Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселка Кунчева: Вярвам, че театърът е Дон Кихот

7
Снимка: @mltbg

Спектакълът "Дон Кихот" е най-новото заглавие в репертоара на Младежкия театър "Николай Бинев". Постановката и драматизацията по прочутия роман на Мигел де Сервантес са дело на режисьорката Веселка Кунчева.

"Мисля, че времената, в които живеем, наистина имат нужда от един Дон Кихот, който да ни даде надежда.
В спектакъла ние не разказваме за Дон Кихот на Сервантес точно, а разказваме за съвременния Дон Кихот, който, разбира се, е свързан с идеята на Сервантес за този персонаж.


Това, с което се занимаваме, е премахването на материалността, връщането на вярата, загубата на ценностите, на надеждата, на честта, на достойнството. Това е битка, която не може да бъде спечелена, но идеята е да се бориш, дори и да знаеш, че битката е обречена.
Да продължаваш да се бориш – това е идеята, която носи Дон Кихот в себе си.
Един от първите въпроси, които си зададохме с Мариета Голомехова, е: Има ли съвременен Дон Кихот и виждали ли сме го, чували ли сме за него в реалността?
И човекът, за когото се сетихме, е Кристиан Таков", сподели в "Артефир" Веселка Кунчева.
Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


Ролята на Дон Кихот изпълнява актьорът Александър Хаджиангелов. В образа на Санчо Панса се превъплъщава Светослав Добрев.
В представлението участват още Августина-Калина Петкова, Александър Йорданов, Ахмед Юмер, Вежен Велчовски, Гергана Христова, Димитър Иванов, Кирил Недков, Кристина Янева, Николай Луканов, София Трейман, Ралица Туджаро, Юлиян Петров, Ярослава Павлова.
Сценографията и костюмите са на Мариета Голомехова, композитор е Милен Апостолов, хореограф – Явор Кунчев.

Премиерата е на 7 декември на Голямата сцена в Младежкия театър "Николай Бинев".


Снимки:Александър Богдан Томпсън / ФС на МТ "Николай Бинев"

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист  Виктор Костов . Преди дни в зала "България" се случи един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи изключителни..

обновено на 29.03.24 в 10:31
проф. Милена Братоева, д-р Мона Каушик, Лора Хаджийска, Георги Стаменов и Стефани Николова

Може ли изучаването на хинди да бъде и преживяване?

На Световния ден на езика хинди в предаването за култура, коментари и анализ "Какво се случва" гостуваха преподаватели и студенти от специалност Индология в Центъра за източни езици и култури към СУ "Свети Климент Охридски", катедра Класически изток. Хинди е един от най-разпространените езици в света и основният език в северните и централните..

публикувано на 29.03.24 в 09:55
Теди Кацарова

ЧРД, Теди Кацарова! Продължавай да ни вдъхновяваш!

На днешния 29 март в София се ражда една певица, която обгръща сърцата на слушателите си в топлина и утеха, а нейните песни са като слънце, озаряващо с нежност и красота. Това е Теди Кацарова – артист с дарба да разтваря душата си пред публиката и да я запълва с изобилие от емоции.  В интервю за предаването "Нашият ден" Теди споделя някои..

обновено на 29.03.24 в 09:12