Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават протестите срещу събарянето на знаковата за Варна сграда “Гъбата“

| обновено на 07.12.22 в 10:06
Жива верига около Баня „Гъбата”,
Снимка: Даниела Стойнова, БНР

12-етажен хотел ще бъде издигнат на мястото на една от най-разпознаваемите сгради във Варна - бившата обществена баня "Гъбата", съобщи по-рано bTV. Банята се намира в самия център на града – точно между Шишковата градинка и паркинга на хотел "Черно море".

Тя е построена между 1964 и 1966 г. по проект на арх. Косьо Христов, като е известна с куполната си конструкция и интериора си, вдъхновен от спиралата на раковина. В нея за пръв път в страната термалните води са използвани и за отопление.

Във Варна продължават протестите срещу изграждането на хотел на мястото на емблематичната сграда. Продължението на тези протести показва, че местните хора наистина ценят този обект.

Баня Гъбата

С какво е ценен този обект?

“Продължаваме нашата активност. Правим подписка, в която събрахме хиляди подписи на граждани за запазване на сградата.  Тя самата е ценна, защото е забележителна, единствена по рода си сграда, знакова за града и с уникален купол“, казва в ефира на “Нашият ден“ Николай Танчев, председател на фондация "Гея" и допълва:

Разбрахме, че на нейно място ще се строи хотел с 12 етажа. Това ще стане в малките улички в една среда от три-четири етажани сгради. Разбрахме това в последния момент, когато започнаха да заграждат “Гъбата“„.

Какви права имат гражданите?

“Оказа се, че гражданите имат право, както на местно, така и на национално ниво, да се разгледа при какви условия е взето решението за строеж. Как са спазени нормативните постановления и специфичните изисквания към проектоустройствени планове. Също и доколко е спазен общият устройствен план, който е основен закон за градоуправлението.

Законодателят защитава нашето право да запазим тези принципи на устройството на града, затова стигнахме и до общинския съвет, където сега изискваме да се направят съответните комисии. Експертни групи трябва да разгледат доколко са спазени правилата и доколко се изпълнява общият устройствен план. И има ли възможност общината да предложи някакъв друг имот, за да може собственикът да реализира своето инвестиционно намерение на друго място?“, посочва още той.

В диалог сме с институциите, защото ние ги сезирахме, не просто с някакви емоционални писма, а с такива, базирани върху конкретни нормативи и закони, върху конкретни правила, установени от законотвореца моменти, които изискваме да бъдат взети предвид. Законът е най-важното за всички нас“, казва още Танчев в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54