Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Животът винаги предлага "План Б"

В неделя (20.11.2022) Радиотеатърът на програмата "Христо Ботев" ще представи своята премиерна радиопостановка по документални разкази "План Б" от Яна Добрева, която вече имаше своята сценична реализация в столичния "Сити Марк Арт Център".

Зависимостите не подбират своите жертви. За тях полът и образованието, етносът и материалното положение, позицията в обществото и семейното положение нямат значение. Зависимостите търсят празнините, които всеки от нас носи в себе си, загнездват се в тях; започват да се хранят с болката ни и да растат, докато не ни погълнат целите, докато накрая не погълнат самия живот.

Освен ако… попадналият в техния плен не успее да намери пътя към спасението си, освен ако не открие своя План Б.

Това е темата, а и мисията на "План Б" от Яна Добрева. Произведението се занимава със състоянията на зависимост и трудния път към тяхното преодоляване. В основата му са заложени огромно количество интервюта с хора, които са се сблъскали с тежки зависимости към алкохол, наркотици и хазарт. Това е и едно от най-големите ѝ достойнствата – колкото и стряскащи, невероятни и сякаш нарочно конструирани да са историите в "План Б", за да показват живота в неговото абсолютно екстремално състояние, слушателят и за миг не може да забрави, че това са разкази по преживяно.


Гласовете на интервюираните са предадени от артистите Димитър Пишев, Борис Коев, Гергана Либова, Ивета Маринова, Светлина Станчева и Вартан Алексанян. Въпреки това аудиопроизведението под режисурата на Михаил Милчев е сурово, директно и лишено от всякаква романтизация, защото единствено така то може да остане достатъчно близко до реалността, от която черпи художествения си потенциал.

"План Б" не е драматургично произведение от класички тип. Линейният сюжет и фабулата преливат в полифонична мозаечна структура от гласове, които разменят местата си и се допълват, за да универсализират тези крайни човешки преживявания. Линейността на действието е отстъпило място на разтърсващите лични разкази, които вместо да се концентрират върху даден епизод, заключват в себе цели човешки животи. Да, пиесата е документална, но и психологическа, защото не се фокусира единствено върху най-драматичните моменти на хората, страдащи от зависимости, а проследява предпоставките, довели момента на тежкия и разтърсващ удар в дъното, отвъд което е само смъртта.

И може би именно там пиесата започва своя път – от най-мрачните места, в които може да попадне човешката душа, тя поема нагоре към светлината и живота. "План Б" е разказ за спасението, който ни напомня, че дори и когато се озовем сякаш отвъд предела на живота, връщане назад има. Пиесата е разказ за надеждата, волята и за онази Сила, която може да ни поведе към тях.

Всъщност, "План Б" е пиеса за жаждата, за неутолимата жажда за живот.

Записът е осъществен във Второ студио на БНР със звукоинженер и звукорежисьор Михаил Михайлов.

Премиерното излъчване е в неделя, 20 ноември 2022, от 16 часа на вълните на програма "Христо Ботев".

Снимки: Михаил Милчев
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Чолева – автор на „Авариен изход“.

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15