Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гората.бг дарява 50 000 плодни дръвчета

Никола Рахнев
Снимка: Facebook/Будител на годината

50 000 плодни дръвчета ще бъдат засадени из цяла България в рамките на поредната кампания, организирана от благотворителната инициатива Гората.бг. Какво е отношението до момента към засадените дръвчета в България и дали се полагат достатъчно грижи за тях, или са оставени на произвола на съдбата, в "Нашият ден“ разказва Никола Рахнев, основател Гората.бг.

В настоящата кампания, която стартира на 1 януари 2023 г., ще бъдат предоставени безвъзмездно 25 000 сливи и 25 000 дюли.

"Хората, които се записват, за да ги получат безплатно, са 5000. До момента са се записали 3500 получатели“, казва Никола Рахнев.

Той споделя, че плодните дръвчета ще бъдат засадени в дворове на самите хора. Има заявки на организации, които желаят да ги засадят в дворове на училища и детски градини, както и църкви и старчески домове.

"Ние засаждаме дървета от 2013 г., като през 2022 г. успяхме да засадим над половин милион дървета. Но, за да стигнем до този етап, ни трябваха 8-9 години подготовка, за да можем да работим с такива обороти с десетки хиляди участници. Инициативата има над 260 000 последователи“, посочва Никола Рахнев.

Все още няма възможност да се проследят 100% всички засадени до момента дървета, защото липсва механизъм за обратна връзка.

"Когато работим с горски стопанства, обикновено нивото на оцеляване е между 30% до 45% процента, защото това са по-тежки терени. Когато работим с общини, оцеляването на дръвчетата е пак в същия диапазон, може би малко повече до около 55%. Когато даряваме на пчелари, физически лица, които засаждат по-малки количества в собствени дворове и полагат повече грижи оцеляването, достига до 70-80%“, твърди Никола Рахнев.

Той допълва, че по-добре да засадим 2 млн. дръвчета, от които да оцелеят 40-50%, за да имаме 1 млн. нови дървета, отколкото да засаждаме малки количества. Гората.бг е инициатива, която разчита изцяло на доброволци, няма платени служители и офис. Няма помещения и складове.

"За да изпратим 50 000 плодни дръвчета на 5000 получатели, първо, всичко е стандартизирано. Всяка една пратка е идентична с всички останали. Ние изпращаме 5 сливи от сорт жълта афъска, която е директно плододаваща, и пет дюли, опаковани в пратка по 10. Записваме хората по стандартизиран начин с онлайн формуляр“, обяснява Никола Рахнев.



По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46
Народът пее

Съединение във вярата: "Опелото Христово" с участието на миряни

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" разказваме за една похвална инициатива за въвличане на миряни в богослужението на Разпети петък. Диригентката на църковния хор "Спасение" – Нели Трошева, споделя за тази вълнуваща практика в предаването "Нашият ден". "За християните богослужението не би трябвало да е просто събитие,..

обновено на 03.05.24 в 09:59