Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Николай Шарков:

Какви промени са нужни за стоматологичната грижа в България?

Д-р Николай Шарков
Снимка: Стаматина Никова

Около 160 хиляди деца у нас имат поставени силанти на първите си постоянни дъвкателни зъби за превенция срещу образуване на кариес, като част Националната програма за профилактика на оралните заболявания. 

В "Нашият ден“ д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, избран през 2021 г. за ковчежник на Световната дентална федерация, коментира какви промени са нужни за стоматологична грижа в страната.

"От 8 млрд. население за земята половината страдат от заболявания на устната кухина, но това не е само кариес. Тук са заболявания на зъбодържащия апарат, известни като пародонтоза, зъбната травма, зъбната ерозия. Както и предракови заболявания и рак на устата. Това е основно предизвикателство пред глобалното обществено здраве“, посочва д-р Николай Шарков.

Той допълва, че здравето на устата е неразделна част от общото здраве и това трябва да го осъзнаем. Голяма част от нашето общество мисли, че устатата си е нещо отделно и не влияе върху организма.

Лошото орално здраве и нелекуваните заболявания на устата са свързани с множество здравословни състояния. Например стомашно-чревният тракт – един от органите, които са директно засегнати, защото входната врата към него е устата. Заболяванията на сърдечно-съдовата система се свързват с доста повишен риск от инсулт и диабет. По време на бременност заболяванията на зъбодържащия апарат – гингивити и пародонтити – води до ниско тегло при раждане, както и до преждевременно раждане и повишени стойности на кръвното налягане. Хроничното болните с бъбрените заболявания, трябва да полагат грижи да здравето на зъбите си. Доказана е връзка между развитието на остеопорозата, болестта на Алцхаймер, респираторни заболявания, ревматоидния артрит и здравето на устата

"Един от елементите на програмата за профилактика на оралните заболявания при деца е поставяне на силанти на първите и последните дъвкателни зъби“, посочва д-р Шарков.

Силантът представлява специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Поставянето му предпазва децата от развиването на кариес, тъй като образува бариера между зъба и бактериите. Прилага се върху първите постоянни зъби. В програмата е отделено място за здравно обучение и възпитание, правилно хранене, правилни хигиенни навици, както и необходимостта от посещение при лекаря по дентална медицина, поне един път годишно.

"Най-активната част от населението, която си плаща здравните осигуровки, има един скромен пакет от един преглед годишно и три пломби, или три вадения на зъб, или комбинация от това. За да увеличим пакета, за който настояваме, са необходими милиони, но денталната медицина стои в периферията на тези, които вземат решения и определят бюджета“, посочва д-р Николай Шарков.

Според него Българският зъболекарски съюз изпълнява ролята на пациентските организации, защото лобира за пациентите си да има повече дейности, които се покриват частично или напълно от НЗОК.

"Възрастните се нуждаят от един сериозен по-широк пакет, който да покрие основните заболявания в устната кухина – като кариес и усложненията от пулпити“, твърди д-р Шарков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49