В основата на мнемониката, техниката..

публикувано на 04.06.24 в 19:00
Д-р Антоан Спасов, ангиолог и флеболог

Д-р Антоан Спасов: Атеросклерозата е стареене на артериите в човешкото тяло

Д-р Антоан Спасов е специалист по ангеология и флебология, с над 20 годишен опит. Той извършва диагностика и лечение на пациенти със заболявания на кръвоносните и лимфни съдове. В ежедневната си практика прилага най-съвременните безкръвни методи за лечение на разширени вени и капиляри – ендовенозна лазерна амблация, склеротерапия с пяна под..

публикувано на 03.06.24 в 17:23
Проф. Венета Божинова

Детска приказка за... възрастни

Твърде артистично заглавие на фона на сериозните проблеми, които поставихме в поредния брой "За здравето". Но… това бе подходът ни да "стигнем" по-лесно до съзнанието на родителите, а и на децата. Най-общо говорихме за педиатрия и за неврологичните здравословни проблеми в ранната възраст, за симптомите, които родителите трябва да следят, за..

публикувано на 03.06.24 в 14:20

Книжнината на българите католици в културната история на България – нови публикации по темата

В последните години като че ли се опитваме да разчетем една дълго стояла скрита страница от историята ни – страницата, на която пише кои са българите католици, какво са създали и какъв е приносът им за културното и духовното въздигане на българския народ във вековете, когато е бил лишен от собствена държава, от правото да живее свободно, да говори..

публикувано на 03.06.24 в 10:34

Весел Цанков - за Виена от най-високо място

Виена е второто по големина немскоезично селище след Берлин. Австрийската столица е известна като Град на музиката, заради стълпотворението от именити композитори, творили там и в чест на забележителната Щатсопера. Корените на предците на Виена се губят в ранните келтски и римски селища, които се трансформират в средновековен и бароков град...

публикувано на 03.06.24 в 08:44