Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът винаги предлага "План Б"

В неделя (20.11.2022) Радиотеатърът на програмата "Христо Ботев" ще представи своята премиерна радиопостановка по документални разкази "План Б" от Яна Добрева, която вече имаше своята сценична реализация в столичния "Сити Марк Арт Център".

Зависимостите не подбират своите жертви. За тях полът и образованието, етносът и материалното положение, позицията в обществото и семейното положение нямат значение. Зависимостите търсят празнините, които всеки от нас носи в себе си, загнездват се в тях; започват да се хранят с болката ни и да растат, докато не ни погълнат целите, докато накрая не погълнат самия живот.

Освен ако… попадналият в техния плен не успее да намери пътя към спасението си, освен ако не открие своя План Б.

Това е темата, а и мисията на "План Б" от Яна Добрева. Произведението се занимава със състоянията на зависимост и трудния път към тяхното преодоляване. В основата му са заложени огромно количество интервюта с хора, които са се сблъскали с тежки зависимости към алкохол, наркотици и хазарт. Това е и едно от най-големите ѝ достойнствата – колкото и стряскащи, невероятни и сякаш нарочно конструирани да са историите в "План Б", за да показват живота в неговото абсолютно екстремално състояние, слушателят и за миг не може да забрави, че това са разкази по преживяно.


Гласовете на интервюираните са предадени от артистите Димитър Пишев, Борис Коев, Гергана Либова, Ивета Маринова, Светлина Станчева и Вартан Алексанян. Въпреки това аудиопроизведението под режисурата на Михаил Милчев е сурово, директно и лишено от всякаква романтизация, защото единствено така то може да остане достатъчно близко до реалността, от която черпи художествения си потенциал.

"План Б" не е драматургично произведение от класички тип. Линейният сюжет и фабулата преливат в полифонична мозаечна структура от гласове, които разменят местата си и се допълват, за да универсализират тези крайни човешки преживявания. Линейността на действието е отстъпило място на разтърсващите лични разкази, които вместо да се концентрират върху даден епизод, заключват в себе цели човешки животи. Да, пиесата е документална, но и психологическа, защото не се фокусира единствено върху най-драматичните моменти на хората, страдащи от зависимости, а проследява предпоставките, довели момента на тежкия и разтърсващ удар в дъното, отвъд което е само смъртта.

И може би именно там пиесата започва своя път – от най-мрачните места, в които може да попадне човешката душа, тя поема нагоре към светлината и живота. "План Б" е разказ за спасението, който ни напомня, че дори и когато се озовем сякаш отвъд предела на живота, връщане назад има. Пиесата е разказ за надеждата, волята и за онази Сила, която може да ни поведе към тях.

Всъщност, "План Б" е пиеса за жаждата, за неутолимата жажда за живот.

Записът е осъществен във Второ студио на БНР със звукоинженер и звукорежисьор Михаил Михайлов.

Премиерното излъчване е в неделя, 20 ноември 2022, от 16 часа на вълните на програма "Христо Ботев".

Снимки: Михаил Милчев
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30