Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многообразие от стилове и националности в групата "Calle Luna"

Новата група "Calle Luna", базирана в България, смесва поп, рок и латино звучене и събира членове на групата от 6 различни националности. Любов към музиката и работата довежда испанеца Алваро Куадрос в България. Страстта му към свирането на саксофон и песните на големите имена в латино, поп и рок музиката го насочват към идеята да създаде група. Така Алваро събира – португалец, който свири на китара, българин, който свири на барабани, саксофонистка от България и още. Днес групата вече има своите успехи и изяви, а целите, които си поставят, са все по-високи. 

Как се ражда "Calle Luna", лесно ли се прави музика в България днес – разказват Алваро Куадрос, саксофонист и вокал на групата, и китаристът Васко Оливиера:

“Живеем тук и аз реших, че трябва да потърся някакъв шанс, защото музиката за мен е терапия. Аз живея тук вече 7 месеца и си казах – не мога да живея без музика. Така един ден просто написах пост във фейсбук със следното съдържание: "Моето име е Алваро и търся музиканти" и просто на случаен принцип много хора достигнаха до мен. След това срещнах Васко, Франциско, като терапия е всичко това, което преживяваме, и се благодаря на Бог, че го имаме, защото вървим много добре по пътя си. 

Бих казал, че е лесно да се прави музика в България днес, защото го правим, докато се забавляваме, но всъщност да събереш няколко човека в една стая и да трябва да уеднаквиш звученето на всичките им инструменти – наистина е лесно на пръв поглед. Но трудното е наистина да постигнеш симбиоза между всички тези инструменти и звученето, да се получи мелодия и добро звучене. Но, говорейки за това как стигаме до хората, как хората да ни разпознават, това може би ни е най-трудно. Знаете, има много банди и всяка от тях иска малко парченце от тортата. Но това, което ни е лесно наистина, са всички усилия, които влагаме, докато репетираме, и в края на деня поглеждаме какво сме свършили. Трябва да ни видите след репетиция – ние се прегръщаме като деца“, разказва Алваро.

Музикантите искат България да заобича различни стилове музика. Когато говорим за латино музика, хората тук автоматично си представят салса и бачата, казва Алваро, но има много повече от това – меренге, регетон. Поп рок с латино звучене и как те могат да се преплитат е силата на групата.

"Имаме хора от почти целия свят. Но нека започнем от България. Симо, който свири на барабани, и Пламен, който е китарист, те са фантастични музиканти, имат много опит, наистина професионалисти и подпомагат много бандата. Разбира се, има и много чужденци, както казахте – Алваро, който е от Испания. Той е вокалистът ни, но също свири на хармоника и саксофон. Наистина много страстен музикант. Привнася много енергия в цялата банда и ни води в това начинание като лидер, той е и връзката ни с хората, нашият пиар. Истински фронтмен на бандата. 

Имаме Франко, който идва чак от Перу, той също е много креативен музикант, свири на класическа китара, но също така свири на перкусии, и той пее и има много силна сензитивност към музиката. Прави наистина страхотни аранжименти. От Бразилия имаме Гущаво – той е също барабанист, много чувствен към инструмента, той донася много бразилския привкус и звучене в музиката ни и в ритъма ни. Имаме и една дама – Сара, от Холандия, тя свири на саксофон също. Тя е най- скорошния член на групата. Толкова бързо се учи и свири прекрасно, наистина придава една мелодичност на нашата музика“, споделя Васко Оливиера.

Повече чуйте в звуковия файл.


"Calle Luna" is multicultural music band based in Bulgaria. The band combine latin pop rock, rock. You can here the English version of the interview below:

Снимки – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10