Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Седмица на бащата

На 7 ноември стартира Седмицата на бащата – една от инициативите на Асоциация "Родители". Седмицата продължава до 13.11.2022, а организаторите са подготвили няколко любопитни дейности, сред които и интересно предизвикателство към родителите под надслов "Безценно с татко“ (#БезценноСТатко). Защото времето, което един баща прекарва с детето си, е безценно.

Защо ролята на бащата е ключова в изграждането на личността и обществото?

Яна Алексиева и Мария НиколоваЯна Алексиева и Мария Николова от Асоциация "Родители" коментират инициативата в “Нашият ден“:

“Девета година организираме нещо, което странно започна да се превръща в традиция. Казваме странно, защото го инициирахме 10 организации преди 9 години с идеята по-скоро да повдигнем темата за ролята на родителя, на бащата, на баланса между майката и бащата.

Защото не говорим и не искаме да бъдем разбирани, че говорим фокусирано единствено и само за бащите, а по-скоро колко е ключово двамата родители да се допълват. Бащата също да бъде достатъчно активна част и да му бъде позволено да е такава в живота на детето си и той самият да го осъзнае.

Седмица преди това хората започват да питат – има ли организирано нещо? Благодарни сме, че има много детски градини, читалища и училища, които толкова усвоиха седмица на бащата, че тя е част от техния календар. Дори няма усещане, че тя е някъде нещо външно на училището. Забелязваме, че вече се говори много по-леко и по-нормално. Смело мога да кажа, че всички ние, като експерти и организации, променихме нагласите, че бащата не е само мускулестият човек, който изкарва по цял ден пари“.

Промени ли се очакването към бащите?

“Бащите определено трябва да участват повече в живота на децата си, тъй като ги насочват. Моят мъж рисуваше от малък с детето, то имаше талант, но той го разви. Те прекарваха всяка вечер в рисуване. В рамките на кампанията получихме страхотни видеа, имаше едно видео, в което баща и син почистват двора. Имаше и край казана за ракия и други забавни видеа. Бащата в повечето случаи е този, който предизвиква детето да рискува, който го кара малко де се предизвика и да преодолее собствените си страхове.

Работата ни по темата с бащи дълбоко в себе си тя осъзнава този важен модел, който създават и двамата. И ако тя тръгна преди много години от идеята, че колкото повече едно дете има двата модела за справяне, толкова повече ще бъде социално и емоционално, много по-малко ще бъде агресивно и насилствено. Това през годините все повече се доказва от много изследвания, че двата модела вкарват различно поведение в детето. В България продължаваме да бъдем една изключително феминизирана среда, в която децата растат“, казват още двете дами в интервю за БНР.

Бащите, които искаха да се включат в празника, заснеха кратки видеа (30 сек – 1 минута), които показват как обичат да прекарват времето си с децата. Татковците имаха широко поле за действие – темите им можеха да обхващат всякакви аспекти – "Обичам да рисувам с тате“, "Обичам да катеря върхове с тате“, "Обичам да готвя с тате“, "Обичам да строя лего с тате“, "Обичам да играя баскетбол с тате“ и др.

Какви ще са събитията в Седмицата на бащата – чуйте от пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ботаническата градина на БАН опазва опрашителите в градска среда

Проф. Светлана Николова , директор на Ботаническата градина на БАН в София, представя в "Нашият ден" новата инициатива за опазване на опрашителите в градска среда. От 6 юни посетителите на Ботаническата градина ще могат да се насладят на красива, медоносна градина с десетки видове растения,  чийто прашец и нектар са храна за пчелите и..

публикувано на 04.06.24 в 13:48

Как да задържим младите лекари в страната?

В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден"  Мария Куманова , директор на Дирекция "Демография" към общината, сподели как Бургас адресира демографската криза чрез модерна философия за детско здравеопазване и задържане на младите лекари. В Югоизточна България, включително Община Бургас и всички общини в региона, се сблъскват с проблеми в..

обновено на 04.06.24 в 13:35
Атанасовско езеро

Биоразнообразието в Бургас и хората от града

Знанието може да се развива цял живот. Българската фондация "Биоразнообразие" насърчава гражданската наука чрез поредица от инициативи. Радостина Ценова – представител на фондацията, разказва в "Нашият ден" за новите кампании, свързани с опознаването и опазването на биоразнообразието в Бургас . Бургас е разположен на три езера и едно море...

публикувано на 04.06.24 в 12:32
Василена Мирчева и зам.-кметът по образованието Михаил Ненов

Как сиропиталище се превърна в най-модерното училище в Бургас?

Зам.-кметът по образованието в Бургас Михаил Ненов разказва за "първокласното начало" в бургаските училища, иновативните образователни политики и изграждането на ново училище на брега на морето. Яна Кършийска: Младото поколение чете и има отношение към книгите В ефира на "Нашият ден" Михаил Ненов сподели следното: "Идеята за първокласно..

обновено на 04.06.24 в 12:26
д-р Петко Петков

Как ин силико експериментите заместват тестовете върху животни?

Лабораторията по математическа химия изработва модели за прогнозиране на вредни за човека и околната среда токсикологични обекти. Този тип модели се наричат "ин силико модели" (in silico) и представляват компютърни симулации на биологични експерименти – алтернатива на тестовете с животни . Възможността всички ние да използваме безопасна..

публикувано на 04.06.24 в 11:49