Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Новата рубрика на "Законът и Темида" се излъчва със съдействието на Съда на ЕС

4
Съдия Марияна Кънчева
Снимка: личен архив

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа.

В първото издание на рубриката Марияна Кънчева, съдия в Съда на Европейския съюз, представя Съда на ЕС – гарант за спазването на правото на Съюза

Съдът на ЕС се състои от две юрисдикции: Съд и Общ съд на ЕС, чиито решения трябва да се познават от националните юрисдикции, да се спазват и прилагат еднакво и безпротиворечиво от националните правораздавателни системи и от органите на държавите членки.

В рубриката днес съдия Марияна Кънчева от Съда на Европейския съюз ще разгледа 2 решения на Съда, произнесени през последното тримесечие на тази година. И двете дела са по повод на отправени преюдициални запитвания и се отнасят до личните данни, но са свързани с различни въпроси и са в различни области.

По думите на съдия Кънчева, целта на рубриката е да привлече вниманието на професионалната публика върху важни нови решения на Съда на Европейския съюз, които текущо се постановяват. 

Да осигури регулярното информиране на юридическата общност в България, включваща всички професии. 

Да популяризира юриспруденцията на на Съда на ЕС и като резултат да има обучителен характер относно произнасянето на Съда на ЕС по съществени въпроси и материи от правото на ЕС.

Чуйте съдия Марияна Кънчева в звуковия файл.

Марияна Кънчева – съдия в Общия съд на ЕС. Общият съд е една от двете юрисдикции, съставящи правораздавателната система на ЕС, наречена Съд на ЕС и която осъществява съдебния контрол, свързан със спазването на правото на Европейския съюз.

Г-жа Марияна Кънчева завършва с отличие френска езикова гимназия. Тя е магистър по право на Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, където завършва с отличие. Впоследствие завършва с отличие и последваща магистратура по право на Европейския съюз в Института за европейски изследвания към Брюкселския свободен университет. Госпожа Кънчева има множество специализации в областта на гражданското и търговското право, конкурентното право, включително правото на интелектуална собственост.

Значителна част от своята дългогодишна професионална кариера тя посвещава на адвокатската професия. Близо четвърт век тя е адвокат в София, както и в Брюксел (2007–2011 г.). Била е също така арбитър в Търговски арбитраж в София. Участвала е в редактирането на различни законодателни актове в качеството на правен съветник в българския парламент.

Г-жа Кънчева участва в многобройни семинари, форуми и конференции на международно и национално равнище. Автор е на редица публикации в областта на правото на Европейския съюз, включително книги, като например: сборника й „Практически наръчник относно процедурите пред Съда на Европейския съюз“, издание на Националния институт на правосъдието (НИП); авторска публикация „Адвокатите пред Съда на Европейския съюз“ в сборника „Съдът на Европейския съюз и националната юрисдикция. Ролята на адвоката“, издание на Международния съюз на адвокатите; авторска публикация в сборника „Добри практики за предотвратяване изпирането на пари и борбата с финансирането на тероризма за нотариуси и адвокати“ по проект на Европейската комисия; множество разработки в различни издания относно Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието срещу жените и домашното насилие (т.нар. Истанбулска конвенция) и пр.

През септември 2011 г. г-жа Кънчева полага клетва като съдия в Съда на ЕС в Люксембург. Така тя става първият български съдия, който е номиниран съгласно новата процедура, въведена с влизането в сила на Договора от Лисабон през 2009 г., т.е. преди съответната национална кандидатура да бъде одобрена по общо съгласие на правителствата на държавите членки, кандидатът преминава много сериозно и решаващо изпитание – той трябва да бъде изслушан на европейско ниво от т.нар. Комитет по чл.255 от Договора за функциониране на ЕС или както го наричат „Комитета на мъдреците“ в Брюксел и трябва да получи неговото положително становище за годност да упражнява функциите на съдия в Съда на ЕС. Макар тогава въпросният Комитет за краткото си съществуване да е дал многократно негативни становища, предложената българска кандидатура е одобрена безапелационно.

Под ръководството на съдия Кънчева българският кабинет в Общия съд на ЕС показва отлични резултати и се нарежда сред водещите кабинети по ефективност и без просрочени дела.

Съдия Кънчева е активен член на Академията по европейско право (ERA) със седалище в Германия, на Европейската асоциация на жените юристи  (EWLA) и на асоциацията "Европейски жени". Централите на последните две асоциации са в Брюксел. Почетен член е на Асоциацията на жените адвокати в България. Съдия Кънчева е носител редица звания и почетни отличия.


Снимка – личен архив на съдия Марияна Кънчева и Съд на Европейския съюз 


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлата седмица от Гергьовден завършва с Тома Неверни

От Светли понеделник на Гергьовден, по нишката на Светлата седмица до Томина неделя и след неделната молитва на папа Франциск с великденското си послание към братята и сестрите от православните църкви, прозвучава: "Не на войната! Да, на диалога!". Гергьовден и родният културен туризъм. Какво предлага България? Какво е празникът на празниците в..

публикувано на 06.05.24 в 19:00

Георги Пеев: Даряването на органи е най-високият акт на хуманност

На връх Гергьовден честитим имения ден на журналиста Георги Пеев, който е гост в предаването "Terra Култура". В предаването той споделя и за вълнуващото си приключение от покоряването на върха Ухуру в планината Килиманджаро, което е осъществено през декември 2023 година. Георги Пеев има две трансплантации - на сърце и на бъбрек. Пеев обсъди..

обновено на 06.05.24 в 12:23

Гергьовден и родният културен туризъм. Какво предлага България?

На връх Гергьовден доц. д-р Соня Алексиева, PR експерт и член на Управителния съвет на Асоциацията за реклама и комуникации в туризма, е гост на предаването "Terra Култура". В него тя представя важността на този ден в българския културен календар и неговата роля за културния туризъм. По думите на доц. Алексиева около 200 000 българи празнуват..

обновено на 06.05.24 в 11:32
Празнично богослужение, в първия ден на Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София

Възкресение Христово – празникът на празниците

"Христос възкръсна от мъртвите, като чрез Своята смърт победи смъртта и на ония, които бяха в гробовете живот подари." Това са словата от Пасхалния тропар, който огласява всички храмове в нощта на Христовото възкресение. Те разкриват неговата същност, благодарение на която ние човеците придобихме живот вечен. От светлината на Неговото..

обновено на 05.05.24 в 13:39

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03