Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Огнян Петков

Огнян Петков
Снимка: личен архив

"В основите на физиката лежат задаването на въпроси и търсенето на отговори на база експерименти и неща, които са обозрими. Това е наука, която въпреки популярното мнение, че не е достъпна за всеки, е вградена в нас именно поради несъзнателния стремеж към експериментиране“, това пише в списание "Светът на физиката" един млад човек – Огнян Петков, носител на стипендията на фондация "Еврика" за постижения в овладяването на знания в областта на тази наука на името на акад. Георги Наджаков.

Огнян Петков е магистър по физика, завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски“ и вече работи в Българската академия на науките. Понеже той има наблюдения как се прави наука у нас – и в научен институт, и в университета, го питам какви са дефицитите на средата и в каква посока трябва да се работи повече.

"Има нарастване на интереса от страна на студенти, но това, върху което трябва да се работи със сигурност, е популяризация на науката. И учените не трябва само да развиват научна дейност, но и да споделят повече за работа си пред обществеността, за да може това общество да ги разпознава като експерти в областта. А това вече помага и в борбата срещу дезинформацията. Пък и обществото ще може да разбере, че трябва да имаме доверие на експертите в дадена област", обяснява Огнян.

Свързвам се и с проф. Виктория Виткова от Института по физика на твърдото тяло към Българската академия на науките, където Огнян Петков попада още като студент в трети курс. Тя има наблюдения върху работата на Огнян Петков, следи неговото развитие и не пести добрите си думи. "Най-важният потенциал за развитие на науката е човешкият потенциал“, казва още проф. Виткова и отбелязва, че е усетила желанието за развитие в областта на науката в лицето на Огнян.

Питам обаче Огнян как се е променило с времето неговато разбиране за физиката и нейното приложение в живота ни. "Приложението и на физиката, и на природните науки, е това, което те кара постоянно да искаш до човъркаш, да мислиш в дадена посока и да търсиш решения“, обяснява той. И признава, че е имал добри учители.

Снимка – Личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между проблемите и решенията в здравеопазването у нас и по света

Така обобщихме разностранните теми, обсъждани по време на международната конференция с участието на лекари от Югоизточна Европа. В преките включвания от събитието поставихме акценти върху изготвения здравен анализ и коментар на обществените нагласи. Автор на тази част от дискусията, която коментирахме в студиото, бе проф. Андрей Кехайов, президент на..

публикувано на 15.05.24 в 14:35

Директивата на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени и деца

На 8 май Съветът на ЕС прие Директива за борба с насилието над жени и деца . Причината е разрастването на проблема през последните години. П рез 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България, а регистрираните случаи на домашно насилие срещу жени са 1359. Повтарям: регистрираните! Колко са в действителност – едва ли някой има представа. И..

публикувано на 14.05.24 в 13:25

Еврика! Успешни българи: Баян Гечев

Баян Гечев е ученик от 12 клас на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Носител е на множество медали – златни, сребърни и бронзови от международни олимпиади по астрономия и астрофизика. Последният от тях е от олимпиадата в Япония през 2023 г. Екипът ни беше впечатлен от името му – Баян. Рядко се намират хора, които да нарекат сина..

публикувано на 13.05.24 в 17:05
доц. Ваня Мичева

Да бъдем великоразумни, великонравни и великодействени, но не велеречиви и велехвалени

В средновековните писмени паметници от IX – XI век се срещат поредица от сложни думи, образувани с прилагателните "велик" и "велии" (със същото значение). Те са се отнасяли до нравствени и духовни качества на човека, най-вече положителни, но и отрицателни като "велеречив", т.е. който говори надменно или "велехвален" – който много се хвали...

публикувано на 13.05.24 в 16:07

Фолклорните области на България: Епизод 2 – Странджа

Втория епизод от поредицата "Фолклорните области на България" посвещаваме на Странджа. Странджанската област заема най-югоизточния край на България. На запад тя се простира до селата Факия, Желязово и Горно Ябълково. На север – до град Царево, на изток – до Черно море, а на юг достига до турската граница. За музикалния фолклор и неговото..

публикувано на 13.05.24 в 15:10