Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 27 ноември

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Полковник Шабер" от Оноре де Балзак

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Капански  ансамбъл, Валтер Топалов, Карамфил Божиков, Валерия Стоилкова и други

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Разговор с димитровградския дърворезбар Георги Георгиев, майстор на пана, пластики и иконостаси, който работи заедно с художничката Цанка Стоянова, неговата спътница в живота.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• Разказ за живота и творчеството на френския автор Пиер Грипари.
• Как се създават историите от книгата "Приказки от улица Брока"?
Какво знаят децата за френския автор и имат ли интерес към френската литература – гостуваме на ученици от 127 СУ "Иван Денкоглу".
• Отправяме се към класната стая и на ученици и преподавател по френски език от 18 СУ "Уилям Гладстон", където четем и превеждаме откъс от детската пиеса "Инспектор Джаф", написана от Пиер Грипари.
• Репортаж от кукления спектакъл "Привет, магьосници и сбогом", създаден по мотиви от Грипари. Среща с актрисите Симона Нанова и Елена Грозданова.
• Нещо за четене: среща с илюстратора и автор Лиляна Дворянова и новата й книга "Приказка за Малчо".

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
• Преходното и непреходното в живота
Има хора, които живеят в Бога и за Бога и законът на вечната правда е непрестанно техен спътник, но дори и тези помазани души не са съвършени и винаги има нещо, което не им достига, за да стигнат до съвършенство. Тази истина се доказва и от евангелското четиво от тринадесета неделя след Въздвижение, в което се разказва за един юдейски законник, който от малък е закърмен с Божиите истини и не знае случай, в който да е нарушил Господните заповеди. Ето защо с чувство на съвършена праведност той застава пред въплътената Правда Божия, за да разбере как да наследи живот вечен. Сърцеведът Христос вижда добрите дела на началника и добросъвестното изпълнение на всички Божи заповеди, но все пак добавя: "Още едно не ти стига." Свикнал с мисълта за своето съвършенство нищо не смущава покоя на душата, но все пак, както всички други и законникът има своите недостатъци. И това го изненадва. Осъзнавайки, че не може да се раздели с богатството си, той си тръгва наскърбен, чувствайки се безсилен да добие някога това едно, което не му достига. Отправените думи към юдейския началник Спасителят ги казва и на всеки един от нас. През всичките години от създаването на света "едно не ти достига" се отнася до всеки човек. Разликата е в това, че едни признават своето несъвършенство, докато други не го чувстват и го отричат. Може ли и как да бъде наследен живот вечен ще говорим с протодякон Любомир Братоев, който служи и в патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски" в София, а освен това е екскурзовод, бивш кръчмар, запален рокер и пътешественик.
• Християнска поезия: стихотворението "Ти си Всевечен и неизмерим…" от Стоян Михайловски, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти
водещ: Яна Пункина

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Бойко Ламбовски
В сянката на демона
Предаването е посветено на термина "съзависимост" – означаващ състоянието на обкръжението на човек, който се бори с болезнена зависимост – от алкохол, наркотици, хазартни игри, но и по-невинни неща като страст към порнографията, преяждането, неудържимото пазаруване и др. Всъщност всички зависим и сме съответно съзависими – както от историческото минало, така от политическите си елити, манталитета, характера си, наследствеността. Как съзависимите се обединяват и си помагат, как се борят с тези често извънредно болезнени и трагични проблеми. Разговаряме с журналиста Албена Иванова, автор на многочислени публикации по темата, с активистката Елена Колева, която се включва от САЩ и разяснява принципите на организации на съзависимите като "Ал-Анон"  и как действат те в САЩ и България, с психолога и психотерапевта Павел Павлов – създал клиника за работа със зависими и съзависими, с Юлита Павлова – представител на организацията ВДА – възрастни деца на алкохолици, по тези важни и все по-актуални теми.

от 11.00 до 12.00 часа
От песен в песен
водещ: Лина Мачева
• Представяне на нови записи на перкусиониста Иван Цонков заедно с Оркестъра за народна музика на радиото.
• Добруджанската певица Галя Петрова-Киркова разказва за монографията си "Музикално-фолклорното наследство в Добруджа - връзка с етно-демографското състояние и миграционните процеси".
• Копривщенски раздумки: участва шопското откритие на събора – Ваня Трифонова.
• Отбелязваме рождения ден на гъдуларя Росен Генков, солист на ОНМ на БНР.
• Спомняме си за Филип Кутев – основател и дългогодишен ръководител на днешния Държавен фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" с разкази на дъщеря му Елена Кутева.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика
"Дамско парти"

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
водеща: Цветана Тончева
• За неделните почитатели на класиката звучат записи на незабравимия Раду Лупу – един от най-великите пианисти на всички времена. На 30 ноември впечатляващият румънец щеше да посрещне 77-ия си рожден ден, но си отиде тази пролет в Лозана след дълго боледуване. Той беше интроспективен, чувствителен и поетичен музикант. Бляскав виртуоз, рядко изтънчен артист, чиито елегантни и енигматични интерпретации омагьосваха публиката, предизвикваха не просто респект, а истинско страхопочитание сред колегите му и го утвърждаваха като един от най-добрите инструменталисти на планетата. Уникална възможност за почитателите на големия румънски пианист да чуят документални записи на Лупу от различни години и различни концертни зали, предоставени от Еврорадио. Регистрациите са с Берлинската филхармония и Бернард Хайтинк на пулта; Кралския оркестър на Концертгебау - Амстердам и Рикардо Шайи; СО на Северогерманското радио и Кристоф фон Дохнани; СО на Баварското радио и Рикардо Мути; СО на Северогерманското радио и Манфред Хонек
• Кореспонденция на Милен Венков от Белгия за новата постановка на "Кавалерът на розата" от Рихард Щраус в Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Забравените от небето" от Екатерина Томова

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Директорът на Научноизследователския строителен институт Мая Косева за круиз по Средиземно море до Таормина, Чинкуе терре и Портофино
• Магдалена Гигова за сватба по ритуал на маите на полуостров Юкатан и възраждане на древната игра пелота, предшественик на футбола

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
"Опък маркет"

от 20.00 до 21.00 часа
Фотофабрика
водещ: Eми Барух
Веселина Николаева гостува в предаването представяйки своята изложба за… пътя на доматите, това е фотографско изследване за традициите и начина, по който те се предават. Другият гост на Еми Барух е Иво Данчев – фотографът, който снима за сп. "Нешънъл Джеографик" и чиято изложба "Между два свята" бе показана в българския културен институт в Париж.
В предаването е представена и изложбата "Пощенски картички от Украйна", с която ФотоФабрика продължава темата за културното наследство разрушено от руската армия след началото на войната на Русия срещу Украйна.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на Джеймс Тейлър, Нино Ферер, Карла Бруни, "Лед Зепелин", Майкъл Франкс, Анжелик Кижо, "Спин Докторс"

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Мануела Манчева
Изпълнения на френския вокално-инструментален ансамбъл "Ле-з-Ар Флорисан" под диригентството на Уилям Кристи. Включени са кантатите: "Любовно разочарование" и "Триумфът на Амур" от Мишел Пиньоле де Монтеклер, сцени из оперите "Актеон" на Марк-Антоан Шарпантие и "Галантните Индии" на Жан-Филип Рамо и Te Deum H.146 от Шарпантие.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10