Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидия Вълкова: Културата и духовността са много важни за един народ

Лидия Вълкова
Снимка: @Българско кино

В "Нашият ден“ актрисата Лидия Вълкова разказва спомени за филма "Сбогом, приятели", в който тя изиграва ролята на учителката по география. Филмовата лента е реализирана през 1970 г. от режисьора Борислав Шаралиев по сценарий на Атанас Ценев, а оператор е Атанас Тасев. Музиката във филма е композирана от Васил Казанджиев.

"Не мога да разбера какво непознато има в това, че едни хора завършват училище и се втурват да живеят живота, който ги очаква. Най-обикновена история", твърди Лидия Вълкова.

Филмът, изобличава рутината и тесногръдието на образователната система в епохата на социализма. Отношенията между възпитатели и възпитавани се разглеждат през призмата на нравствеността.

Учителите в „Сбогом, приятели!“ – Лъчезар Стоянов, Младен Младенов, Климент Денчев, Лидия Вълкова, Виолета Донева и Владимир Смирнов.

"Един изключителен актьорски състав от много талантливи хора, от които от учителския състав на филма, защото това е основата на филма, останах само аз“, припомня актрисата. 

Филмът се радва на огромен интерес и през 1970 г. е отличен с наградата "Златната роза". Актрисата Лидия Вълкова си спомня за първата прожекция, след която възторжената публика обсипва актьорския състав с думи на благодарност.

Животът на Лидия Вълкова преминава през киното, театъра, дублажа на сериали и филми, както и безкрайно дълги години, прекарани в Българското национално  радио. Най-любимият ангажимент на актрисата е бил в радиотеатъра, защото там няма губене на време или закъсняване. Спомня си как години наред прескачала от едно студио в друго. Твърди, че не е амбициозна и припомня фразата, че "най-сигурният начин да загубиш е да се напънеш да победиш“.

Посланието

Актрисата живее като всички хора, които са пенсионери. Споделя, че изкрещява всичко вкъщи пред телевизора и че "търпимостта ѝ към тези политици е стигнала нулата“. Надява се, че някой някога ще разбере, че една нация без култура е загубена, и че трябва да бъде направено всичко възможно културата да се поддържа.

Целия разговор с актрисата Лидия Вълкова можете да чуете в звуковия файл.

Лидия Вълкова е родена в град Берковица. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов през 1960 г. Играе в различни периоди в трупите на Старозагорския, Пловдивския и театър "София". Някои от най-известните ѝ роли са Луис в "Добрата стара Англия", Цена в "Змейова сватба" и Мери в "Жени с минало".  Тя една от създателите на Малък градски театър "Зад канала". Актрисата участва в радио театъра  на БНР и в поредиците записи на художествени произведения на театър "Пан". Те включват "Маугли", "Книга за джунглата", "Пепеляшка" и "Пинокио".

Лидия Вълкова  активно се занимава с озвучаване на реклами, филми и сериали още от 60-те години. По-известни заглавия с нейно участие са "Арабела" ,"Шогун", "Досиетата Х", "Анатомита на Грей", "Живите мъртви", "Щастливо разведени" и др.

Снимки – @Българско кино
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двоен рожден ден на Арт театър на 22 май

С едно красиво музикално пътешествие  Арт театър ще отпразнува 32-рия си рожден ден  на 22 май от 19 ч .  на Арт сцената на "Шипка" 34. Тогава рожден ден има и актрисата Милена Червенкова – директор на театъра и художествен ръководител на Арт студията. В новия спектакъл на Арт театър "Музикално пътешествие" можете са чуете песни на 15 езика!..

публикувано на 15.05.24 в 17:50

RBG – червено, зелено и синьо

На 17 май, петък , от 19:00 ч. на сцената на Младежки театър "Николай Бинев" в София ще бъде представен танцовият спектакъл RGB. RGB е повече от танцово представление, това е спектакъл, който обединява танц, визуални изкуства, светлинни картини и звукова среда. Магията на светлината е основният вдъхновител на хореографите и танцьорите в..

публикувано на 15.05.24 в 17:10
 Георги Връбчев

Сборник от поетични опуси, посветени на България

Последната книга на Георги Връбчев "На Майка България" е сборник от поетични опуси, посветени на България, българския народ и българската нация.  Включва творби като "На Иван Вазов", "На Свети Княз Борис Първи", "На Христо Ботев", "На Цар Симеон Велики", "На Свети Климент Охридски", "На Димчо Дебелянов", заглавното "На Майка България" и още..

публикувано на 15.05.24 в 16:29

Carpe diem – изложба живопис на Георги Щърбев в галерия "Астри"

От Града на седемте тепета до Града на седемте хълма – от Пловдив до Рим и Помпей – един художник грабва мига (Carpe diem*), за да го претвори във вечност и обратното – да превърне вечността в миг.  Георги Щърбев гостува с изложбата си Carpe diem на столичната галерия "Астри“.  Ето какво пише за твореца галеристката Вихра Пешева:  "Той е роден и..

публикувано на 14.05.24 в 15:45

"Двама" на Станислав Памукчиев – от днес в галерия "Арте"

Вгалерия "Арте" от днес е подредена самостоятелната изложба на художника проф. Станислав Памукчиев. Изложбата е озаглавена "Двама" и включва 12 живописни платна и подготвителни рисунки към интерпретираната тема. Интригуващото в случая е, че изложбата "Двама" неочаквана авторефлексия, различно лице на този утвърден в нашето съвременно изкуство..

публикувано на 14.05.24 в 15:22